Translate

vineri, 23 mai 2014

"Unelte" destinate ingrijirii dintilor



Pentru a exploata obsesia pentru dinti pana la capat si in speranta ca va pot fi de ajutor aceste postari, iata ce mai poate implica ingrijirea lor in afara de periajul clasic pe care il stim cu totii si care este suficient doar pentru cei foarte norocosi : 



1. Periuta electrica

V-am vorbit deja detaliat despre ea aici asadar nu voi repeta decat esentialul :

  • Este ideala pentru cei ce fac usor depuneri la baza dintilor, oricat de atenti ar fi la periajul clasic. Nu poate sparge depunerile vechi (tartrul) insa previne si trateaza atunci cand sunt recente (mi se mai intampla sa nu observ imediat ca undeva nu curatasem impecabil). O periuta normala nu va fi niciodata la fel de eficienta pentru ca tu nu ai puterea sa executi 8800 oscilatii 20.000 pulsatii/minut si nici nu are o forma potrivita unei curatari 3D ca cele electrice. 

  • Ajunge usor in zonele dificile, spatele arcadelor si molarii de minte. De obicei exact acolo intampini probleme, cel putin mie la igienizari intotdeauna imi gaseau tartru. Poti evita astfel si inflamarea gingiei si uneori extractii caci daca faci o carie la un molar de minte nu poate fi obturata si ai pierdut dintele. Poate ca nu are rol functional si nu pierzi mare lucru prin lipsa lui, insa orice extractie reprezinta o trauma si e nevoie de ingrijire speciala o vreme - te poti umfla, nu poti manca normal, igiena este dificila. 




Eu am Oral B Professional Care 500, costa 180 lei (am primit-o cadou la o igienizare facuta in iarna - in mod normal igienizarea costa 150 lei si atunci se platea 200 lei. Deci am avut noroc sa o achizitionez cu 50 lei). Nu stiu cum am putut trai fara ea. Desi nu anuleaza necesitatea igienizarilor de 2 ori pe an, nu mai ajungi acolo cu tartru considerabil care impune sa vizitezi stomatologul foarte des.
Gasiti o larga varietate de modele si consider ca nu ar trebui totusi sa o luati pe cea mai ieftina posibil, e o investitie ce trebuie sa dureze si sa lucreze eficient.
Puteti gasi variante de periute si accesorii pentru ele pe Oralfarm de ex, dar sunt disponibile in multe magazine online (inclusiv emag). Cautati reviews pentru modelul ce va tenteaza, nici scump nu inseamna neaparat foarte bun. 
Pentru pretentiosi, am vazut elogii la adresa Sonicare Flexcare dar mi se pare mult prea scumpa si nu cred ca tot ce este sub ea nu poate aduce rezultate la fel de satisfacatoare.




2. Dusul bucal 
  

Nu este o tragedie daca nu il aveti, traim de atatia ani cu ata dentara. Insa mai ales in cazul purtatorilor de aparat dentar mi se pare un efort financiar motivat. Din cauza aparatului nu mai poti curata normal si devine jonglerie folosirea atei dentare. Multi vor fi descurajati de cat dureaza operatiunea si cat de greu se face asa ca vor sari peste acest ritual - drept urmare apar carii si rezolvarea lor imediata nu e intotdeauna la indemana avand in vedere situatia pacientului. 


Nu am facut review dusului bucal desi l-am mentionat adesea. Avantajele ar fi :

  • Asigurarea unei igiene corecte, curata chiar mai bine decat ata dentara pentru ca jetul (eu il tin la 8 din 10 dar am pornit de la mic) are forta sa patrunda perfect in toate spatiile. Cred ca nu doar mie mi s-a intamplat sa ma pacalesc cu ata, o introduci pe mijloc dar o particula subtire (dintr-un foietaj, de ex) e lipita de laterala unuia din dinti si pentru ca nu o vezi si nu se agata de ata ai senzatia ca nu e nimic acolo. Cu dusul te uiti in chiuveta si te gandesti de unde naiba vin toate astea caci pareau curati.

