Translate

luni, 28 martie 2011

Aparatul dentar, ultimii pasi in montarea lui.



Sadie mi-a amintit ca am promis sa va tin la curent cu pasii de montare a aparatului dentar. Pentru cele ce regasesc prima oara subiectul, mai multe detalii aici.
A durat ceva sa stabilim exact data montarii fiindca primele vizite la ortodont au fost rare (1 data pe luna) din cauza programului foarte aglomerat al dr. Simona Popa, foarte apreciata si implicit solicitata (daca cineva din Craiova doreste sa isi rezolve o problema in acest sens, clinica se gaseste exact langa restaurantul Roma, in Brazda lui Novac nr.53).
Am avut nevoie de 2 tipuri de radiografii, nu stiu eu sa explic foarte bine asa ca am sa o fac rudimentar : una din ele continea radiografie panoramica si cd, facute cu ajutorul unui aparat foarte performant si SF ce exista numai in doua locuri in Craiova : policlinica Camen, si Stomatologia de la Rotonda. A costat 50 lei si a fost un pic dubioasa, mi s-a fixat capul intr-un aparat care apoi s-a rotit un timp in jurul meu. A doua nu stiu cu ce difera, insa a trebuit sa tin filmul in gura, a durat mai putin efectuarea, si a costat 25 lei. Am stat insa ceva dupa developare, ori pe prima mi-au dat-o in nici 2 minute.
Cand am avut si cea de-a doua radiografie am revenit la ortodont si mi s-a luat mulajul, procedura simpla si nedureroasa. A durat cam 10 min pentru ambele arcade. S-a stabilit o noua programare, pe 22 martie, timp in care s-a studiat mulajul. In acea sedinta am hotarat ca se va monta aparatul pe 12 aprilie, numai pe arcada superioara fiindca nu e convinsa sa imi puna si jos pe motiv ca nu am probleme care sa il solicite. Eu as vrea mult si acolo, sa fie totul perfect, asa ca mi-a promis ca se mai gandeste pe parcurs pentru ca oricum e vorba de ceva minor si singular (caninul un pic sucit) si nu o sa fie nevoie sa il port 2 ani ca sus.
Mi-a recomandat sa imi montez metalic, 13 mil/arcada, motivandu-mi ca-i mult mai rezistent si usor de intretinut financiar. Cel ceramic costa 22 mil/arcada. Consultatiile periodice pentru activare (probabil la 1,5 luni) vor costa 40 lei, si vom schimba de 2-3 ori arcurile - 30 lei. Nu am mai platit consultatia, asa ca pana la acest moment am platit doar prima consultatie - 40 lei, si mulajul - 30 lei.
Ca si parte din tratament, urmeaza sa suport 2 extractii : premolarul ce ocupa locul caninului inclus, pe care si-ar fi dorit sa il pastreze si sa coboare caninul abia dupa ce il muta. Din pacate nu este posibil fiindca din cauza incompetentei fostului dentist ce nu mi-a lucat bine canalul atunci cand s-a grabit sa imi monteze o coroana (mult prea usor, nu a incercat sa il salveze), radacina e compromisa si nu se mai poate lucra cu ea. Partea buna e ca astfel caninul are sanse sa coboare mai repede, teoretic intre 4 luni-1 an (Doamne, te rog 4 luni ca turbez 1 an cu o gaura atat de vizibila!!!!!!). Extractia aceasta o va face din pacate chirurgul, de care mi-e foarte, foarte frica fiindca nu il cunosc si nu ii stiu mana, sunt convinsa ca nu e asa rabdator si finut ca dentistul meu. Initial imi spusese ca daca eu ma simt mai bine asa, e de acord sa mi-o faca dentistul. Apoi s-a razgandit fiindca doreste sa asiste la extractie (are cabinetul alaturat chirurgului si deci colaboreaza intotdeauna), sa vada cum arata locul si daca nu se poate face spatiu atunci pentru agatarea caninului de aparat, ca sa nu mai suport o operatie de dezvelire. Pentru mine suna horror perspectiva, pe langa aparat va trebui sa mai suport si taieturi si poate cusaturi in gingie, plus mecanismul de agatare ce am vazut in articolele de specialitate ca poate fi sub forma unui lant. Voi da cu