Translate

duminică, 29 noiembrie 2009

Tratamente home-made pentru par pe baza de ULEIURI PLAFAR


Sunt convinsa ca exista suficiente refractare la indeletnicirea de a prepara potiuni miraculoase in casa si eu insami aleg uneori produse gata preparate, cu ambalaje si miros frumos. Le alternez sau chiar le folosesc concomitent, imi place sa testez ce e nou si sa le vad aranjate pe etajerele din baie dar la fel de mult imi place sa experimentez si sa ma rasfat cu tot soiul de preparate indigene.
  • Tratamentele pentru par le aplic intotdeauna inainte de spalare, fiindca avand in compozitie uleiuri este necesara clatirea lor abundenta si completa. La acest capitol nu respect indicatiile despre timpul de actionare ci prefer sa le las cat de mult pot pentru ca efectele sa fie intense. Spre exemplu, sunt momente cand aplic doar ulei de masline pe intreg parul seara si il las pana a doua zi. Mi-a ramas in minte aceasta recomandare pe cand citeam un Cosmo vechi cu modelul James(Jaimie) King pe coperta, posesoarea unui amalgam de blonduri luminoase, si prin ritualul ei de frumusete se strecurase si acest truc pe care i-l sugerase o fotografa. Parul ramane foarte fin si stralucitor, dar am grija sa il samponez de doua ori sau pana la clatirea completa ca sa evit lipsa volumului si ingrasarea prematura.
  • Tratamentele pentru fata, mai ales cele mai putin inchegate, le aplic de cele mai multe ori in timpul baii pentru ca sunt mai usor de suportat din punct de vedere al efectelor extra-ten, mai precis "decorarea" locurilor pe unde treci cu particule din masca. Un alt motiv este ca ingredientele actioneaza mai bine sub imperiul aburului degajat de apa de baie, porii fiind deschisi si pregatiti sa absoarba beneficiile compozitiei naturale. Si aici timpul de actionare variaza, le las cat de mult dar pe cele care contin argila le curat dupa maxim jumatate de ora fiindca strange si crapa. Cel mai adesea pun argila atunci cand vreau sa fie bine legata ca sa ma pot plimba prin casa, in rest le las chiar si cateva ore daca ingredientele permit.
In ceea ce priveste mastile pentru par cu ingrediente naturale, am gasit interesante si recomandate drept eficiente in practica urmatoarele variante menite sa stopeze caderea, sa regenereze si sa accelereze cresterea, sa dea luciu si suplete si sa vindece anumite afectiuni dermatologice :

- 2 linguri ulei de masline, 2 linguri ulei de ricin, o lingurita vitamina A uleioasa si o fiola vitamina E. Vitaminele se gasesc la farmacie. Daca este necesar se dubleaza cantitatea, scopul
este sa ajunga pentru masarea si imbracarea radacinilor fiindca acestea sunt principalele beneficiare preluand substantele active in bulbii responsabili cu cresterea, caderea si regenerarea. Pe lungimi se poate aplica doar ulei de masline pentru a le hrani si a le da stralucire. Variatiile pot fi numeroase. Pentru parul gras se poate adauga si zeama de lamaie iar pentru cel uscat si nu numai, miere. Deasemea, putem plusa cu galbenus de ou. Eu am folosit-o potrivit compozitiei initiale, am mai incercat cu galbenus de ou si pe langa ca se clateste greu degresa atat de mult incat imi incurca si asprea parul. Am adaugat in schimb fie rom fie votca, ultima dand un luciu deosebit. Se mentine pe par cca 40 min. Parul ramane moale si stralucitor, nu miroase neplacut si se aranjeaza frumos cu conditia sa clatesti foarte bine.

