Translate

sâmbătă, 15 februarie 2014

Jurnalul igienei dentare : periuta electrica



Cel mai cautat subiect pe acest blog a fost de departe aparatul dentar si ma bucur din tot sufletul ca v-am putut ajuta in luarea deciziei de a face acest pas important. Zambetul imperfect, atat medical cat si estetic, a fost complexul vietii mele si mi-as fi dorit sa fi avut mai devreme sansa sa-l port.
Din pacate in cazul meu dantura frumoasa implica mai mult de atat si momentan nu vreau sa vorbesc despre ce s-a mai intamplat fiindca am trecut prin cateva proceduri al caror rezultat depinde de organismul meu si de timp si prefer sa fiu rezervata pana la finalul perioadei necesare. Am sa mentionez insa ca am dat jos aparatul in februarie 2013, iar rezultatele nu le mai dezvalui intrucat postasem cu multe luni inainte imagini concludente. Din acest punct de vedere, am obtinut tot ce mi-am dorit - pozitionarea corecta. Spre sfarsitul lui martie voi putea spune exact ce alte interventii au mai fost necesare si daca au avut succes.
Intre timp as vrea sa va recomand un aliat nepretuit pentru igiena dentara - periuta electrica, pe care am ajuns sa o descopar abia de 3 luni. Nu in sensul ca nu ii cunosteam existenta si utilitatea, ci ca pur si simplu nu imi imaginam ca ar fi esentiala. Probabil pentru cineva inzestrat cu dinti sanatosi indiferent de gradul de atentie acordat, nu-i mare lucru. Dar eu am avut mereu probleme - fac foarte usor carii, coloratii, depozite de tartru pe partea dinspre interior a molarilor - si implicit a trebuit sa existe efort. Am crezut ca apogeul l-a constituit dusul bucal, imi simteam dintii cu adevarat fresh folosind capul jet si pe cel asemanator periutei electrice (dar care nu se roteste) fata de perioada cand apelam strict la o periuta normala si ata dentara. Numai ca tot observam depozitele de tartru, mereu in aceeasi zona. Dentistul meu mi-a tot spus sa imi cumpar si o periuta electrica dar sincer ajunsesem sa cred ca indiferent cati bani si cate eforturi aloc nu voi reusi sa evit problemele. In decembrie mi-am facut programare la igienizare, obicei dobandit din perioada cand purtam aparat dentar. Acum fac rar dar nu vreau sa renunt pentru ca acasa nu pot obtine acelasi rezultat ca trioul profijet + periaj profesional + ultrasunete. Mi s-a spus ca exista o promotie fix in perioada cand am fost programata : platind pentru procedura cu 50 lei mai mult decat in mod obisnuit primeam o periuta Oral B Professional Care 500, aceasta. Mi s-a patut o idee buna, oricum mergeam la igienizare si dobandeam astfel si un bun necesar la mai putin de 1/3 din pret. Exista bineinteles modele mai sofisticate, cu pret pe masura, dupa cum puteti gasi si variante mai ieftine - si acum cred cu tarie ca si cel mai ieftin model electric este infinit mai ok fata de periutele clasice. 
Pot spune in sfarsit ca am scapat de depunerile de tartru - a nu se intelege ca le aveam si le-a curatat, ci ca dupa ce am scapat de ele cu ultrasunete periuta m-a ajutat sa nu se formeze iarasi. Am observat ca poate "sparge" depunerile doar daca sunt minore, mi se mai intampla sa nu observ imediat ca nu am curatat perfect undeva. Fiind atat de mica fata de cea clasica are acces usor in orice zona, o poti manevra dupa bunul plac si dupa necesitate. Pot insista pe spatele dintilor si pe lateralele molarilor de minte.
O periuta clasica nu va curata niciodata la fel de bine pentru ca tu nu ai aceeasi putere sa executi manevrele de rotatie si nici vorba de pulsatie. "Oral B Professional Care 500 oscileaza (8800 oscilatii/minut), pulseaza (20.000 pulsatii/minut) si inconjoara fiecare dinte pentru o curatare 3D". Imi simt intr-adevar dintii curati, e o senzatie de "polish" pe care o iubesc fiindca mi s-a parut intotdeauna ca smaltul meu nu are netezime si luciu. Nu uitati bineinteles sa completati cu ata dentara/dus bucal si apa de gura. Acum ca am periuta mi-e mai la indemana sa folosesc ata dentara in loc de dus, ia mai putin timp decat sa instalez dusul (nu e complicat, insa cum eu nu am priza in baie si spatiul de pe chiuveta nu e suficient de lat, trebuie sa-mi aduc prelungitor caci are firul scurt si sa il sprijin cumva cu o mana sa nu cada de pe chiuveta).
E recomandat sa fie folosita in total 2 minute. De regula o tin mai mult. Mi-am impus sa o plimb de 10 ori pe fiecare dinte, insistand daca observ ca nu a fost de ajuns pentru o anumita zona. Chiar si asa pana acum m-a tinut cam 1 sapatamana dupa fiecare incarcare. Aceasta din urma dureaza aproximativ 16 ore iar in timp ce va sta pe suport ledul va clipi intermitent oprindu-se doar cand e complet incarcata. Acelasi led clipeste cateva secunde pentru a va anunta ca se termina bateria.
Singurul inconvenient a existat doar la primele utilizari insa eram deja avertizata ca o sa mi se para ciudata presiunea si ca e posibil sa imi sangereze gingiile pana se obisnuiesc. Periajul este bineinteles mai dur decat cel clasic dar e chestiune de cateva zile si apoi devine o senzatie fireasca. Nu trebuie sa va speriati, nu veti pati nimic. Mie mi se parea ca facusem rana la baza unui canin dar nu am facut caz intrucat usturimea era neglijabila fata de o rana produsa de un bracket spre exemplu. Era ca si cum m-as fi zgariat si a trecut de la sine repede.
Acum nu mi-as mai putea imagina igiena dentara fara ea si va recomand sa faceti trecerea pentru ca rezultatul periajului nu se compara, mai ales daca asemenea mie aveti probleme cu tartrul. Am vazut si variante sub 70 lei, si oricum nu e o investitie pe care sa o faci des. Asa cum am mai spus de nenumarate ori, un zambet sanatos si frumos merita orice sacrificiu si suma e rezonabila daca te gandesti pe cate alte nimicuri dam mult mai mult intr-o luna.             