limba, deci. Nici macar nu vreau sa ma gandesc la ziua de 5 aprilie......dentistul macar ma cunoaste, imi intelege spaima si are rabdare oricat sa ma calmez, ma intreaba de 1000 ori daca simt ceva, daca doare, se opreste si mai baga anestezic in caz afirmativ. Ma indoiesc ca un chirurg are tot atata rabdare si delicatete...sper sa nu facem scene pe acolo, gen eu sa plang si sa nu vreau sa deschid gura si el sa ma apostrofeze ca n-are toata ziua la dispozitie, si sa nu-i pese ca simt durere sau ca distruge prea mult gingia si ma voi recupera greu. Va costa 2,5 mil.
Pe langa asta, trebuie sa mai extrag un premolar din partea opusa (premolarul 25), ca sa se faca loc pe maxilar sa ii impinga la locul normal. Eu neavand caninul, s-au deplasat cam jumatate de cm spre dreapta sa suplineasca golul -> linia dintre incisivi nu mai cade la jumatatea buzei de sus, si asta a fost cosmarul vietii mele chiar daca se pare ca cei din jur nici nu observasera problema. Este premolarul al 2lea de la incisivul lateral, si in mod normal s-ar fi optat pentru un molar situat mai in spate, poate cel de minte. Insa pentru ca eu aveam deja coroana pe acesta, era normal sa nu se mai sacrifice un dinte sanatos ci cel deja compromis. Din fericire, pe acesta are voie sa mi-l extraga dentistul - pe 31 martie, joi.
Eu deja am o extractie, premolarul de langa cel pe care urmeaza sa-l extraga chirurgul. O sa fie aiurea rau cu 2 gauri in dreapta si 1 in stanga, sper ca dintii sa se mute cat mai repede si caninul sa coboare curand. Pe 22 cand am fost ultima data mi-a zis ca incearca sa gaseasca o solutie sa imi faca un soi de coroane false, pe care sa le lipeasca cumva de aparat, incat sa pot si eu sa zambesc. Premolarii situati ultimii nu-s asa vizibili cand zambesc, doar cand o fac maxim, dar cel din locul caninului e destul de frontal.
Asta e, trebuia sa am eu acest ghinion sa am un canin inclus....am sa trec cumva si peste asta, desi stiu de pe acum ca voi suporta greu cei 2 ani fiindca eu plang si cand ma lovesc de coltul patului sau ma intep in ceva. Pentru nimic in lume nu dau inapoi, imi studiez zilnic pozele focus pe arcada superioara si ii detest sincer. De 2 luni am indraznit sa zambesc in poze....dar nu-i o reusita, intotdeauna trebuie sa fac multe ca sa iasa bine cateva, zambetul meu nu arata deloc bine oricand si oricum. Vreau sa nu mai fie nevoie de un anumit unghi ca sa fie ok. Mai mult, vreau sa aud "ce zambet super ai!".
Despre extractia de joi nu am sa vorbesc pentru ca teama e mai mult din obisnuinta, stiu ca nu ma va durea pentru ca am un medic minunat si deja am trecut o data prin asta cu el, totul a fost bine si recuperarea minima. A lucrat migalos si usor, nu a facut prapad acolo incat sa am gingia franjuri si sa sangerez ore asa cum am patit cu celelalte 2 facute la 16 ani.
La cea de pe 5 ma mai gandesc...poate starneste curiozitate prin inedit, dar mi se pare horror ideea si cred ca e mai bine ca eventualele "victime" sa nu stie ce le asteapta. Ma apucasem eu intr-o zi sa citesc un articol de specialitate privind dezvelirea caninului inclus si mi s-a facut rau dupa cateva randuri, numai din cauza termenilor descriptivi.
Asadar, pe 12 aprilie am sa va scriu cum ma tarasc pe aici cu "sarme" in gura, si cu stomacul plin de Nurofen. Cativa prieteni vor fi terorizati cu telefoane, ca doar trebuie sa ma miorlai si eu la cineva. Poze cu el montat nu stiu daca o sa pot pune, mi-e aiurea de gaurile extractiilor. Ma mai gandesc. :)
O sa fie roz pal, i-am spus deja si a zis ca nu-i nicio problema, eu aleg. Ma refer la elastice. Mi se pare mai jucaus, ca o fita. Gasiti modelul dorit in postarea despre aparate, la cel metalic. Aici.