- extractul de henna, galbenus de ou, iaurt, zeama de lamaie , 2-3 lingurite de ulei de masline sau ulei de cocos si miere. Atentie insa, alegeti doar henna neutra care nu coloreaza parul si are doar un puternic efect de regenerare. Aceasta întărește firul de păr, îi dă suplețe și strălucire și este un antidot pentru părul gras în exces. De asemenea da volum parului fin. Amestecul se lasa sa actioneze timp de 30 min pâna la 1 ora, apoi se spala cu apa din abundenta. Tratament soc: o data pe saptamâna. Tratament de întretinere: o data sau de doua ori pe luna. Eu am gasit pe bioshop.ro henna Centifolia la pretul de 19,8 lei punguta de 150g.

- 1 banana cu 1 avocado, 1 lingura de ulei din germeni de grau, si 1 lingura de iaurt, o capsula de vitamina E. Aici recomand sa fie bine coapta ca sa fie pasata cat mai fin, se scoate greu din par. In cazul acestei masti am intalnit pareri potrivit carora aplicata imediat dupa o vopsire nereusita ar ajuta la atenuarea vopselei. Daca vi se pare incomod sa cumparati fructul exista si ulei de avocado, 150 ml de ulei Attirance costand 27 lei.

- 500g de praf de cedru, 2 galbenusuri de ou, zeama de lamaie. Este indicata atat pentru cadere cat si pentru matreata. Eu nu am gasit pulbere si am inlocuit cu ulei de cedru, se gaseste in plafare la cca 3,5 lei sticluta de 10 ml. Cu acest amestec se maseaza pielea capului timp de 15 min, ideal inaintea fiecarei spalari timp de 1-2 luni.

- 30-40 ml de ulei de masline, 1-2 catei de usturoi pisat. Puneti pe o carpa sau tifon pasta si frecati scalpul sau zona pe care doriti sa va creasca sau sa nu va mai cada parul. Eu insa am ales sa prepar un macerat de usturoi dar nu in ulei ci in petrol, uleiul adaugandu-l la compozitia gata formata. Intr-adevar cat timp l-am folosit parul era mai rezistent si parea mai viguros, insa e greu de tolerat usturimea provocata prin frictionarea scalpului si mai mult de o ora eu nu am rezistat, simteam ca ma arde. Probabil ca in acest fel activa circulatia. Nu m-au descurajat inconvenientele olfactive si nici usturimea, am sa il mai folosesc din cand in cand preventiv.

- 2 linguri ulei de jojoba, 4 picaturi de salvie, 4 picaturi de rozmarin, 4 picaturi de cedru, 3 picaturi de ylang-ylang. Uleiul de salvie costa cca 9,8 lei 10 ml, cel de rozmarin 7 lei 10 ml, iar cel de ylang-ylang 9,5 lei 10 ml, preturi Fares pentru Plafar. Se incalzeste totul in bain-marie si se aplica pe pielea capului, masand bine. Se lasa cel putin 30 de minute sau chiar toata noaptea, inainte de a se spala parul. Poti adauga si eucalipt si lavanda.

- 2 grame de colesterol, doua grame de ulei de ricin , si un gram de ulei de lavanda, 195 de grame de alcool etilic.
Cu un tampon de vata umezit cu aceasta solutie tamponeaza radacina parului. Nu clatiti.
Uleiul de lavanda are rolul de a stimula circulatia dar si de a eliminara stresul despre care stim ca reprezinta un factor important implicat in caderea parului si aparitita firelor albe. Costa cca 8 lei sticluta.

- cate 5 picaturi de: ulei de lavanda, ulei de jojoba, ulei de cimbru, ulei de ricin, ulei de masline. Daca tot se prepara numai pe baza de uleiuri, as adauga si ulei de trandafir
care previne şi combate căderea prematură a părului, întăreşte rădăcina, degresează pielea capului, împiedică formarea mătreţii. Masca se recomanda sa fie aplicata printr-un masaj de 5 minute la radacina parului si apoi sa fie mentinuta timp de jumatate de ora. Se spala apoi parul cu sampon si balsam si se recomanda clatirea cu apa si lamaie (o lamaie la un litru de apa), apa si otet (10 picaturi de otet la un litru de apa).
Singurul nementionat anterior este uleiul de cimbru, cca 7 lei 10 ml pe naturaplant.ro. Acesta prezinta beneficii in special pentru radacina firului de par pe care o fortifica si totodata ii imbunatateste circulatia si aportul de nuntrienti. Astfel ca, indirect, contribuie la regenerarea parului si la fortificarea acestuia, caci daca radacina este sanatoasa si tonica, din ea va creste un fir de par sanatos.

