Sa ne intelegem, nu promovez reteaua Plafar ca fiind 100% naturala. Fiindca pe langa uleiuri, potiuni si lotiuni cu nume si miros arhaic, ingrediente si tehnici de preparare a la bunica , se regasesc pe rafturi si ambalaje frumos colorate cu formule noi sau imbunatatite, cu texturi mai pretentioase si miresme imbietoare. Printre acestea din urma s-au strecurat si cateva produse de supermarket care nu ar avea ce cauta, putand sa mentionez aici Garnier si Wallmark. Insa daca stii ce sa alegi poti substitui cu succes total sau partial invazia de chimicale si coloranti pe care, datorita "miracolelor" evolutiei tehnicii, o ingeram zilnic prin comportamentul cumparatorului obsesionat si fidelizat de reclame strategice. Ma inclin in fata maestrilor in comunicare ce uneori m-au facut si pe mine sa investesc substantial in te miri ce fond de ten SF care la banii aia trebuia sa-mi faca operatie estetica sau sampon in urma caruia parul meu trebuia sa urmeze exemplul lui Fat Frumos si sa creasca intr-o zi cat altul in zece.
Asadar, il propun ca pe o alternativa mai sanatoasa si mai putin costisitoare. In afara de produse pentru machiaj, oferta este suficient de bogata incat sa te simti pierduta si dezorientata printre rafturile ticsite. Nu stii ce sa incerci mai intai si ai vrea ceva care sa ti se potriveasca perfect, mai ales daca stai prost la capitolul rabdare, ca mine. Prin urmare m-am gandit sa expun o lista deschisa despre cateva din progeniturile Plafar pe care le-am regasit recomandate pe forumuri, cu mentiunea ca nu le-am incercat personal pe toate. Inca. Insa totusi recomandarea nu vine post-incantarea ochilor timp de 10 minute pe ora ci ca urmare a testelor facute de numeroase alte pasionate de beauty&health de toate varstele si statuturile sociale.
Studiind articolele de specialitate si compozitia mastilor pentru par si piele ideale pe care le-am intalnit(am sa le expun curand), am identificat prezenta urmatoarelor uleiuri:
"Uleiul de samburi de struguri contine cantitati insemnate de vitamina E si vitamina F, precum si unele minerale: zinc, cupru, seleniu. Dar, mai presus de toate, contine asa-numitele procianidine (prescurtat Opc), care sunt un agent anti-imbatranire de 50 de ori mai puternic decat vitamina E si de 20 de ori mai puternic decat vitamina C. Mai contine substante care ajuta la mentinerea sanatatii vaselor de sange si a inimii, care catalizeaza actiunea unor vitamine in corp, care ajuta la tinerea sub control a reactiilor alergice.
Cand vorbim despre efecte terapeutice ne raportam la uleiul de struguri obtinut prin presare la rece. Mai exista un ulei rafinat de samburi de struguri, care se obtine la temperaturi mari, cand sunt distruse, practic, toate substantele active din punct de vedere terapeutic si care, evident, nu este recomandat in vindecare.
Este un elixir pentru mentinerea tineretii pielii, fragilitate capilara si vasculara, dar si pentru prevenirea unor afectiuni dermatologice (cheratoze, psoriazis, piele uscata de vant sau soare, sensibilitate la frig, de-/pigmentari etc.). Masajul facut dupa baie cu ulei de samburi de struguri impiedica pierderea apei (mentinand hidratarea pielii), da stralucire si finete epidermei, intarziindu-i imbatranirea."
Pentru a fi eficient trebuie sa fie obligatoriu presat la rece iar concentratia mentionata pe eticheta trebuie sa fie de minim 80%, probabilitate crescuta daca il alegem pe cel tip plafar in detrimetul celui de supermarket. Daca ne gandim ca la plafar 10 ml costa 5 lei(spre exemplu Manicos) si in supermarket 1l costa 10 lei, alegerea calitativa nu ar trebui sa fie prea grea. Insa il putem lua pe primul pentru ten si pe cel de-al doilea pentru masajul corpului.