35 de comentarii:

  1. Sa nu-ti fie frica de chirurg . Am fost si eu sa-mi curete o radacina si imi era fffff frica dar nu a durut deloc... decat aparatul m-a speriat mai tare :| pe mine m-a taiat , m-a curatat si apoi m-a cusut inapoi. Suna naspa dar nu am simtit nimic :P Bine ca pe urma locul a durut putin dar e suportabil ..cam ca si la o extractie. Si simteam ata aia ce atarna ,pe care o scoate dupa o saptamana.
    Oricum iti da anestezic mai puternic decat la o extractie normala - cel putin mie asa mi-a dat , dar am si fost amortita vreo 2 ore bune dupa ce am ajuns acasa :P

    RăspundețiȘtergere
  2. imi pare rau,dar vei vedea ca totul va fi bine:*noi suntem alaturi de tine si te sprijinim:*

    RăspundețiȘtergere
  3. Ramona, nu-ti face griji! Si eu am trecut printr-o operatiune de genul si nu ai de ce sa-ti fie teama iar rezulatul va fi absolut minunat.
    Legat de spatiile care vor rezulta in urma extractiei, si eu am avut aceeasi problema si ortodontul meu mi-a montat o coroana falsa care arata extrem de natural, deci no worries! Succes!

    RăspundețiȘtergere
  4. Hmmm...de ce e asa ieftin la Craiova? Nu e corect. Aici (Rm.Valcea) tre sa dau 16 mil juma pe arcada, iar consultatiile vor fi lunare, 1mil/consultatie :(...offf..ca sa nu mai zic de periuta speciala pe comanda adusa, plus nush ce pasta de dinti si solutie de clatit :|, vreo 6 mil toate.

    RăspundețiȘtergere
  5. de abia astept sa vad poze, pareri, chestii:x
    lasa ca toate trec Ramona si apoi o sa vezi ce zambet super o sa ai! cred ca astepti de foarte mult timp data de 12 aprilie!

    RăspundețiȘtergere
  6. Fedorova, nu stiam ca esti din Valcea....si matusa-mea care locuieste acolo mereu imi zice ce preturi mari sunt la Craiova fata de voi :)) De ex voia sa vin la dentist acolo, pe motiv ca dentistul meu e scump. Bineinteles ca nu am facut asta, sunt mai mult decat multumita de calitatea primita de banii astia si oricum nu consider ca are cele mai mari preturi ci decente. Plus ca ma pot duce oricand patesc ceva, nu puteam face asta la 120 km distanta.
    Eu trebuie sa cumpar neaparat dus bucal, sunt predispusa la carii din cauza smaltului subtire si prost. Costa 4,5 mil, si nu ma va scuti de mersul lunar la stomatolog pentru curatarea cu ProfiJet.Plus periutele de rigoare.
    Mi se par scumpe consultatiile lunare.

    RăspundețiȘtergere
  7. Vai cate te asteapta in viitoarul apropiat :) Iti urez mult mult curaj si succes !!! Fii tare caci va merita efortul cu varf si indesat :)
    Si eu am trecut prin asta(mai potin extractiile)iar acum nu regret nimic, nici macar vreo noapte alba din perioada aia :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Chiar te rog sa ne tii la curent cu toti pasii pt ca eu una as vrea sa imi pun aparat, dar mi-a spus cineva ca daca tot vreau sa fac un copil, sa astept pana raman insarcinata pt ca se indreapta mult mai repede dintii. Acum sincera sa fiu nu am verificat informatia, deci nu pun mana-n foc ca ar fi adevarat. Eu am strungareata si dintii din fata sunt destul de mult iesiti in afara si chiar ma tenteaza sa imi pun aparat. Sotul meu in schimb nu prea ar vrea pt ca lui ii place strungareata mea :)
    Ana

    RăspundețiȘtergere
  9. Anonim si Laura, multumesc pentru incurajare! Ce nu prea imi suna mie bine e cum coboara caninul daca eu pun pe locul lui o coroana falsa??? Ca doar de aia extrag premolarul, sa ramana gol pentru el sa coboare usor si cat mai repede.
    Extractia suferita pe 6 decembrie a mers super, cand am scos ruloul de acolo nu am sangerat absolut deloc si nu m-a durut desi se dusese anestezia. Nici macar nu se vedea pe gingie ca a fost traumatizata. Mai mult sufeream ca nu pot sa beau fierbinte, si eu sunt topita dupa frappe-ul de dimineata. :))
    Inca mai sunt linistita, dar probabil ca in ziua planificata pt interventia chirurgicala am sa fiu terminata de frica. Si fac urat, tremur rau fara sa ma pot stapani,transpir excesiv, sunt palida si semi-leguma. Trec eu si peste asta....sper sa ma inteleaga totusi si sa nu fie capcaun, am auzit ca-i fff bun profesionist dar lipsit de tact si te sperie si mai rau cand incepe cu "sa taiem aici, ia uite cat sange curge, cata hemoragia!!!" - cd am citit asta am inchis forumul.