- cate 2 picaturi de ulei esential de menta, cimbrisor, rozmarin si coriandru care impreuna elimina matreata, ajuta la cresterea parului si lupta impotriva caderii acestuia. Se amesteca in putin ulei de migdale si se maseaza pielea capului, cu buricele degetelor. Uleiul de menta costa 4,5 lei per 10 ml, cel de cimbrisor 7 lei 10 ml (se gaseste si varianta imbunatatita, ulei de cimbru in miere) iar uleiul de coriandru 8 lei 10 ml. Toate eu efect antiseptic actionand asupra matretii si stimuland circulatia si regenerarea parului.
  • Nu am folosit inca mixtura de uleiuri si nu am avut niciodata ulei de cocos sau de avocado, primul excluzandu-l si inlocuindu-l cu ricin sau masline, iar pe al doilea inlocuindu-l cu fructul.Cu majoritatea mastilor pe baza de ulei am stat de seara pana dimineata, cu capul acoperit si pentru a nu pata lenjeria dar mai ales pentru a creste absorbtia si efectul substantelor componente. Nu pot spune care dintre masti a fost cea mai reusita fiindca nu am avut niciodata rabdare sa o aplic pe aceeasi timp indelungat si le alternam, uneori chiar si cu masti si tratamente gata cumparate insa tot naturiste. Exceptie masca de dupa clatirea parului, de mult timp kallos cu placenta, fara de care rup par la pieptanat.
  • Acum, efectele obtinute de mine au venit pe urmatorul fond: am avut numai sampoane naturiste sau dermatocosmetice si m-am vopsit foarte rar, nu stiu daca au efecte spectaculoase cand continui sa iti asasinezi parul cu detergenti, vopseluri si produse de coafare extra-strenght. Nu ma ususc niciodata cu feonul, nu sunt dependenta de placa ci doar de bigudiuri normale uneori. Prefer sa pun putina bere in palma si sa strang buclele ca sa le fixe, detest din suflet fixativul, spuma si ceara.
Uleiurile se gasesc in totalitate la plafar, insa cele mai scumpe precum cel de jojoba si cocos nefiind cautate nu se aduc sau se aduc doar la cerere si atunci le comanzi mai usor de pe net. Cat timp ai baza notiunilor despre beneficiile uleiurilor si extractelor nu exista limita a imaginatiei, doar sa ai timp si chef sa experimentezi. Eu ma simt bine cand ma rasfat.

18 comentarii:

  1. Thx,i do my best. Am sa continui maine, sunt asa multe de zis si nu mai stiu cum sa le structurez.

    RăspundețiȘtergere
  2. sper ca ti-au placut si informatiile despre ruj,stiu ca e foarte lung postul dar am vrut sa nu lipseasca nimic

    RăspundețiȘtergere
  3. Iubesc articolul asta, va ca si tie iti plac "produsele" home made.De asemenea te felicit pentru detaliile oferite (pret si unde se pot gasi ingredientele)Citesc multe bloguri si foarte putine dau aceste detalii importante la urma urmei:D

    RăspundețiȘtergere
  4. multumesc pentru apreciere.Da imi plac,controlez ce pun si cat pun incat sa le personalizez in functie de problemele si alergiile mele sa fiu sigura ca e produsul potrivit.Plus ca nu prea vad ce ar sti sa faca un tratament de 100 lei, mic cat tubul de vopsea, bazat pe un singur ingredient activ, fata de cel de 20 rezultat din amestecul mai multor uleiuri,tincturi,plante,etc