        

15 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Sa stii ca nici mie nu imi vine sa cred ca m-am incumetat...dar toata noaptea am scris si la urmatoarea postare, despre Belgrad. Bine ca mai e macar o persoana pe aici :))

      Ștergere
  2. Ma bucur ca ai rabdarea sa incerci, sa observi si sa povestesti. Dai atat de multe amanunte incat mi-as raspuns la o multime de intrebari. :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iar eu ma bucur daca va atrage subiectul si aveti rabdarea sa urmariti postarea pana la capat, in ciuda metehnei mele de a ma pierde uneori in detalii. :* Sunt convinsa ca multi au deja una, dar exista si destui care asemenea mie nu i-au acordat inca atentia meritata.

      Ștergere
    2. Si fata de dusul bucal al al carui pret - appe 400 lei - descurajeaza omul de rand, mai ales daca nu e purtator de aparat si se descurca bine mersi cu ata, periutele incep de la o suma tangibila. In toamna am vazut in Real cu 65 lei.

      Ștergere
    3. Nu, stai linistita: faci foarte bine ceea ce faci. Te citesc de mult si m-ai facut atenta la niste treburi la care nu m-as fi gandit, mai ales ca eu/ ai mei n-am avut probleme deosebite. Mi-ai lamurit o multime de intrebari legate de periuta electrica pe care o priveam cam ca pe un moft si mi-ai lamurit niste probleme pe care stomatologul meu nu prea s-a deranjat (ori nu a avut rabdarea) sa mi le explice si sa ma ajute sa le rezolv. Iti multumesc. Oricum, eu nu pot sa-mi imaginez prin ce-ai trecut, psihic, fizic, financiar, dar iti doresc sa ai rabdarea si puterea sa mergi mai departe si sa te bucuri si de cel mai mic progres...

      Ștergere
  3. Mie mi-e groaza de halul in care se formeaza placa si tartru. Cu periaj normal, ma duc la igienizare si mereu ma mustruluieste dna doctor ca am depuneri. Mi-am luat o periuta electrica din comert, dar e o porcarie, mai mult imi vibreaza in mana decat imi curata dintii.
    Stiu ca ar fi necesare si un dus bucal si o periuta electrica buna, dar daca ar fi sa alegi doar una, care ar fi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca nu as avea aparat dentar, caz in care mi-ar fi foarte greu sa ma descurc cu ata dentara, as alege clar periuta electrica. Pentru ca primul nu ma ajuta practic decat la curatarea impecabila a spatiilor interdentare ori asta poti face si cu ata dentara in conditii normale. Ori problema mea majora nu au fost cariile interdentare nici cand nu aveam dusul, ci depozitele la molari. Am pierdut un singur molar de minte, sus, din cauza unei demineralizari. O afectiune minora dar oricum nu se putea plomba, fiind atat de in spate. Nu ai cum sa manevrezi o perie clasica, oricat de flexibil gatul, in acea zona si pe spatiile interioare curbate. Si pe mine ma certa dentistul, veneam mereu cu aceeasi problema, dar in acelasi timp ma intelegea si imi spunea ca nu o sa scap de problema cu periajul clasic fiindca accesul e deficitar.

