Translate

miercuri, 18 iunie 2014

Un tricou si-o viata, doua, trei


Stateam ghemuiti langa trunchiul noduros si brazdat al salciei si bratele ei vanjoase ne rasfirau pe crestete impletituri felurite aidoma unui suvoi de ghirlande matasoase. Ploaia se strecura cu dibacie printre ele, impregnandu-se lacom in tesatura moale de iarba si pamant, iar noi radeam cu toata bucuria celor 6 ani cand ne picura pe sandalele prafuite si apoi ne ciupea degetele lipicioase de caramele parfumate. 

Strangeam la piept papusa veche cu par ciufulit si ma gandeam cu jind la placinta aburinda a bunicii, la pisica roscovana si grasa tolanita dupa cuptor, vesnic gata de joaca, la cartea mare cu poze frumoase. Imi era frica sa nu ude ploaia tricoul meu "cu scris", un tricou mare si decolorat de atatea purtari. Mi-l adusese tata din delegatie si dorul de parinti ma durea mai departe decat puteau ajunge iubirea si grija bunicilor. Los Angeles si multe stele, o bucata de bumbac alb si verde ce vazuse si vremuri mai bune. Bucata mea de suflet in care alergam prin lanul de grau sa vanez maci si lacuste si in care ma cataram pe crengile ciresului batran sa-mi pun cercei rosii si aromati. "Mama, sa-mi aduci ciocolata si pepsi! Mama, data viitoare ma iei acasa, da? Si mergem la circ si la cofetarie, imi iei amandine? Si bicicleta, da?" 

Dar eu am mai purtat un an tricoul cu miros de mama si tata, am mai cules maci si m-am ascuns de ploaie sub salcia tacuta pana cand ei au putut sa ma ia acasa. Pe urma mama a vrut sa-l arunce, mi-a cumparat o papusa cat mine in locul lui. Eu l-am ascuns in soba si mai tarziu in sacul cu jucarii, iar azi ma incearca un amestec de bucurie si tristete cand il gasesc intr-un sertar de amintiri. Orasul ingerilor si cer, vise de copil tesute printre fibrele de bumbac moale si patat de sirop, un dor nespus si mai tarziu regretele lor ca indatoririle profesionale ne-au furat atata timp pretios. Eu i-am iertat, am mancat amandinele si am stiut ca de acum sunt mare si pot sa raman singura acasa, ca nu va mai trebui sa locuiesc departe, la bunici. Tricoul n-am sa-l arunc niciodata, e copilaria mea. 



Stateam sprijinita pe coate si priveam valurile dantelate furisandu-se peste talpile goale, printre degetele cu unghii portocalii si stridente precum nou descoperita libertate pe care as fi strigat-o prin toti porii. Imi cufundam degetele in nisipul cald si pictam ganduri ce rataceau fara forma iar vantul se strecura printre suvitele castanii si-mi ravasea simturile pana la euforie. 

Purtam un tricou imprimat Carpe Diem si-mi tresalta pieptul de exuberanta varstei si explozia de visuri necugetate, mi se parea ca fiecare are dreptul la o bucata de cer si eu o sa-mi tai una mai mare. La 17 ani fericirea are gust de inghetata de fistic si mare, de piele aramie, guma roz, bratari colorate si-o melodie pop revarsata de un radio departe : "You see my problem is this, I'm dreaming away, Wishing that heroes they truly exist, I cry watching the days, Can't you see i'm a fool in so many ways, But to lose all my senses, That is just so typically me". Si ce culoare are fericirea? rosugalbenportocaliualbastru....ori poate-i alba, ca o frisca densa si voluptuoasa ce ti se topeste pe limba si iti imbata papilele. Sa fie turcoaz, ca undele ce-ti trec peste piele si nu se mai intorc in acelasi fel? Nu, trebuie sa fie roz. Ca lichidul aromat din sticla de pe genunchi. Ca tricoul meu stramt, atat de stramt ca nu mai incapea vreo tristete sub el.  

In tricoul acesta stateam pe o banca in curtea scolii. Inchideam ochii si-mi imaginam o zi fara nume, un dans suspendat in timp si-o atingere de-o clipa ce-a ramas in vesnicie. "Vrei sa mergi cu mine la concert joi? Iau masina tatei, pot sa vin sa te iau." "Nu pot, le-am promis fetelor ca mergem doar noi." Mi-a pasat prea putin atunci si prea mult cativa ani mai tarziu. Ca intotdeauna, mai tarziu decat putea sa conteze. Il privesc plimbandu-se pe plaja cu o fata blonda si ma gandesc ca le sta bine. Asa cum noua nu ne-ar fi stat niciodata. Intotdeauna pastram mai aprig ce-ar fi putut sa fie si n-a fost decat ce a fost si a ars.   Am trait clipa sau am pierdut-o? Cine stie... Doar tricoul a ramas acelasi in acei ani cand fiecare zi era un alt viitor, un alt drum. Adolescenta nu are constante si linii drepte. Are doar culori. Daca am pastrat bucata de bumbac? Nu. N-am putut s-o inteleg la timp.