    RăspundețiȘtergere
  5. foarte, foarte tare! Imi place din ce in ce mai mult blogul tau! Te-am adaugat in lista mea! Multumim pentru sfaturi! :*

    RăspundețiȘtergere
  6. multumesc si eu ca din multitudinea de bloguri alegeti sa aruncati o privire si aici ;)

    RăspundețiȘtergere
  7. Si mie imi place f mult faptul ca dai si sursa de unde te-ai documentat si pretul si locul de unde ne putem procura produsele recomandate de tine. Multe reviste cu sfaturi u litere uriase pe coperta ar avea ce invata de aici(eu am terminat jurnalistica si red ca ma pot pronunta cat de cat in cunostinta de cauza), majoritatea se ascund sub scuza "nu putem da nume de marci sau de farmacii pt ca ar fi publicitate".
    Ar fi binevenita si o sectiune care sa inluda detalii despre cosmetie 100% bio si site-uri care comercializeaza astfel de produse.
    Mult succes in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  8. multumesc frumos Simona,asa-i cinstit,nu are rost sa ma erijez in creator cand in fapt nu sunt decat un intermediar :)
    De sectiunea bio nu mi-am permis sa ma ocup pt ca, recunosc, inca nu acord atentia cuvenita domeniului. Mai ales in materie de cosmetice, inca mai sunt infiorata de preturile lor si continui sa le folosesc pe cele clasice,mai accesibile.

    RăspundețiȘtergere
  9. Da, ai dreptate in ceea ce priveste preturile produselor bio; cand am intrat prima data pe www. rangali.ro si am vazut produsele dar mai ales preturile mi-am zis ca nu voi comanda eu prea curand de aici :( Sper ca intre timp sa se mai diversifice oferta de producatori de cosmetice bio si astfel sa mai scada si preturile.

    Elmiplant are o gama care se numeste Bio dar and te uiti la ingrediente vezi um troneaza la loc de cinse parafinum liquidum si altele... Daca tot au scris Bio pe ambalaj ar putea inerca sa reduca si aici parabenii si uleiurile minerale

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna Ramona, referitor la reteta cu ulei de cedru, 2 galbenusuri de ou si zeama de lamaie, imi poti spune ce cantitati de ulei si zeama de lamaie ai pus? Multumesc frumos. Diana

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna,
    Sa stii ca eu nu prea respect cantitatile la mastile facute in casa, nici pentru ten si nici pentru par. Pun dupa ochi, si nici retetele nu le respect mereu caci nu am intotdeauna in casa toate ingredientele ca la carte asa ca improvizez.
    Mastile de fata le fac in cescuta de cafea iar cele de par intr-o cutie in care am avut masca cu placenta kallos, cea mica.
    In general am grija sa fie cat mai cremoase si sa nu se scurga de pe fata/par, deci mai consistente.
    La piele daca vad ca e prea moale adaug praful dintr-un pliculet de ceai de musetel sau ceai verde(sau argila daca vreau puternic astringent), care pe langa ca ingroasa compozitia si o prinde de fata, apoi cand spal realizeaza si gomaj eficient si nu asa aspru ca granulele din cremele cumparate.
    Daca ai parul uscat,poros si fragil nu iti recomand zeama de lamaie, e adevarat ca da stralucire dar cam usuca si acidul din ea poate dauna.Poti pune cateva picaturi, dar mai bine ramai doar cu uleiul. Amesteca intai galbenusurile si apoi pune cate putin ulei, chiar nu cred ca are importanta cantitatea insa evident ca nici asa putin incat sa se piarda in restul compozitiei si sa nu aiba efectul scontat.Daca imi amintesc bine eu am pus cam jumate de sticluta, mult, dar imi place sa abunde si sa ramana decat sa nu simt eu ca am dat ca lumea pe toata suprafata.
    Eu una am renuntat sa mai tratez radacinile cu uleiuri si masti, am par rar si fin si oricum ii lipseste volumul ori acestea, oricat ai clati, il cam vlaguiesc. Mi le pun in schimb pe lungime, nu imi lipseste uleiul de masline inainte de fiecare spalat, adica 1 data pe saptamana.Cel mai des il pun seara, si il spal a doua zi.
    Acum imi fac des masaj mai ales pe laterale, portiunea deasupra urechilor spre crestet, cu ulei de ricin si tinctura de ardei.Se stie ca din cauza prinsului in coada fetele au parul rarit in acea zona. Mai mult aplic tinctura singura pentru ca dupa ce se usuca parul arata normal, pot iesi linistita, cu ulei dau numai cand stiu ca stau acasa mai multe zile.
    Sper ca ti-am fost de folos, si sa te ajute aceste remedii naturiste.
    Nu iti face griji la cantitati, si atentie cu galbenus sa nu ti se faca franjuri in par cand clatesti. Adica sa nu fie apa fiebinte.Eu sar peste el in ultima vreme, ma cam stresa ca fara voie se intindea si in jos pe lungime si il curatam greu.
    Daca iti cade sau nu creste incet incearca tinctura, nu ingrasa radacinile si cu masaj usor stimuleaza eficient scalpul.Asta o poti aplica si zilnic, uleiurile nu caci ar fi crima sa te speli apoi pe cap zilnic sa le curati.Daca iei si ti se pare ca te arde prea rau o diluezi cu putina apa, eu o dau simpla caci rabd furnicaturile in ideea ca e semn ca lucreaza.