Migdala este un fruct bogat in ulei, proteine si saruri minerale.,vitaminele A ,B si E. Uleiul de migdale dulci stimuleaza functiile intelectuale, in special memoria. In plus, este tonic pentru vedere. Se utilizeaza ca emolient in iritatiile pielii, dermatoze, piele uscata, psoriazis, precum si in tratamentul diverselor eriteme, datorita calitatilor sale anti-inflamatorii. Este indicata in tratarea pielii bebelusilor, prin capacitatea de a dizolva crustele de lapte. Este si un excelent demachiant, actioneaza ca hidratant prin prevenirea deshidratarii pielii. Se utilizeaza in produse pentru piele sensibila, delicata, dar si in uleiuri pentru masaj.
Este indicat si pentru tratamentul parului, pe care il face neted, moale, puternic si stralucitor si chiar ajuta la stoparea caderii daca este folosit cel putin o data pe saptamana. Un pret estimativ este 5 lei pentru 10ml.
Contine numerosi acizi grasi (palmitic, palmitoleic, oleic, gadoleic, erucic, nervonic), dar si saruri minerale. Exista astazi sub forma de ceara, care poate deveni lichida la temperatura camerei. Este unul dintre cele mai eficiente uleiuri datorita puterii rapide de absorbtie, din acest motiv nefiind recomandat pentru masaj ci pentru o hranire intensa. Se recomanda pentru persoanele cu o piele sensibila, ajuta pielea sa devina mai moale si parul mai stralucitor. Este cunoscut de asemeni si ca un remediu impotriva incretiturilor pielii sau a semnelor asemanatoare ridurilor. Mai mult, ajuta la scoaterea la suprafata a celulelor noi. Are chiar si cateva proprietati anti-bacteriene si cicatrizante. Poate trata psoriazisul, eczeme, dermatite, ajuta la tratamentul acneei si controleaza secretia de sebum la nivelul pielii si scalpului. Concentratia ideala este de maxim 20%. Nu am gasit un pret Plafar, probabil fiind rar. Este scump, cele mai ieftine doua variante costand 45 lei( doar ca la Mayam sticluta are 100 ml iar la Centifolia 60 ml).
"Datorita structurii moleculare speciale, uleiul este absorbit rapid de piele, lasand-o moale, catifelata si radioasa. Pentru cei care au pielea uscata, aspra sau ridata, uleiul de cocos este o solutie foarte buna si poate fi folosit de la calcaie pana la scalp. Uleiul de cocos ofera hidratare de durata si uniformizeaza structura pielii. Abunda in antioxidanti si previne formarea radicalilor liberi. Folosit la masajul fetei, elimina petele sau alte imperfectiuni cauzate de varsta sau expunerea la soare. Va uniformiza tenul, ii va da o mina sanatoasa si o stralucire aparte. Poate fi utilizat la masajul corpului in timpul sau dupa dus.
De asemenea, folosit inainte de a aplica samponul sau dupa samponare, ca balsam, va ajuta in lupta impotriva matretii. Folosind ulei de cocos sau produse organice ce contin ulei de cocos, evitam produsele chimice pe baza de petroleum."
Recomandarile sunt : tratament pentru par (combinat in parti egale cu ulei de masline si alte substante benefice), ulei pentru cuticule, demachiant de ochi chiar si pentru rimelul waterproof, exfoliant de corp (amestecat cu zahar brun sau sare grunjoasa), impachetari pentru picioare, tratament pentru acnee (in amestec cu miere,datorita proprietatilor antimicrobiale lasand tenul curat si fin). Nu am gasit pret Plafar . Costa 21 lei cutia de 100 gr Mayam, via Sideris Organic Shop sau 38 lei 355 ml via suplimente.ro,dar despre cel din urma nu sunt sigura ca e si pentru uz cosmetic.