    RăspundețiȘtergere
  10. Denisa, din prima saptamana a lui ianuarie astept momentul...de fapt eu mi-l doream de multi ani dar ai mei nu erau convinsi, e un efort financiar, si mai si citisem pe multe forumuri lucruri care speriasera fricoasa si lasa din mine. Am zis ca nu pot sa suport cei 2 ani, si ca renunt. Apoi a venit povestea cu necesitatea extractiei premolarului caci nu mai putea fi salvat, si deci oricum trebuia sa cobor caninul sau sa il scot si pe ala si sa fac implant. Financiar, tot acolo ajungeam dar pierdeam sansa obtinerii caninului si ma alegeam cu un dinte fals, care peste ani iar trebuia schimbat. Macar de aceeasi bani imi rezolv toata arcada, implantul nu soltutiona decat local.

    RăspundețiȘtergere
  11. Iti tin pumnii! Sper sa mearga treaba bine, sa suferi cat mai putin si sa ai norocul Epuricai, caci dintii ei s-au miscat super-repede.

    RăspundețiȘtergere
  12. Dragonfly, "noapte alba" ????? OMG, sa nu-i mai zici asta cuiva pe punctul de a se "bucura" de asa senzatii :)) Apropo de asta, acum cateva zile m-am intalnit in oras cu sora unei prietene ce avusese aparat. In perioada asta, prietena mea cea mai buna mi-o dadea exemplu spunandu-mi ca pe tipa in cauza nu a durut-o, ca ce mare lucru ca ea nu s-a plans niciodata, sa nu ma mai lamentez atat. Si profit de ocazie sa o intreb pe sora ei daca nu vrea sa vanda dusul bucal. Imi zice ca nu a avut asa ceva, si ca ce fac cu el. Ii spun ca imi pun aparat, si ea " ESTI NEBUNA???? Tu stii cat s-a chinuit sora-mea cu el??? Stii cat il porti, ca o sa ai buzele rana pe interior, ca nu poti manca de durere??". Eu ma uit chioras la my bff care sopteste timid "mie nu imi povestise de-astea...nu stiam ca o durea" :)))
    Acum...nu mai e loc de intors. Ma arunc in apa si vad eu cum ies la mal. :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Ana, o sa va scriu pe parcurs. Nici eu nu am auzit de partea cu sarcina, ortodontul iti poate spune daca e veridica sau nu.
    Daca iti permiti ti-ai putea pune invizibil, am scris despre el in postarea al carui link e in finalul celei de azi. Pentru mine era imposbil sa dau 2-3 mii euro minim/arcada.
    Sau sapphire, cum are Epurica. http://www.epurica.ro/2010/12/17/epurica-versiunea-2-0-acum-cu-aparat-dentar-pics-included/
    Aparatul e singura solutie pentru a-i aduce in pozitia normala, dar strungareata cred ca putea sa fie rezolvata si prin fatetare.

    RăspundețiȘtergere
  14. Am o strungareata f mare, care cu siguranta nu poate fi rezolvata prina fatetare. dar sincera sa fiu nu ma deranjeaza strungareata cat ma deranjeaza faptul ca sunt dintii iesiti in fata. De aparatul invizibil am auzit de la niste persoane care chiar l-au incercat, ca e groaznic. Persoanele respective au renuntat la el dupa cateva luni pt ca din ce am inteles iti franjurezi limba, si din cauza aftelor din gura nu poti sa mananci :( Si dupa ce dat atatia bani, trebuie sa mai dai altii pt a-ti pune unul normal:) Asa ca nu as opta pt unul invizibil

    RăspundețiȘtergere
  15. Si eu port aparat dentar de 3 luni si eram mega-speriata la inceput, dar nu trebuie sa te impacientezi.Am citit ceva gen ca o sa fii cu stomacul plin de nurofen si alte nebunii:)) asa ma gandeam si eu la inceput, imi facusem stoc si ma pregateam psihic, dar sa stii ca durerea nu e una de genul unei carii, e o senzatie de deranj, suportabila, iar cand vei da cu limba peste dinti te va durea foarte putin, ca doar deh, dintii sunt incetul cu incetul mutati in alta pozitie.Banuiesc ca esti pusa la curent cu interdictiile la anumite chestii de mancat.Eu de exemplu acum pot sa si musc chestii gen pizza, sandwich, banane, etc.Singurul lucru la care trebuie avut grija e vizibilitatea anumitor bucatele (e groaznic sa mananci spanac sau salata!!!:))) trust me!!!)