    RăspundețiȘtergere
  12. buna,as vrea sa te intreb daca ai mai folosit tinctura de ardei iute. Am vazut pe blog ca te tenta si apoi chiar ti-ai cumparat-o anul trecut, insa nu am gasit niciun post despre actiunea lui. Sunt curioasa cum ti s-a parut. Eu acum folosesc de o saptamana tinctura de rozmarin,tot pentru cresterea parului.

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna Sandra,
    da, o mai am si folosesc, insa nu atat de des pe cat ar trebui. Si asta din mai multe motive. In primul rand, la fiecare spalare imi "imbalsamez" parul peste noapte sau macar pana seara cu ulei de masline, si sincer uneori nu-mi mai vine sa mai dau si cu alte produse. Stau atatea ore cu uleiul, apoi spal si mai stau 40 min cu masca placenta kallos, apoi iar clateste cu otet de mere, si cat mai dureaza sa se usuce caci nu folosesc pheon niciodata...si parca prea ma intind cu un spalat pe mult timp, ca si la creme nu-ti vine sa dai acum cu hidratanta, apoi cu antirid, apoi cu contur de ochi, etc.
    In al doilea rand, ca sa fie eficienta trebuie sa masezi un pic scalpul. Si cand masez e imposibil sa nu il "deranjez", ravasesc si chiar incurc, arata apoi ca atunci cand te prinde ploaia un pic si devine wavy, nu mai e chiar unitar si matasos. Eu nu ma dau pentru indesire, cand parul nu a fost niciodata des nu ai ce-i face caci niciun produs n-o sa vina sa iti implanteze radacini noi. Deci pentru indesire sunt eficiente doar daca ti s-a rarit din diverse cauze desi la origine era mai mult. Ma dau insa pentru accelerarea cresterii, am parul aproape de fund dar mi-ar placea si pe fata sa imi ajunga aproape de oasele bazinului, cam cum il are Raluca Potecaru. Anul asta chiar a crescut mai repede si nu s-a mai deteriorat asa usor, dar nu pot identifica exact motivul. Nu aveam cum sa fac recenzie pentru ca nu pot afirma cu tarie ca doar tinctura m-a ajutat, insemna sa folosesc numai asta. Ori eu obsedata fiind de ingrijire mereu aplic tot ce descopar, poate a fost tinctura, dar poate a fost masca cu petrol Viva Natura, sau poate uleiul de ricin cu rom, sau poate vitaminele pentru par si unghii...
    Raluca, Femeia care iubeste schimba lumea, si Zuza, Diva de carton au spus clar la momentul folosirii ca nu le mai cade parul si ca le creste mai repede. Ele se axasera numai pe tinctura ca si tratament.

