Translate

luni, 30 noiembrie 2009

Tratamente home-made pentru par pe baza de TINCTURI Plafar


In afara de uleiuri, in compozitia tratamentelor home-made pentru par putem adauga si diverse tincturi care sa ajute la stoparea caderii, regenerare, indesire, stralucire, curatarea eficienta a scalpului de seboree, matreata sau alte afectiuni dermatologice.
Tincturile sunt extracte naturale hidroalcoolice obtinute prin macerare naturala in alcool de 40 grade dintr-o singura planta sau din combinatii de plante medicinale, in functie de natura bolii careia i se adreseaza. Principiile active sunt in concentratie mai mare si isi pastreaza calitatea terapeutica timp indelungat.
  • Tinctura de ardei iute
Este un rubefuant foarte puternic, adica produce pe zona unde a fost aplicata o reactie iritativa care, in anumite limite, este benefica intrucat intensifica circulatia sangvina, creste temperatura locala si stimuleaza anuminte procese trofice si de aparare pe segmentul respectiv. Datorita acestei circulatii intensificate si accelerarii metabolismului local, poate detremina cresterea parului chiar si in caz de calvitie. Dezavantajul e ca implica o oarecare senzatie de arsura.
Costa 5 lei per 50 ml, DaciaPlant.
ATENTIE! Incercati intai pe o portiune restransa a scalpului si asteptati sa vedeti daca sunteti alergici, avand simptome de genul mancarimi puternice si inflamatii caz in care nu se va mai administra.
  • Tinctura de brusture
Brusturele are in compozitie inulina. Mai contine si saruri de potasiu, acid cafeic si derivatii sai, ulei volatil, vitaminele complexului B. Extractul din radacina de brusture confera produselor cosmetice proprietati antibacteriale si antifungice, antiseptice, antiseboreice. Purifica pielea, elimina impuritatile si normalizeaza secretia glandelor sebacee. Actioneaza ca astringent. Stimuleaza cresterea parului.
Costa 5 lei per 50ml.
  • Tinctura de mesteacan
Extractul de mesteacan contine saponine, flavonoizi, ulei volatil, taninuri, rasini, glucide, vitamina C, acizi (cafeic, galic, nicotinic), saruri minerale. Are actiune de stimulare a cresterii si revigorarii parului prin reglarea si intensificarea circulatiei sanguine periferice, si de purificare a pielii ajutand scalpul sa ramana sanatos prin temperarea seboreei.
Pret cca 5 lei 50ml.
  • Tinctura de urzica
Urzica este bogata in lipide, protide, glucide, flavonoide, amine, steroli (fitosteroli), amine, cetone, ulei volatil, acizi, complex vitaminic (provitamina A, B2, C, K). Constituie una din cele mai accesibile materii prime pentru obtinerea industriala a beta-Carotenului si clorofilei.Se utilizeaza in industria cosmetica la formularea sampoanelor si balsamurilor pentru par datorita proprietatilor sale antiseptice, astringente, antiseboreice, antialergice, de stimulare a cresterii parului, cicatrizante, regenerante.
Pret 5 lei 50 ml.