Azi, la 30 ani, port un tricou dedicat constantelor din viata mea : poezii si ochi albastri. Uneori nu am avut rima si-am imbratisat strans cuvintele sa le pot tine impreuna, sperand sa se incalzeasca si sa-si deschida bulbii in fraze adanci si atat de dorite. Alteori am avut prea multa si m-am suprapus cu alte poezii pana mi-am pierdut sensul si mi-am lepadat sinele. Cand n-am mai putut scrie ritmuri am scrijelit pe piele sperand ca cineva se va apropia suficient de mult incat sa citeasca cerneala incolora scursa din suflet, sa sarute literele si sa refrazeze amintirile ruginite in sintagme dulci si tamaduitoare. "Am legat copacii la ochi cu o basma verde si le-am spus sa ma gaseasca. Si copacii m-au gasit a doua zi, cu un hohot de frunze si versuri, intr-o iubire".     

Ochii pe care i-am privit n-au fost toti albastri. Dar am vazut cerul si marea in ei, mi-au topit genunchii si oasele si mi-au desenat pe chip mai multe zambete decat puteam cuprinde. I-am iubit pe toti, in felul meu egoist si efemer. Pana la uitare si strangere de mana pe un peron fara nume. Fara ranchiuna si regrete, caci privirile si simtirile daruite nu se cer inapoi.     
Acum am multe bucati de bumbac si ma bucur de fiecare in infinite moduri caci am invatat sa nu mai limitez piesele vestimentare la momente, locuri si stiluri. Le port cu destinatiile clasice, combinatii potolite si discrete, dar sunt mai fericita cand le dau sensuri noi in ansambluri inedite si nepotrivite in acceptiunea generala. Sunt cecul in alb pe care imi pot exprima creativitatea. Asa cum am facut aici, aici, aici, aici sau aiciRelatia mea cu piesele din linkuri este stransa si reciproc avantajoasa, nu costa mult sa materializezi o idee, un vers, un text haios, mai ales cand telul este unicitatea. Asadar si in cazul cadourilor pentru persoanele dragi tricoul personalizat este una din primele optiuni. Iata cateva variante de text :

Fendi si compot de piersici

BMW-uri albe pentru zile negre

Spune-mi o poveste

Vand iluzii, cumpar timp

Prind fluturi in stomac

Flori de cires si Coca-Cola

When you'll date Alzheimer, i'll be there to slap him

Printre spini, pana la stele

Feed me vanilla sky and velvet sea, sing me wind and roses

Eternal sunshine of spotless mind

As vrea sa-ti spun ce simt acum...o las pe maine

Iti mai aduci aminte cafeaua din zori?

Sa nu dam timp nefericirii

Your fake Cavalli killed my Dostoievski

Where the wild roses grow

I believe Superman is hotter than Kardashian. His costume is 100% spandex.

I wanted to look skinny. Then i met sarmale.

Whisper me a poem, it turns me on


Mi se par interesante si tablourile personalizate realizate pe canvas, in stil retro. Am primit cateva facute pe metal, ilustrand reclame vintage, si efectul a fost deosebit. Cu atat mai reusite ar fi transpuse pe panza. Am un perete blueberry si imi place cum arata tapetat cu astfel de tablouri cu parfum de epoca. Imaginile pe care le-as folosi :





















Unul dintre tablourile mele, care ar fi aratat si "mai" retro pe canvas :



14 comentarii:

  1. si mie imi plac tricourile care exprima ceva aparte, ia sa arunc o privire pe site...in general prefer mesajele amuzante

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca voi sunteti avantajati, puteti purta mesaje oricat de "stridente". :) Tricourile pot fi palme sociale, te mai amuzi pe seama inculturii, vulgului, snobismului.