    RăspundețiȘtergere
  14. Am inteles acum. Am sa incerc si eu. Chiar vreau pentru sanatate si in special pentru crestere. Vreau sa creasca mai repede, nu chiar asa lung cum vrei tu: doar pana sub sani, inca doua palme si sunt multumita. Si inca un motiv, indesire, pentru ca la mine la origine a fost mai mult insa in ultimele luni mi-a cazut enorm, fiind dupa in tratament cu roaccutane. Ciudat a fost ca mi-a cazut mai mult dupa tratament decat inainte. Multumesc mult de raspuns si cred ca am sa alternez cele doua tincturi: rozmarin cu ardei iute.

    RăspundețiȘtergere
  15. Sa incerci pe o portiune mica, daca te ustura rau aplicata in stare pura ii adaugi cateva picaturi de apa. Sau poate o combini cu cea de rozmarin.
    Eu n-am avut nimic de la ea asa pura, ma ardea dar nu insuportabil. Ma dadeam mai ales cu o zi inainte de spalare sau chiar in ziua in cauza, pentru ca avand parul rar in ultimele zile(ziua 5-6) cand se ingrasa radacina vedeam mai usor pielea capului si puteam face carari. Al meu chiar e rar, asa a fost de cand ma stiu, si sprancenele sunt la fel, parca sunt perisori proaspat dati din aia de cresc mai jos spre pleoapa. Din fericire, asta e de bine la pilozitatea corporala, n-am treaba cu ea decat rar.:)
    Eu imi mai aplicam un macerat de gaz cu, catei de usturoi pisati, nu mai stiu daca am lasat 7 sau 10 zile sa se macereze, intr-o sticla de teddy bagata in pantofar sa stea la intuneric. Reteta o gasisem in Formula As acum 3 ani cand bagand net am inceput sa stau toata ziua pe forumuri si site-uri naturiste si nu numai. Imi cadea rau parul si pe sistem nervos se accentua mereu.De atunci am zis ca nu mai pun sampon cosmetic in cap, numai Plafar, pe care le tot rotesc.
    te pup
    P.S. mie mi s-a intamplat de 2 ori o ciudatenie, prima data cand luam vitamine eurovita, in timpul lor nu mai cadea parul si unghiile se intarisera, si dupa cele 3 luni cand nu le-am mai luat parca pica tot ce nu picase atunci, si unghiile se exfoliau de la jumate, mai rau ca de felul lor. Si a doua, cand luam diane 35 pt chisturi ovariene, ele au tendinta de a accelera cresterea parului si chiar de a-l indesi (da, din pacate la unii am auzit ca si pe fata), dupa ce nu le-am mai luat naparleam continuu desi pana sa le iau nu avusesem problema asta.

    RăspundețiȘtergere
  16. ptr cea care a facut bogul acesta:
    suuper ..o parte din retete le foloseam deja unele sunt noi. eu am parul fff uscat si am folosit mereu uleiurile ....si dupa 2 ani de "chinuit" atunci cand ma spalam ca sa scot uleiul din cap am gasit intro carte urmatorul sfat care ar trebui sa il adaugi - la spalarea parului prima data se pune samponul si dupa samponare apa - asa uleiul se indeparteaza f usor

    RăspundețiȘtergere
  17. Hey, multumesc! Citisem candva in Cosmo acest sfat dar am uitat de el...insa pentru ten chiar asa fac, pun sapunul pe fata neumezita, ca sa "agate" mai bine sebumul. Mai ales sapunurile dermato si plafar care nu prea fac spuma frecate in palme, le frec direct de obraz dupa ce le-am tinut un pic sub jetul de apa.
    Ms, o duminica frumoasa!

    RăspundețiȘtergere