  • Dureaza mai putin decat daca migalesti cu ata fiecare spatiu, poti sufla in toate directiile si din toate pozitiile. Inclusiv dinspre spate spre fata arcadelor. Nu suflati insa de jos in sus spre gingie, nu ati vrea sa bagati acolo resturi de mancare. In principiu ajunge un rezervor de apa pentru a te asigura ca ai igienizat perfect. Eu imi bat capul cu transportatul si montatul lui pe chiuveta caci nu e potrivita pentru a-l tine permanent acolo, dar altfel nu pot spune ca dureaza mai mult de 2 minute operatiunea.  

  • Este mai sigur pentru cei cu gingii sensibile si spatii interdentare prea inguste. Daca dintii sunt foarte apropiati spatiile nu permit trecerea facila a atei, insisti si din inertie cand reusesti sa treci iti scapa puternic in gingie - ustura, mai si sangereaza. Dusul meu are 10 viteze si cand folosesti intaia oara nu esti obisnuit cu presiunea asa ca testezi limita de suportabilitate, eu zic sa incepeti cu un 4. Dupa ce m-am obisnuit, il tin la 8. La 10 am senzatia ca imi reteaza gingia, e foarte puternic.   


Dispozitivul pe care il detin este Waterpick Ultra WP-100. Are 3 ani si functioneaza impecabil desi la scurt timp dupa achizitie mi l-a scapat mama de la o inaltime serioasa. Urmare a "traumatismului", uneori nu iese imediat apa si atunci il inchid si pornesc din nou, apoi merge fara probleme. Gasiti pe DentAmerica mai multe modele si accesorii. Unele dusuri includ si periuta electrica, separata pe suport (un capat-periuta care arata ca cea electrica are si al meu, dar nu vibreaza si nu se roteste asadar nu are functia celei in drept). Este un site unde sunt multe produse si accesorii exclusiv pentru dentisti, chirurgi, ortodonti, dar sunt si cateva puncte de interes pentru pacient ( apa de gura, dusuri, periute electrice si accesoriile lor, kituri pentru purtatorii de aparat, paste de dinti, etc).
Exista si la Braun cateva irigatoare si mai puteti vedea variante pe Oralfarm

  

3. Apa de gura 


Apa de gura nu este un moft, asa cum consideram eu acum cativa ani. 

Putem vorbi de mai multe categorii :

"Primul grup este numit apa de gura cosmetica si are rolul de a combate respiratia urat mirositoare. Aceasta categorie improspateaza, mascheaza mirosurile grele si lasa dintii curati.
A doua categorie de apa de gura este cea antiseptica. Combate placa si protejeaza dintii impotriva cariilor. Cu toate acestea, aceasta nu trebuie sa inlocuiasca periajul si ata dentara.


Apa de gura cu fluorura este destinata persoanelor cu nevoi speciale (sensibilitate si carii)."



Daca in mod normal nu este bine sa folositi apa cu clorhexidina pentru ca in timp pateaza dintii si afecteaza gustul, dupa interventiile chirurgicale chiar se impune introducerea pe o perioada determimata recomandata de medic - 1 sau 2 saptamani. Este amara dar foarte utila pentru a igieniza si ajuta locul sa se vindece. La suturi in primele zile nu poti umbla bine cu periuta ca sa nu iei fibrina si sa nu agati firele, de aceea este important sa pulverizezi acolo apa de gura cu o seringa speciala pe care o primesti de la cabinet. Cea mai ieftina apa post-interventii este Ossidenta, cca 9 lei, insa majoritatea medicilor recomanda Parodontax Extra, aprox 27 lei. Nu contest suprematia ultimei dar la gust sunt identice si am vazut Ossidenta laudata pe forumul dentistilor, eugenol. 

Pe scurt, alegerea perfecta pentru zi cu zi nu are clorhexidina (macar sa fie concentratie minima), nu are alcool (deshidrateaza mucoasa si este controversat in studiile privind aparitia cancerului oral), ideal este incolora. De ex Sensodyne. Daca doriti ceva profesional si nu conteaza pretul, puteti testa Curasept.
Cel mai bine este sa recomande dentistul apa de gura adecvata necesitatii pacientului. Cel cu parodontoza bineinteles ca va folosi un produs destinat afectiunii si nu categoria obisnuita.