      Ștergere
  4. Offf, eu am aceleasi probleme ca tine. Coloratii, fac tartru rapid etc.
    O sa incerc si eu periuta electrica, pe mine m-ai convins :)

    Stiu ca citisem la Stella si mai auzisem si pe alti medici stomatologi ca nu e bine sa folosesti, insa mie mi-a fost recomandata si de doctora unde merg eu si cred ca o sa incerc.
    Sper sa observ si eu rezultate :P

    P.S Ce bine ca ai revenit! :) Sper sa nu renunti dupa cateva postari, de data asta sa fii consecventa:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, sper sa fiu consecventa. Sau macar sa nu mai las pauze ce duc cu gandul la abandon. :)

      Acum si albirea se practica masiv desi multi medici nu sunt de acord. Sa nu mai zic de fatetare...pana la urma e o alegere personala, si exista suficienta informatie incat in functie de necesitati sa putem concluziona daca e "rau cu rau dar rau fara rau". Totul este sa nu iti ranesti gingiile insa in afara de primele 2-3 zile, de acomodare, nu am avut niciun disconfort. Dimpotriva, am scapat de depozitele ce ma necajeau constant. La un moment dat am avut nevoie sa foloseasc parodontax pentru ca aveam o zona ce se tot inflama de la depuneri.
      Coloratiile apareau doar pe crestele molarilor, si cauza nu am descoperit-o. Singurul viciu sunt pliculetele de frappe, dar asta beau de foarte multi ani si totusi ele aparusera abia in ultimul. Am dat vina pe apa de gura nou introdusa, insa revenind la ce foloseam inainte tot nu am scapat.

      Ștergere
    2. Acum chiar si riscul presiunii exagerate poate fi indepartat caci au aparut periute ce te avertizeaza cand faci exces de zel. Daca nu devii obsedat de frecventa periajelor si nu iti abuzezi gingiile, cred ca e safe.
      Oricum nu factorul timp a fost prioritatea, nu mi se pare ca stau mai putin decat la periajul clasic.

      Ștergere
  5. Eu am folosit o lunga perioada de timp periuta electrica acum multi ani si, din nu stiu ce motiv, am renuntat. Mi-am cumparat una de la Braun/Oral B la inceputul iernii si deja mi s-a stricat. Sunt mai mult decat dezamagita de calitatea ei. Adica nu-mi permit chiar sa dau un milion si ceva pe o periuta de dinti o data la cateva luni. Acum sunt in cautare de alternative de la alte branduri, dar din pacate nu prea gasesc....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu am probleme momentan, si mi-a si scapat din mana. Desi e cea mai des intalnita, cu siguranta exista alternative mai bune (dar probabil si mai scumpe) si sunt de acord ca nu e in regula sa se strice asa repede. Clar nu mi-ar pica bine in portofel. Nu ai garantie?
      Imi zicea Epurica de una anume dar nu imi amintesc...sigur nu Oral B, cred ca era o varianta Philips Sonicare. Destul de scumpa pentru ca stiu ca mi-o recomanda alaturi de dusul bucal si m-am gandit atunci ca n-am nicio sansa sa o iau avand in vedere ca deja urma sa fac un efort serios pentru dus.

      Ștergere
    2. Gata, am gasit undeva la comentarii recomandarea ei "eu am Sonicare Flexcare si sunt indragostita de ea, este excelenta :) Insa si pretul e cam cat al unui Waterpik". Exact cum imi aminteam, costa mult. http://www.walmart.com/ip/Sonicare-Sonic-Power-Toothbrush-Rs930/9876009 Nu mi-as permite-o si nu stiu de unde a luat-o pentru ca nu am gasit-o la noi, eram curioasa cat costa in Ro.

      Ștergere
    3. Nu am garantie la ea, din pacate :( Multumesc mult de tot, Ramona!

      Ștergere