    Si nu-ti fie aiurea de gaurile extractiilor.Se vor "umple" intre timp.Crede-ma pe cuvant:D eu inca mai am cateva si ma bucur ca sunt unul din cazurile la care merge bine si repede treaba.Sper sa fie asa si la tine!
    In final, rezultatul conteaza cel mai mult!

    Bafta maxima >:D< you're gonna be more than fine!!

    RăspundețiȘtergere
  16. Alecsa, eu raportez durerea la gradul meu de suportabilitate...adica vorbim aici de o tampitica ce cand a facut grupa sanguina a purtat o zi bandaj pe deget pe motiv ca simtea aerul cum intra in gaurica aia si ustura :))))
    Inca nu mi s-a explicat partea cu mancarea, probabil despre asta si despre igiena mi se va vorbi in sedinta de montare. Dar am citit destul de mult pe net, si articole dar si pe forumuri si bloguri. La mine nu-i tragedie, eu oricum nu mananc normal ci mega dietetic asa ca majoritatea alimentelor sunt de fapt lichide sau moi, gen piure. Cu fructele o sa-mi fie greu, probabil adios mar, eventual ras.
    Vai, nu ai voie banane??? pai eu pe ele ma bazam chiar si dupa extractii avand in vedere ca nu ai voie lactate si nimic cald. Si ma gandeam ca si cu aparatul cam tot asta o sa fie gustarea/masa de baza. :((
    Multumesc pentru comentariu si incurajare!

    RăspundețiȘtergere
  17. Aaaa ba da, cred ca ai inteles aiurea, ai voie banane:D chiar e recomandat:D si sa stii ca si eu sunt fricoasa.Rau de tot.De durere si de doctori...de cate ori i-am muscat eu mana dentistului meu...=))))) saracul!! isi lua campii cu mine pe scaun:)))

    Iar de mar si eu tot ras il mananc:D chiar si taiat cubulete, mie mi se pare greu de mestecat si simt cum imi joaca sarmele in gura :)) (eu am pe ambele arcade aparate), la fel si morcovul, ras :D Plus ca fara guma si chestii de genul.Mie mi s-a spus si fara fainoase/foitaj dar iti dai seama ca asta n-am mai luat in calcul:D Aaaaa si am incercat sa mestec si guma, bine-inteles=)))) e GROAZNIC!E o senzatie tare neplacuta in gura.La fel si cu apa rece sau ceva de baut fierbinte, o sa simti cum se raceste/incalzeste brusc aparatul si implicit toti dintii tai:))parca se imprastie in curent.

    Iar de durere...in cel mai rau caz o sa iti vina sa musti din ceva:)) asa faceam si eu in primele 2 zile cand ma deranja, vroiam sa musc din blatul de la birou.

    Aaa iar apropos de igiena, ai vazut pe net periuta aia care trebuie sa o folosesti pe langa cea normala?Iti reocomand sa iti cumperi doua, iar una sa o ai intr-un portfard cu tine.Nu se stie niciodata.Eu am patit-o urat din cauza asta si a trebuit sa plec de la scoala=))))
    Deci iti dai seama:))))

    >:D<

    RăspundețiȘtergere
  18. Ma bucur ca ai revenit cu noi detalii.O colega si-a pus saptamana trecuta la aceeasi ortodonta la care o sa-ti pui si tu,ea a avut dureri mari in primele 3 zile si nu poate sa manance orice,dar asta e normal,eu zic ca merita orice sacrificiu,deabeia astept sa imi pun si eu,dar o sa fac pasul asta la vara cand o sa am mai mult timp liber de umblat prin cabinete.Chirurgul care o sa-ti faca extractia banuiesc ca este Fronie care intr-adevar este foarte cunoscut si bun profesionist.Mult noroc iti doresc si curaj!