Un aspect pe care l-am aflat si eu recent, se recomanda utilizarea la cateva minute dupa periaj intrucat elementele chimice ai pastei de dinti pot interactiona cu ingredientele apei. Cititi instructiunile, producatorul mentioneaza daca se impune aceasta pauza. 



4. Pasta de dinti


Nu voi vorbi despre ce gasim in magazine, oferta este bogata si exista produsul potrivit pentru fiecare consumator. Daca nu avem probleme deosebite este simplu de ales, pana la urma functia principala este de igienizare. Voi mentiona insa cateva paste cu rol si efect aparte. 


Jason Powersmile Whitening. Rezultatul obtinut de Andreea este notabil. Totusi, nu trebuie sa cereti mai mult decat poate oferi - nu cred ca poate face alb din niste dinti inchisi, a3 de ex, parerea mea este ca face un polish iar prin curatarea petelor implicit par mai deschisi. Practic ai cam aceeasi culoare dar pare cu un ton mai deschisa pentru ca este mai luminoasa si uniforma. O puteti gasi pe iherb (mai ieftina) si organicbaby (daca nu puteti face comenzi externe). 


Biorepair pentru albire. "Pasta de dinti Biorepair combina proprietatile de reparare (cimentarea microfisurilor smaltului dentar si dentinei) si remineralizare cu cele de albire prin inovatia brevetata cu polimeri PVP.

Microparticulele microRepair  actioneaza prin cimentarea microfisurilor si remineralizare iar polimerii creaza un filtru fin care capteaza substantele colorate inainte de a se depune pe dinti. Protejeaza impotriva placii, tartrului, cariilor si atacul mediului acid."

Biorepair tratament intensiv pentru noapte.  "In timpul noptii dintii nostrii sunt supusi atacului acizilor care creeaza fisuri invizibile unde se pot acumula tartru, bacterii si pigmenti care pot cauza carii. Este unica pasta de dinti brevetata ce repara smaltul dentar. Este recomandata in toate cazurile de sensibilitate la cald, rece, dulce. Fisurile minuscule si invizibile aparute in smaltul dentar pot fi cimentate cu ajutorul acestor particule evitandu-se formarea cariilor, deteriorarea dintilor sau pierderea luminozitatii lor. De asemenea combate placa, tartrul si hipersensibilitatea dintilor."


Daca va intereseaza ce alte paste de dinti se pot cumpara de pe site-urile cu produse profesionale de la noi, click aici.





5. Spray de gura pentru improspatarea respiratiei. 



Nu se poate spune ca este esential avand in vedere ca nu contribuie la igienizare, insa mi se pare important sa ai o respiratie fresh avand in vedere ca zi de zi socializezi si vrei sa lasi o impresie buna. A nu se intelege ca trebuie utilizat pentru tratarea halenei, mirosul inseamna problema : ai carii, infectii, probleme cu stomacul sau amigdalele. Halena trebuie investigata si rezolvata, nu camuflata.   
Sunt momente in care chiar ai nevoie de improspatare desi dintii sunt curati, de exemplu in timpul unei calatorii sau in locuri publice. Decat sa porti dupa tine numai pentru atat pasta si periuta sau apa de gura, mai bine apelezi la spray. Ocupa putin loc si ai rezolvat problema in 2 secunde. Eu il folosesc si inainte sa intru la dentist, pentru respiratie mentolata. Recomand Fresh Breath Cool'Mint, aprox 11 lei in Auchan.  Dureaza mult chiar daca pulverizezi de cateva ori pe zi.

  • Cam acesta ar fi "kit-ul" complet al celor preocupati de ingrijirea dintilor. Nu isi permite toata lumea un dus bucal, stiu, sau mai sunt aceia ce nu considera important sa faca un efort. Dar macar formula periuta + pasta + ata dentara sa o aplicam.  



Daca vreti sa extindeti ingrijirea, mai merita atentie (click pe denumiri) :

















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu