Translate

miercuri, 21 mai 2014

Experienta mea cu Zilele Protectiei Solare. Electrocauterizarea angioamelor cherry.


Detaliam aici la ce se refera aceasta campanie si unde gasiti lista cu medicii afiliati pentru a va putea programa la verificarea gratuita a alunitelor. Tot ce aveti de facut este sa intrati pe pagina creata de La Roche-Posay, sa selectati orasul si apoi sa va hotarati la ce medic doriti sa mergeti. 
  • Atentie, este deja sfarsit de mai si campania se incheie peste 1 luna - daca sunt multe cereri va dura mai mult sa gasiti un loc liber, grabiti-va deci.


Eu sunt din Craiova si am hotarat sa imi fac programare la dr. Alina Valcea, prima din lista destinata orasului meu. Oferea consultatie atat la Spitalul nr.1 (cladirea separata de dermato, la etajul 3) cat si intr-o locatie privata. Am sunat-o si i-am spus ca vreau sa vin cat mai aproape de inceputul lunii mai si desi se mentioneaza ca e disponibila doar luni si marti pe mine m-a notat pentru joi, 8 mai, ora 10.00. Am preferat spitalul pentru ca e mai usor de ajuns si mai putin aglomerat decat spre partea centrala, cealalalta adresa (te intreaba unde vrei sa vii). Mai sunasem si la o alta clinica privata dar nu mi-a placut cum mi-a vorbit medicul respectiv, in schimb dr. Valcea mi s-a parut amabila si placuta inca de la telefon.


Am mers impreuna cu mama, ea are 1001 alunite (nevi, papiloame, angioame cherry) pentru ca obisnuia sa lucreze mult in aer liber, chiar si pe soare arzator. Fara protectie solara, inca nu se promova importanta acestui gest pentru sanatate. Doamna doctor imi spusese ca strict pentru a ne vedea nu este nevoie de trimitere de la medicul de familie dar ne sfatuieste sa o avem la noi pentru cazul cand se impune vreo interventie, ca sa nu mai facem alt drum. Sfat util avand in vedere ca exact asa s-a intamplat, amandoua am avut nevoie de cauterizari. Eu scosesem deja tot ce era in relief (erau nevi) caci agresam formatiunile si era necesara biopsie, gasiti povestea aici. Insa mai aveam 3 angioame cherry in zona gatului. Acestea sunt puncte minuscule de culoare rosie si nu sunt periculoase caci nu devin maligne dar cresc, le poti agresa si atunci nu mai sunt chiar inofensive. Voiam sa scap de ele si medicul mi-a confirmat logica - scotandu-le cat sunt foarte mici si semnul o sa fie pe masura (intre sani, unde aveam 2 papiloame ca niste graunte, cauterizarea m-a lasat cu 2 gropite notabile). 


Am coborat la etajul 1, exact la sala unde operasem nevii. Dr. Valcea si aceeasi asistenta ce ma impresionase placut la excizii m-au incurajat sa facem electrocauterizarea fara anestezie, caci la asa punctulete mai rau as fi simtit intepaturile anesteziilor decat arsura. M-a tinut strans de piele in jurul fiecarui angiom, incat sa ma concentrez pe senzatia pielii ciupite decat pe ce facea cu aparatul (arata ca un electrod si pacientul tine in mana un fel de placuta metalica). Am tresarit cand a inceput pentru ca era ceva nou, as zice ca seamana mai mult cu o curentare decat cu arsura - te enerveaza dar nu e ceva marcant. Adica eu sunt foarte, foarte fricoasa si totusi mi s-a parut rezonabila procedura pentru ca dureaza foarte putin cand sunt mici - cam 4 atingeri rapide/angiom. Asta nu inseamna ca nu am zis "ars, fir-ar al naiba" si ca nu ma tinea asistenta de mana in scopul incurajarii :)) Dar nici vorba de ceva de nesuportat.  
A lucrat finut si rapid si va spun sincer ca acum dupa 2 saptamani nici macar eu nu mai pot spune exact unde au fost. Am vazut ca nu mi-a lasat denivelari dar ma asteptam ca dupa caderea zgaibei sa ramana o pata rozalie, insa nu a ramas niciun semn. 


In momentul acesta am mai descoperit pe trunchi inca 4 (dupa 30 ani apar intr-o veselie multor persoane) si abia astept sa treaca mai sa pot primi o alta trimitere de la medicul de familie pentru a le rezolva si pe acestea. Am vazut dovada ca actionand inainte sa evolueze ai sanse maxime la un rezultat estetic impecabil. Nu e de neglijat varianta spitalului, adica gratuit prin CAS, pentru ca la privat cauterizarea costa cca 80 lei/punct. 


Daca va intrebati cum am stat cu "atentiile", femeia a fost foarte draguta si chiar m-a certat ca am lasat pe masa o cutie cu bomboane. Nu a pretins nimic si nu mi-a dat nicio secunda senzatia ca sunt tratata altfel pentru ca nu ofer bani, dimpotriva, nu am mai vazut de multi ani asa un medic amabil.  


Curaj! un gest mic poate conta mai mult decat va imaginati. Trecand peste angioame, retineti ca nevii malignizati descoperiti la timp pot fi combatuti deplin prin excizie. In schimb o situatie tardiva, grava, inseamna altceva si alte masuri. Nu trebuie sa va speriati ci doar sa verificati din cand in cand ca este totul in regula, pentru a putea actiona rapid in caz negativ.  

  • Mai puteti citi o experienta cu aceasta campanie (plus o rutina cosmetica impecabila) la Sadie

7 comentarii:

  1. Off, ce-as vrea sa merg si eu cu ale mele dar nu stiu cand si unde :(.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te mai gandesti 1 luna, sa se incheie campania? :) Ia lista pentru Bucuresti la studiat, da google dupa numele medicilor.

      Ștergere
  2. Eu inca mai studiez lista din orasul meu si incerc sa prind o programare, si chiar daca nu la cei din lista, voi merge la clinica la care am abonament, pentru ca am ceva probleme cu "alunitele" si alte leziuni ale pielii. Iti multumesc, pentru ca pana sa scrii tu nu auzisem de campania asta, eram interesata, dar indecisa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, trebuie sa te moblizezi si sa mergi - mai ales daca ai posibilitatea ca macar consultatia sa fie suportata in baza abonamentului. Eu avusesem intentii vagi, imi aminteam rar, si apoi cu 1 luna inainte de Paste am inceput sa ma gandesc continuu numai la alunite. Chiar daca a trebuit sa astept 30 zile pentru rezultatul biopsiei, inca de cand le-am excizat m-am linistit. Stiam ca facusem pasul decisiv.

      In caz ca te intereseaza si nu aflasei deja, in momentul acesta se desfasoara si campania Zambeste Romania, consultatii stomatologice gratuite (multi medici din lista includ si detartraj). Listele cu medicii pe pagina cu numele sus-mentionat.

      Ștergere
  3. Buna!intamplator am dat peste postarea ta!eu fac parte din oamenii care au o multime de angioame,majoritatea fiind doar niste puncte foarte mici rosii...sunt speriata de bombe...se poate sa am o boala grava?!daca nu le cauterizez ,cresc?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, cel mai bine este sa mergi la dermato dar de regula angioamele cireasa au legatura cu circulatia proasta, nimic grav deci. Insa te sfatuiesc sa te convingi cu parerea unui specialist ca sa stai linistita, sigur incep iarasi Zilele Protectiei Solare si vor fi consultatii gratuite.
      Da, cresc, nu-ti imagina ca ajung hiperbolice dar nici nu vor mai arata toate ca punctul lasat de un varf de ac. Daca le cauterizezi acum nu ramane niciun semn si nici nu trebuie anestezie daca suporti o mica piscatura, de ce sa te intepe cu anestezia in nspe locuri. Daca le faci cand cresc o sa ai o pata alba in locul lor. Crede-ma, e ceva simplu, nu te teme si mergi sa le vada dr si sa le rezolve. Eu nu am fost cuminte si nu mi-am luat constant tratamentul dat pentru circulatia deficitara asa ca iarasi am cateva.

      Ștergere
    2. Daca nu vrei sa le elimini pentru ca nu te deranjeaza estetic (eu de ex aveam multe sub sani si in laterala lor, nu imi placeau), ai grija sa nu le traumatizezi. De ex pe cele de pe gat sa nu le zgarii cu colierele si lantisoarele, pe cele din zona sanilor sa nu le stranguleze sutienul, etc

      Ștergere