Ajuta la micsorarea si chiar disparitia negilor si alunitelor. In acest scop, trebuie masata de doua ori pe zi portiunea afectata. Miscarile de masare trebuie sa fie circulare.
Ajuta la reconditionarea, regenerarea, intarirea si
cresterea parului si sprancenelor(se frictioneaza cu un betigas de vata sau se piaptana cu o perie de la un rimel vechi).
Pentru persoanele care sufera de alopecie se fac frictionari energice cu ulei de ricin in zonele unde a cazut parul, 15 minute in fiecare zi sau minim de trei ori pe saptamana timp de o luna. Nu suna prea bine sa iti ungi parul asa des si pare greu de urmat, dar il putem folosi macar inainte de spalarile lunare normale fie ca atare fie in compozitia unor masti.
Pentru unghiile care se exfoliază sau care se rup uşor, tratamentul cu ulei de ricin este de asemenea recomandat. Seara, uleiul trebuie aplicat pe unghii şi frecat bine timp de o oră. Acest tratament ar trebui să dureze două luni pentru ca rezultatele să fie vizibile.
Problema ochilor obositi poate fi, de asemenea, rezolvata daca punem cate doua picaturi in fiecare inainte de culcare.Vitamina A din compozitia acestuia are efect calmant si inlatura simptomele ochilor inrositi sau obositi. Pretul este cca 3-5 lei per 30 ml.
Are proprietati antiseptice si este folosit ca tratament adjuvant in tratarea ranilor si prevenirea infectarii lor. A dovedit actiuni antiseptice, antimicrobiene, antifungice, mai ales in ceea ce priveste combaterea acneei. Uleiul a fost utilizat ca tratament complementar si in tratarea plagilor chirugicale, a arsurilor si in tratamente stomatologice. Este activ impotriva unor tulpini de
stafilococ auriu, pe care il inactiveaza cand este folosit in concentratie de 10%.
Uleiul de arbore de ceai poate fi diluat cu alti compusi organici naturali, astfel incat sa isi pastreze proprietatile, insa sa ii scada concentratia. Cel mai adesea dilutiile se fac folosind ulei de masline, ulei vegetal sau ulei de cocos.
Deocamdata nu s-a stabilit care este doza recomandata de ulei de arbore de ceai, insa majoritatea studiilor au fost efectuate cu concentratii ale uleiului de 5 - 10%.
Chiar daca produsele pure, cu concentratie de 100% pot fi utilizate in anumite infectii fungice, cel mai adesea produsele disponibile in prezent contin uleiul diluat cu ingrediente inactive. Daca aveti alergie atopica incercati-l intai pe mana. Pretul gasit de mine este pentru cel produs de Fares, 8,7 lei pentru 10ml, cu mentiunea ca eticheta contine denumirea "ti tree".
Uleiul de trandafir este un produs nobil care confera pielii un invelis protector. Se evidentiaza printr-un miros deosebit si confera pielii o senzatie placuta. Prin intrebuintare regulata pielea capata vitalitate si elasticitate.Trandafirul a fost utilizat şi în tratarea bolilor de piele, petalele uscate de trandafir fiind benefice contra pistruilor, acneei, ridurilor, pielii uscate si buzelor crapate.Datorita continutului ridicat de vitamina C revigoreaza pielea obosita si încetineşte procesul de îmbatrânire. Costa 14 lei 50 ml pe magazin-naturist.ro
Puternic antioxidant, este o sursa abundenta de vitamina A si se poate incorpora oricarui amestec. Este de ajuns sa se adauge cateva picaturi intr-o sinergie ca sa se profite de puterea lui de regenerare celulara. Acest ulei este recomandat pentru tratamentele faciale ale pielii uscate sau obosite dar nu trebuie folosit abundent, pentru ca poate sa dea o culoare galbuie pielii. O concentratie de 10% intr-o sinergie de uleiuri vegetale este suficienta. Costa 7,5 lei per 15 ml
Uleiul de masline contine numeroase saruri minerale: fosfor, sulf, potasiu (1 g%), magneziu, calciu, clor, fier, cupru, mangan, carotene, vitaminele A (80 mg%), B, C, E (8 mg%), F. Nu e tocmai un produs Plafar dar e omniprezent in compozitia mastilor pentru par in amestec cu celelalte uleiuri recomandate si se foloseste cu succes si pentru hidratarea pieleii. Poate face miracole, mai ales daca este folosit in combinatie cu alte ingrediente cum ar fi lamaia, laptele de cocos, mierea. Este puternic antioxidant datorita vitaminei E ce combate radicalii liberi (responsabili cu imbatranirea), amelioreaza acneea si eczema - intrucat hraneste pielea in profunzime si o tonifica si, nu in ultimul rand, regenereaza si hraneste parul uscat si deteriorat.Pretul variaza,insa trebuie sa il alegem doar pe cel presat la rece. Eu l-am luat cu 20 lei 1l.
Uleiul de galbenele este recomandat pentru utilizarea cosmetica in ingrijirea epidermei uscate si sensibile. Are actiune cicatrizanta, tonica, antiiritanta. Bio-flavonoidele continute actioneaza si reduc fragilitatea vaselor de sange capilare, de aceea acest extract este recomandat si pentru produsele anticuperozice. Se recomanda si in inflamatiile dermice si ale mucoaselor, in tratarea vanatailor, eczemelor. Costa
5 lei 30 ml pe naturaplant.ro.
Are actiune cicatrizanta, anestezica, antiseptica, tonica, de purificare a epidermei, antiiritanta, de prevenire a imbatranirii premature a tenului.
Este recomandat pentru tenurile inrosite si ridate. In produsele de ingrijirea parului are efecte tonice, conferind reflexe blonde acestuia.
Extractul de musetel reduce fragilitatea vaselor capilare si poate fi utilizat in produse anticuperozice. De asemenea, protejeaza acidul hialuronic din epiderma.
Protejeaza impotriva iritatiilor si inflamatiilor, fiind emolient, protector si calmant. Blocheaza radicalii liberi si actioneaza natural impotriva imbatranirii premature a epidermei. Costa 5 lei 30 ml.
Obtinut din
catina, numita si polivitamina naturala, uleiul este o sursa bogata de vitamine liposolubile (A, E, F, D) si hidrasolubile (C, B1, B2, K, P), gliceride ale acizilor grasi (oleic, palmitic, linolic).
Are proprietati nutritive, cicatrizante, emoliente si de protectie antisolara. Uleiul de catina combate imbatranirea prematura a epidermei prin efectul antiradicalic si prin refacerea tesutului conjunctiv alterat de varsta. Se poate folosi cu succes in tratamentul eczemelor, iritatiilor si pruritului, practic in orice leziune.
- Uleiul de germeni de grau
Contine cantitati semnificative de proteine, acizi grasi, carbohidrati, saruri minerale, Vitaminele B1 si B2.
O concentratie de 0,5 % determina o crestere cu 100 % a regenerarii celulare in numai 3 zile. Proteinele continute de ulei in cantitati mari sunt principalele elemente generatoare de tesut si constituie substante de baza ale celulelor tesutului muschilor, parului, unghiilor si pielii. De aceea uleiul tonifica si revitalizeaza, normalizeaza tonusul si restabileste echilibrul epidermei, restructureaza tesutul conjunctiv afectat de trecerea anilor si hraneste pielea. Costa 6lei 100 ml.
In postul urmator am sa prezint cele mai eficiente masti home-made pentru par si ten, pescuite de pe forumuri de-a lungul timpului, apoi am sa continui cu prezentarea celor mai eficiente tincturi, lotiuni si creme naturiste.
Documentarea de fata s-a facut pe baza: romedic.ro, csid.ro , eva.ro, mayra.ro, ele.ro, elmiplant.ro, topsanatate.ro, divahair.ro, bolero.ro, formula-as.ro, sideris.ro, naturaplant.ro, magazin-naturist.ro,etc