  • Tinctura de rozmarin
Contine multe principii active. Frunzele si ramurile inflorite de rozmarin contin un ulei volatil cu aroma puternica, stimulatoare, printre compusii sai numarandu-se cineolul si camforul. Flavonoidele sunt stimulente si antioxidanti. Fenolii, mai ales acidul rosmarinic , sunt antiseptici si reduc inflamatiile. Taninii, astringenti, lupta impotriva infectiilor. Este utila pentru eliminarea matretii, degresare, regenerarea si vitalizarea firului de par si activarea microcirculatiei la nivelul scalpului. Rozmarinul este renumit si in colorarea parului in timp, firele incaruntite pot fi "intunecate".
Costa 5 lei 50 ml, pret Dacia Plant.
  • Tinctura de nuc
Extractul de nuc ontine taninuri, acizi (galic, cafeic), ulei esential, iuglona, Vitamina C, flavonoide. Actiunea cea mai importanta este astringenta si tonica. Degreseaza, hraneste, combate matreata si intareste radacina parului stopandu-i caderea. Parul capata luciu.
Iuglona si derivatii ei asigura o colorare naturala a parului, insa in acest scop se utilizeaza fiertura din frunze sau coji verzi, care strecurata se clateste abundent timp de mai multe minute. Eu am gasit aceasta recomandare pentru parul saten sau brunet atunci cand se doreste intensificarea nuantei si obtinerea unor reflexe, si se poate plusa cu adugarea a 10 pliculete de ceai negru si cafea. Efectul se poate obtine si doar prin aplicarea amestecului de ceai si cafea foarte concentrat.
Nu am gasit pret, ci doar retete pentru prepararea ei.
  • Tinctura de lavanda
Are actiune antiseptica, bactericida, antimicrobiana, paraziticida, antifungica si cicatrizanta. Relaxeaza si recomforteaza scalpul, stopeaza caderea parului si combate matreata.
Pret 5 lei 50ml, DaciaPlant.
  • Tinctura de coada calului
Extractul din Coada calului contine cantitati semnificative de acid salicilic si silicati, dar si saponozide, flavonoizi si mici cantitati de vitamina C.
Are actiune antiseptica, antiinflamatoare, epitelizanta, cicatrizanta si antisudorifica. Intareste radacina firului de par stopand caderea si ajuta la regenerarea acestuia. Calmeaza iritatiile si mancarimile pielii capului, regleaza secretia de sebum.
Costa 5-7 lei 50 ml.

Reteta de baza a tratamentului cu tincturi:

- 2 galbenusuri, 3 linguri de apa, 10 picaturi de tinctura de brusture, 10 picaturi de tinctura de urzica, 10 picaturi de tinctura de ardei iute si 10 picaturi de tinctura de mesteacan, se face un sampon natural. Eu preiau aceasta reteta cu mentiunea ca nu am s-o aplic ca sampon ci ca tratament, excluzand galbenusul de ou.
Ar fi ideal sa te poti spala cu un sampon 100% natural si fara adaosuri de parfum, colorant, agenti de inchegare si spumare. Uneori chiar si sampoanele Plafar mai au asemenea minusuri pentru ca altfel probabil ca nu s-ar vinde. Eu nu am reusit inca sa ajung la performanta de a renunta total la samponul clasic, cu formula de gel, dar il aleg doar naturist convinsa ca in ciuda micilor adaosuri este mult mai sanatos si eficient decat detergentul de supermarket. Nu ma pot spala cu ou pentru ca nu ma simt curata daca nu vad spuma si in plus mi-a fost tare greu sa il descurc cand am incercat sa folosesc.

