Translate

marți, 1 decembrie 2009

Tratamente home-made pentru ten - partea II


Combinatiile sunt limitate doar de lipsa imaginatiei, putand implica fie unul singur din ingredientele naturale prezentate in postul anterior, un melanj intre cateva sau ideal cate putin din toate acestea, si multe alte principii care sa curate, sa dezinfecteze, sa matifieze, si sa hidrateze tenul fara a-l incarca.

Am ales drept interesante urmatoarele:

- 1 galbenus de ou, 1 lingurita de smantana, 1 lingurita de miere, 1 lingurita de argila, 1 lingurita de tararate cosmetica. Se mentine pe ten minim 20 min apoi se clateste cu apa calduta. Curata foarte bine, matifiaza pentru mai mult timp, catifeleaza si da luminozitate. Din cauza puternicului efect astringent eu o aplic doar seara sau cu mai multe ore inainte de machiaj fiindca pe moment usuca putin pielea si fondul de ten e greu de intins uniform. Porii devin aproape insesizabili dar numai temporar, totusi, merita efortul aplicarii de doua ori pe saptamana. Eu o transform uneori in gomaj, frecand usor pielea umezita sau chiar pregatita cu o baie cu aburi, pana la desprinderea scuamelor si uniformizarea texturii tenului. Alteori o aplic ca si gomaj dar apoi o las sa se si usuce ca masca pentru a beneficia si de efectul astringent al galbenusului de ou.

- 1 lingurita tarate de grau, 2 lingurite miere, 1 lingurita lapte praf, 1 galbenus de ou, putina ciocolata rasa topita. Pe aceasta o utilizez mai ales atunci cand imi doresc curatare si matifiere blanda dar si hidratare, catifelare si netezire. Aleg de regula ciocolata amaruie sau chiar de menaj, ideal ar fi sa o adaugati in masca putin incalzita ca sa se incorporeze mai bine. Peelingul e foarte delicat si onctuos, fara a fi insa gras, pielea nu luceste inestetic apoi si ramane moale si fina. Ciocolata contine uleiuri de migdale, palmier si jojoba, unt de cacao si boabe de cacao bogate in fier, calciu, magneziu si vitaminele A, B1, C, D si E, si exfoliaza celulele moarte. Pe acesta o mentin chiar si o ora, insa recomandarea e de 20 min.

- 1-2 lingurite morcov ras (daca se poate si cu sucul lasat), zeama de lamaie sau portocala, 1 lingurita miere, continutul unui pliculet de ceai galbenele/musetel/verde, argila cat e necesar pentru a-i da consistenta sa nu curga. Atentie la morcov, nu stati mai mult de 20 min fiindca temporar coloreaza pielea. Nu exagerati cu citricele, eu pun numai cateva picaturi fiindca au tendinta astringenta excesiva, chiar ustura putin pielea. Ceaiul foloseste pentru continutul activ bogat al plantelor in cauza, pentru consistenta dar mai ales pentru peelingul fin care se realizeaza atunci cand frecam cu apa calduta pentru a indeparta masca. Ceaiul verde contine antioxidanti, pielea ramane proaspata, fina si matifiata.

- jumatate de banana mica bine coapta, 1 lingurita miere, 2 lingurite fulgi de ovaz fierti in lapte, cateva picaturi de suc de portocala/lamaie. Daca e prea moale adaugati argila sau pulbere din pliculetele de ceai (cum am spus, galbenele, musetel, ceai verde). Eu aleg de obicei sucul de portocale fiindca mi s-a parut mai putin acid, pielea nu ma "pisca" asa cum se intampla cu lamaia. Ovazul catifeleaza pielea si desi imuiati in lapte fulgii reusesc sa realizeze un peeling fin, catifelant. Banana contine Vit A si are efect tonic si antirid. Vara adaug si pulpa de pepene galben, cu efect antiinflamator, tonic, de netezire.

- 1 pierisca bine coapta, 1 lingurita de miere, 1 lingurita de smantana, tarate cosmetica/pulbere de ceai pana la omogenizare. Piersica face pielea extrem de neteda si fina, ii da un luciu natural. Catifeleaza chiar si folosita simpla, de multe ori vara(mai ales daca ma ard la plaja) dupa ce imi curat tenul aplic pulpa si o mentin cat mai mult. Nu adaug argila pentru ca nu vreau un efect astringent puternic ci unul de hidratare light. In plus, argila se cere curatata repede fiindca incepe sa stranga si risti sa usuce prea tare. Eu spal masca dupa cca 1 ora, dar sunt suficiente si 20 min.