    RăspundețiȘtergere
  19. Alexa, Fronie este inculpatul :)) Inca nu ne-am cunoscut, o sa ne vedem pe 5 aprilie si sper sa nu regret intalnirea incat sa infig ace in papusi vodoo cu chipul lui :))
    Multumesc, te pup

    RăspundețiȘtergere
  20. Alecsa, nu stiu despre ce periuta e vorba...alta decat cea interdentara pe care o gasesti si in farmacii si supermarketuri? Auzisem la Epurica de una ce costa 100 euro, dar am inteles ca nu-i obligatorie si oricum nu mi-o mai permit si pe aia avand in vedere ca dau pe dusul bucal 450 lei.Ca dusul nu cred ca e ceva sa curate mai bine.
    Nu am nevoie sa port una dupa mine fiindca nu mananc in public, din mai multe motive : psihic nu pot, nu ma bucur de mancare cand fac asta (eu acasa mananc singura la mine in camera), si apoi pentru ca daca am luat chiar si o gustare mica nu mai pot sa ma misc linistita, mie mi se face greata dupa masa si intotdeauna mananc abia cand stiu ca nu mai plec nicaieri in urmatoarele ore sau cand nu muncesc prin casa. Da, stiu ca suna aiurea, dar asa patesc...sunt faimoasa pt asta, prietenele trebuie sa imi zica din timp cand vor sa mergem undeva fiindca eu nu pot daca am ceva in stomac. :)
    Vreau sa il vad montat, mi-e ciuda ca a durat atat...practic am pierdut 3 luni si 12 zile, eu credeam ca e mai rapida procedura.
    :*

    RăspundețiȘtergere
  21. Aaaa am inteles :D Eu nu am dus din ala, dar o prietena are si cica e foarte fain.Vroia sa ma lase si pe mine sa-l incerc, dar n-am tinut neaparat:))

    Stiu si eu cum e sa astepti si sa pierzi atat de mult timp...E o presiune aiurea.Eu am vorbit pt aparat in aug 2010, de abia din septembrie am inceput sa ma duc periodic sa imi rezolv toate problemele si incurcaturile mele cu dintii (am trecut si eu prin o gramada...), iar in decembrie totul a fost asa brusc, tac pac, esti gata bine facuta, hai, poimaine vii sa ti-l montez? :)))) Iar poimaine asta s-a intamplat.M-am trezit nauca acasa cu faptul implinit.

    RăspundețiȘtergere
  22. Eu tot nu imi explic cum poate sa iti puna doar sus aparat si jos nu. Stiu ca acelasi lucru l-am dorit si eu si mi s-a explicat faptul ca nu se poate.. Am uitat motivul dar chiar o sa intreb .

    RăspundețiȘtergere
  23. cumva cumva trebuie sa iesi la mal,daca iti arat mulajele mele te motiveaza instant

    2 aparate am purtat(pe rand),cu cel din urma nu am ajuns la finalul "calatoriei" deoarece au aparut niste probleme si a trebuit sa;l dau jos(nu'ti fa griji,eu am fost o exceptie,una rara de tot,nu intru in detalii)

    cand imi strangea aparatul ma dureau toti dintii si toate maselele,abia adormeam.uneori il dadeam jos pe intuneric sa nu ma vada nimeni si dimineata il puneam la loc :))) bine ca m-au prins.....

    cred ca toata lumea a avut rani la buze,limba muscata ocazional dar zdravan :D,cerul gurii incretit si vai de el :D ehhh SI TOTUSI SE MERITA EFORTUL !!!!

    daca ma concentrez putin il simt imediat in gura,imi amintesc perfect senzatia :)si au trecut vreo 8 ani

    eh,acum au iesit pe piata aparate din ce in ce mai micute si mai finute,eu am prins ditamai capcanele pt limba :))

    RăspundețiȘtergere
  24. Alecsa :)))))))
    cum sa nu'l probezi? :))) ai ratat o asemenea experienta de neuitat :D
    indrazneata prietena ta :D sau poate a fost doar ironica !! :)))

    RăspundețiȘtergere
  25. Katyna, acelasi lucru a surprins-o si pe Epurica. Ideea ar fi ca modificandu-se arcada superioara se modifica si muscatura si atunci teoretic nu mai calca bine. Insa am mai auzit cazuri cand au purtat doar sus. Adevarul e ca ai mei jos sunt perfect normali, pozitionati simetric, aliniati. Totusi, eu vreau sa aduc si caninul de jos in pozitie perfecta, dar poate are dreptate si nu se merita sa investesc in aparat pentru ceva atat de discret. Vom vedea peste cateva luni dupa ce incep sa se miste sus ce mai hotaraste.

    RăspundețiȘtergere
  26. Eu doar citesc si iti zic sincer ca tremur! Am o teama de dentisti..incredibila!
    Am promis ca daca imi voi gasi un job voi "vizita" un dentist, la ce am eu in gura..fara cateva zeci de milioane mi-e frica sa ma prezint, la preturile de la noi! Am probleme la toate maselele :(( Si ma dor si mi-e frica..Dar n-am ce face, ma rog sa-mi cada din cer un sac de bani! Sau sa gasesc odata un job :)

    Mult, mult, mult succes!

    RăspundețiȘtergere
  27. AlexantzA, eu de la inceputul lui decembrie pana acum am rezolvat toate problemele ce erau permise pana in montarea aparatului, dupa cei 2 ani imi mai raman de pus 2 coroane de portelan. Nu le pot pune acum pentru ca modificandu-se pozitia dintilor nu vor mai corespunde, si as irosi 8 milioane aiurea.
    Niciodata nu m-am ferit de dentist si m-am dus frenetic la cea mai mica neregula semnalata,sunt predispusa la carii oricat i-as ingriji. Plus ca nu am avut bafta de medici buni si astfel desi am investit mult de-a lungul anilor s-a dovedit ca imi lucrasera de mantuiala si mi-au cauzat probleme si mai mari. Cum spunea medicul meu de acum, e greu sa curati perfect o carie cand te incapatanezi sa nu ii faci anestezie bietului pacient si de la un punct nu mai suporta durerea asa ca nu mai inaintezi cat trebuie. Si uite asa aveam eu carii pe sub plombe si coroane pe radacini prost lucrate pe canal, si a trebuit sa refac totul. Din decembrie pana acum s-au dus 17-18 milioane pe plombe, si cum spuneam mai raman cele 2 coroane dupa ce termin cu aparatul. Una din maselele in cauza trebuie lucrata din nou si montata coroana provizorie, ca sa nu se distruga radacina pana o pot finaliza cu portelan. Deci, 4 milioane pt tratament canal si coroana de compozit....probabil saptamana viitoare.
    Sincer imi vine sa turbez, nu se ajungea aici daca intalneam dentistul de acum mai dinainte, dar eu am fost o cretina si nu renuntam la cel vechi pt ca ma simteam comfortabil cu el, ma obisnuiesc cu ceva si mi-e greu sa schimb. Ma rugam de el sa imi faca anestezie ca nu rezist la durere si el nu si nu, ca nu se face anestezie la plombe. A durat 27 ani sa aflu si eu ca se face, si ca singurul lucru care trebuie sa te doara intr-un cabinet stomatologic este maxim intepatura anestezicului. Care oricum nu ma doare, e o piscatura.
    Ai grija cu ei....sa nu ajungi la scos nerv caci atunci dintele o sa devina fragil si isi schimba culoarea, va trebui sa il imbraci si uite asa ajungi sa dai in loc de 1 milion pe o plomba 8 milioane pt canal+coroana portelan. Stiu cum e, nici eu nu imi gasesc job si sunt atat de multe de rezolvat...de ex acum am maxima nevoie de ochelari, seara nu mai vad scrisul la tv, mi se inrosesc si se incetoseaza ca si cum as avea ceva intrat, clipesc mereu si lacrimez. La condus e jale seara, ma deranjeaza toate luminile, dau in gropi ca le vad tarziu. Trebuie sa mai astept, destul ii toc de bani acum cu dantura.

    Multumesc pt incurajare si bafta cu jobul! :*

    RăspundețiȘtergere
  28. Am 21 de ani si sunt pe punctul sa-mi pun minunatul aparat dentar, asa ca m-am hotarat sa caut si eu pe google sa vad daca gasesc pe cineva care e in situatia mea. Bingo ! Am gasit :)). Si ce e si mai ciudat , e faptul ca mie imi pune aparatul in 11 aprilie.Mi-a luat mulajul,l-a studiat, am facut o extractie de premolar (sanatos bineinteles) si mai am inca unu. S-a chinuit o ora intreaga sa-l scoata, iar eu o noapte intreaga cu dureri cumplite si sangerand.A fost extrem de teribil+ ca am baut cu paiu si am mancat doar pe o parte. Problema este ca trebuie sa-mi scoate si maselele de minte de sus, si treaba aia ii revine chirurgului.. dar mai grav e faptul ca o masea de minte e culcata orizontal si va fi dificil de scos. Deci ma asteapta o groaza de peripetii in scaunu' ala. Am auzit ca doare dupa ce pune aparatul, e adevarat ? Si daca da, cat de tare? Totusi sper sa se termine cat mai repede ca ma simt naspa cu o gaura in gingie, in curand doua. Sa ai bafta... sper sa fim amandoi multumiti dupa ce ne termina de macelarit :)