  • Personal am sa aplic amestecul de tincturi atat prin frictiuni cat de dese pe pielea capului, chiar si zilnic, dar si prin adaugarea lui in tratamentul cu ulei de ricin, masline, vitaminele A si E. Unii utilizatori sugerau si alternativa turnarii catorva picaturi din tincturi in sampon.
  • Incercati sa adaugati in apa de clatire putin otet de mere pentru stralucire, mirosul ramas dupa uscare nu este neplacut. Nu stiu daca datorita acestui obicei, dar nu fac niciodata matreata(excluzand experientele de acum ceva ani cu 2-3 sampoane din magazin gen shauma, garnier si sunsilk-CAH!).
  • Teoretic, cu amestecul de tincturi se fac frectii locale si se mentin pe scalp pana la 1 ora, daca suportati senzatia. Atentie la alergia la ardei iute, faceti testul. Eu nu am patit nimic rau pana acum deci am sa o folosesc.
  • Eu am cumparat la un moment dat din farmacie fiole cu cafeina pe care le adaugam atat in tratamentele pentru par cat si in sticlutele cu lotiune de corp normala (orice anticelulitic contine cafeina, am gasit trucul pe forumuri). Cafeina protejeaza radacinile parului impotriva atacului testosteronului si le furnizeaza energia necesara cresterii, mentine si echilibreaza functiile scalpului. Studiile au dovedit absorbtia cafeinei dupa 2 minute cat si prezenta acesteia dupa 24 ore de la aplicare.Nu le mai gasesc, poate aveti mai mult noroc.
  • Respectati-va tipul de par. Eu am parul normal, mai devreme de 5 zile nu se ingrasa si il spal la 7, ultimele doua mi-l strang coada de cal sau un coc mic la ceafa din cauza lipsei volumului. Daca aveti parul gras evident ca nu e indicata spalarea la 1-2 zile, dar nici nu insistati sa-l tineti gras mult timp fiindca s-a dovedit practic ca sebumul blocheaza circulatia sagvina la nivel periferic si astfel radacina firului de par nu mai e hranita, in consecinta firul de par cade.
  • Combinatiile posibile sunt numeroase, nu inseamna ca daca nu aplici toate tincturile nu o sa obtii efecte, ele pot fi folosite si separat pentru frictionarea scalpului sau picurate intr-o masca. Cred ca cea mai populara este cea de ardei iute avand efectul de stimulator circulator cel mai puternic. Este in testare incepand de astazi, sper sa vad rezultate repede in accelerarea cresterii.
  • Daca nu aveti chef de "bucatarit", exista cel putin 2 produse ce contin amestecuri de plante pe care le-am folosit pe vremea cand adunam din pieptan pumni de par: 1. "Set 7 par 7" produs de Stefania Stefan, 13 lei si 2. Chelstop de la Hofigal, 10 lei. Pe al doilea l-am folosit concomitent cu inlocuirea samponului cu sapun moale vegetal Hofigal, 10 lei fiindca asa aparea pe forumuri. Toate se gasesc la Plafar. Cum acestea au marcat inceputurile mele in tratamente naturiste sunt sigura de efectele lor fiindca neutilizand altceva le pot atribui stoparea caderii masive si regenerarea parului. Nu am mai avut probleme de atunci dar jongland apoi cu diverse sampoane, tincturi, uleiuri, masti nu mai pot spune care din ele ar avea acelasi efect in conditii asa grave ca atunci.



7 comentarii:

  1. Felicitări pentru toate articolele tale! Sunt foarte bune! Ar trebui să scrii la o revistă.

    RăspundețiȘtergere
  2. nimic altceva nu m-ar face mai fericita.Dar ma multumesc si cu atat,uram sa ma trezesc dimineata si acum fac asta de teama ca nu-mi ajunge ziua sa scriu tot ce imi pun in minte.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acum blogul e portofoliul tău de articole. Poţi scrie la reviste. Nu se ştie niciodată de unde sare iepurele.
    Eu îţi urez din suflet multă baftă.
    Se vede că scrii cu pasiune şi, dacă vrei cu adevărat, sigur vei reuşi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga Ramona,

    De unde faceai rost de fiole cu cafeina? M-ar interesa si pe mine asa ceva, sa adaug in crema de corp ptr a maximiza efecul anticelulita.
    ptr par eu imi fierb cateodata cafea la ibric, o scurg si ma clatesc cu ea pe par; eu fiind castanie, pe langa efectul de intarire a radacinilor, imi imbogateste si culoarea!

    Dar tare as vrea si eu fiole din acelea; iti mai amintesti cumva de la ce firma erau si cam cat costau? Daca ai timp (si chef)poti sa-mi raspunzi si pe scorpion.verde@yahoo.com
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  5. Le facea sicomed pare-mi-se,se gaseau in farmacii dar eu cel putin nu am mai reusit sa dau de ele de vreun an si am inteles ca nu s-ar mai comercializa.Ce-i drept nu am incercat alte surse alternative desi sunt convinsa ca exista chiar daca probabil e vorba de o mixtura.

    RăspundețiȘtergere
  6. stiti cumva un colorant portocaliu pentru par roscat ... ca morcovul? mi s-a sugerat spalatul cu foi de ceapa

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu nu stiu, din pacate....dar ma indoiesc sa mearga cu foi de ceapa pentru ca vopsea bunica mea haine cu ele si ieseau un fel de nude, piersiciu pal.

    RăspundețiȘtergere