- 2 lingurite mere rase (cu tot cu suc), 1 lingurita de miere, 2 lingurite fulgi de ovaz fierti in lapte, suc de portocala, cateva picaturi de ulei de migdale dulci/masline/struguri, pulbere de galbenele/musetel/ceai verde. Efectul astringent este light, este o masca ce tonifiaza si intinde pielea, ii da suplete si o netezeste. Uleiul emoliaza si catifeleaza pielea iar in amestec cu pulberea realizeaza un peeling fin.

- jumatate de avocado pasata, 1-2 lingurite de miere, 1 galbenus de ou, cateva picaturi de ulei din cele recomandate mai sus. E mai mult catifelanta, daca se doreste efect astringent puternic puteti adauga cateva picaturi de otet de mere, tinctura de propolis/brusture/salvie de la Plafar. Cand nu e timp si chef merge sa aplici piureul de avocado pur si simplu, eventual cu miere ca sa aiba aderenta.
  • Majoritatea mastilor au fost adaptate pentru nevoile tenului meu, mixt dar deshidratat adesea. Nu inseamna ca daca le lipsiti de unul din ingrediente pentru ca nu il aveti sau nu va prieste vor fi mai putin eficiente. Unele componente sunt emoliente si catifelante, altele astringente iar proportiile se stabilesc in functie de starea tenului la momentul respectiv. Cand vreau sa "stranga" adaug tinctura de brusture, suc de rosii/portocala/lamaie, otet de mere, tinctura de propolis, aspirina pisata sau putin bicarbonat de sodiu. Cand imi doresc hidratare folosesc ulei de masline/struguri/migdale dulci sau branza de vaci moale pentru un efect puternic. Nu mai aplic nici o crema ulterior.
  • Timpul optim este de 20 min, dar pe cele home-made ce nu contin argila le las minim 1 ora.
  • Fructele si sucul lor hranesc, tonifiaza si catifeleaza chiar daca se aplica simple pe pielea curatata in prealabil. Insa de ce sa nu le imbinam si cu alte ingrediente pentru a beneficia de mai multe principii active.
  • Pentru a creste permeabilitatea si puterea de absorbtie a mastilor este ideala aplicarea lor dupa o baie de aburi, nu abuzati de ea si nu o utilizati daca aveti cuperoza sau probleme cu circulatia.
  • Daca vreti masti si tratamente naturiste gata preparate, declar deosebite urmatoarele: solutie pentru puncte negre Activa de la Favisan, 7 lei, masca astringenta cu ulei de salvie si merisor Cosmetic Plant, 8 lei, crema exfolianta cu miere si samburi de caise Bioten Elmiplant, 10 lei, pliculetele de masca ceai verde si aloe vera Farmec, 1,5 lei buc. Toate se gasesc la Plafar, Elmiplant si in supermarketuri.



6 comentarii:

  1. astept unul pentru ten mixt si cu porii dilatati ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. in afara de microdermoabraziune si retin-a nu exista nici o crema sau masca sa ii micsoreze definitiv, asa ca pentru un efect temporar poti alege una din mastile astringente de mai sus. Si eu am porii dilatati pe obraz langa nas si ii urasc.Sunt curati,dar se vad.Ma bazez pe Retin sa ii faca insesizabili.

    RăspundețiȘtergere
  3. dragutza, cum iti mai merge tratamentul retin-a? eu nu gasesc pe nicaieri crema asta :(((

    RăspundețiȘtergere
  4. se gaseste cam greu,stiu.Eu o iau de la o farmacie locala,ca si lant national am gasit-o si la City.Imi merge bine,nu am nici o problema in afara de descuamare dar cand stiu ca trebuie sa merg undeva imi fac gomaj si nu mai imi dau cu ea 1-2 zile.Daca nu pui fond de ten nu e asa evidenta.Pot spune ca nu mai am acele cateva "graunte" in piele,adica nu le mai sesizez nici in lumina.Nu am de gand sa renunt la ea pana pe la sfarsitul lui februarie dar daca nu am sa mai am nevoie am sa dau de 2-3 ori pe saptamana ca antirid si retexturant.

    RăspundețiȘtergere