    RăspundețiȘtergere
  29. Buna Vlad,
    Imi pare rau ca ai trecut prin asta cu extractia.....eu nu am avut nicio problema dincolo de interdictiile impuse post interventie, nu am sangerat deloc dupa cele ce 3 ore cand am scos ruloul, nu s-a vazut gingia ranita, nu am simtit durere dupa ce s-a dus anestezia. Arata ca si cum ar fi fost extrasa cu mult inainte. Si culmea e ca de regula chiar am probleme cu coagularea, daca ma tai sau intep e jale. Dar medicul a lucrat asa finut si migalos incat a traumatizat minim. Sper ca si urmatoarea sa fie la fel, si mai ales premolarul pe care o sa il fac cadou chirurgului :)
    Atentie, niciodata sa nu mai bei cu paiul dupa extractii!!!! Acolo trebuie sa se formeze un fel de cheag ca sa sigilizeze si vindece locul, in momentul care tu aspiri prin pai risti sa il desprinzi si sa iti porneasca hemoragia.
    Povesti sunt multe privind senzatia dupa montarea lui...in principiu e mai mult vorba de ceva psihic decat de durere fizica, simti ca ai ceva strain in gura care impune presiune, te enerveaza si ai vrea sa il scoti. Daca intri pe linkul pus pe ultimul cuvant al postarii de mai sus ajungi la articolul despre aparate, si la comentarii vei regasi impresii exprimate de actuale sau foste purtatoare. Eu nu-s rezistenta la durere, sper sa nu semene totusi cu durerea de nerv....m-as urca pe pereti.
    Acum ma mai gandeam la ceva...eu dorm mult pe burta, cu barbia sprijinita pe palma, si tot "cu botul pe labe" stau si la calculator. Nu cred ca o sa mai am voie si nici putere sa fac asta cand voi avea aparatul, caci as apasa rau pe dintii si asa cu discomfort.
    Ortodontul meu mi-a promis ca imi va face coroane false lipite de aparat sa nu se vada gaurile si sa pot sa zambesc, mi-a scris o fata ca si ei i-a facut si a fost ok. Poate o sa primesti si tu astfel de coroane.
    Mie sincer mai teama decat de aparat mi-e de chirurg, ce va dezveli si agata caninul inclus. Si de mecanismul aferent, daca o sa fie in spatele dintilor cum am vazut in poza postata in primul link o sa ma ranesc mereu la limba caci e voluminos.
    Bafta si tie, trebuie sa rabdam ca apoi regretam toata viata ca nu am avut curaj sa facem totul pentru dinti frumosi. Tu ai 21, eu aproape 28...ghici cine-i mai stresat si nerbadator :))

    RăspundețiȘtergere
  30. Am uitat sa iti pun link catre o bloggerita care l-a montat deja de cateva luni :

    http://www.epurica.ro/2010/12/17/epurica-versiunea-2-0-acum-cu-aparat-dentar-pics-included/

    http://www.epurica.ro/2011/03/07/aparatul-dentar-3-luni/

    http://www.epurica.ro/2011/02/12/aparatul-dentar-what-can-happen-over-night/

    http://www.epurica.ro/2011/01/14/aparatul-dentar-prima-luna/

    RăspundețiȘtergere
  31. eu am 13 ani si nu mi sa schimbat totii dintii am fost la 2 dentisti si amandoi mau trimis la un ortodont pt aparat de maxilar si nu stiu cum sa procedez

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai exact cum ti s-a spus, mergi la ortodont pentru ca acum e momentul important. Eu din cauza maxilarului ingust am ajuns aici, caninul fiind lenes nu a dat, ceilalti i-au ocupat complet locul si el nemaiavand loc sa iasa s-a dezvoltat inchis in gingie deasupra celorlalti. Nici nu stiam ca il am, nu s-a vazut niciodata. Daca mergeam la ortodont cand se schimbau dintii putea face ceva incat sa ii ramana si lui spatiul necesar.

      Ștergere
  32. in craiova se pot face si aparate dentare cu safir incolor?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu stiu decat cabinetul meu (am inteles ca mai sunt doua), dr. Simona Popa exact langa restaurantul Roma in Brazda. Si din ce am vazut pe lista de preturi era si acesta trecut, dar nu mai retin cat costa cred ca in jur de 40 mil/arcada. De ce vrei saphire? Macar opteaza pentru ceramic, seamana, si e 24 mil/arcada. Banuiesc ca la orice ortodont poti alege orice tip de aparat.

      Ștergere