      Ștergere
  2. Foarte multe cuvinte frumoase plasate la locul lor. Mi-a placut mult postarea! Mi-a transmis fiori si mi-a trezit amintiri, de asemenea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult. Imi tot venea sa plang la prima parte, nu pare mare lucru sa iti petreci primii ani la bunici insa pentru mine a fost o trauma pe care am depasit-o greu. Imi era atat de dor de ai mei dar nu aveau cu cine sa ma lase acasa si la camin nu am suportat. Am prins vremurile alea in care masinile circulau pe rand in weekenduri, daca tata lucra tocmai cand era randul numerelor pare abia ii vedeam o data pe luna cateva ore. E drept ca s-au revansat mai tarziu, am fost destul de lipita de ei multi ani.

      Imi place sa asociez obiectelor si aromelor momente. E mica mea masina a timpului, ma pot intoarce unde mi-e drag de cate ori doresc. :) reversul medaliei, uneori ma agita mirosuri familiare.

      Ștergere
  3. Foarte faine sugestiile tale de text. Iar amintirile.. m-au facut sa ma gandesc la ale mele din epocile acelea. Britney, a? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, ma bucur ca iti plac. Britney cu parul ei blond, tricouri scurte si blugii cu talie mai-mult-decat-joasa...bagam tricourile alea in geanta si ma schimbam pe la prietene, avea tata o problema jumatatile de haine. :)

      Dar partea cea mai buna din acele vremuri este ca eram mereu fericita, pentru lucruri si evenimente neinsemnate insa pana la urma e mai bine asa decat sa te loveasca euforia doar in momente exceptionale.

      Ștergere
  4. Interesante tricourile tale cu mesaj, uitasem ca iti poti imprima ce vrei!!! Hai ca mi-ai dat o idee pentru aniversarea noastra de casatorie!!! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aveam multe tricouri albe basic care evident celor din jur li se pareau identice. Am zis sa le individualizez. :) Imprimarea e o idee buna si atunci cand te-ai plictisit de ceva vechi si vrei sa ii dai alta fata cu o investitie minima.

      Ștergere
  5. Desi imi pare foarte cunoscuta denumirea data blogului, nu sunt sigura daca vin la tine pentru prima data sau daca te-am mai vizitat! Cert este ca m-ai cucerit cu aceasta postare! Iremediabil! :)

    Util pontul oferit, iar lectura... o delectare!
    Te felicit din toata inima!

    Ilda
    Lavender Thoughts

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc din suflet, intotdeauna ma bucur mai mult cand imi sunt apreciate randurile de acest tip decat atunci cand are priza o postare dedicata exclusiv formei. A nu se intelege ca nu imi face placere sa scriu despre creme si haine, ultimele constituie totusi o mica-mare obsesie de-ale mele. :)

      Eu zic ca ai mai trecut pe aici, poate la postarea despre semnificatia elegantei astazi si Armani Code Ice. Am postat pe fb articolul raspuns la acea provocare si unul din like-uri a fost de la tine.

      Combinatia mea preferata este tricou cu mesaj si fusta floral print. Cum posed multe tricouri "nesarate" fiindca imi cam place sa bantui pe la takko, am de unde scoate materie prima. :)

      Ștergere
    2. Da, da, ai dreptate! Am citit si articolul referitor la semnificatia elegantei...
      Numai ca feelingul meu imi spune ca iti intalnisem blogul cu mult timp in urma (cand eu eram doar follower, nu scriam pe vreun blog), ca te citeam fara a comenta si ca apoi, cumva, din nu stiu ce motive, te-am "pierdut". Traiesc impresia unei regasiri! Poate ca ma insel, poate ca nu...:)

      Ștergere
    3. Se poate...eu am facut o pauza de 2 ani, abia din martie am reinceput sa scriu. Ma bucur ca esti (din nou) aici, randuri ca acestea ma motiveaza sa nu mai plec. A fost o vreme cand simteam ca nu mai am nimic de spus, functionam din inertie si nu voiam sa ma mai gandesc la nimic consistent. Azi nu-mi ajunge timpul sa recuperez tot ce as vrea sa exprim. Mi-a fost dor de coltul meu si de interactiunea cu cei care ma inteleg dincolo de ploaia de cuvinte.

      Ștergere
  6. Ce mai purtam tricouri imprimate in liceu... Aveam imprimeria aproape de casa si mereu imi veneau idei :) Super idee! De cand nu am mai daruit asa ceva...

    RăspundețiȘtergere
  7. Of ce amintiri! Parca sunt eu si a mea copilarie in care urlam dupa mami cand ma lasa la mamaie. Sufeream mult dupa ea, eram trista dar totusi fericita. La bloc nu aveam parte de atata distractie, de "seara la poarta", de "la scaldat la Olt", de joi la fedeles si duminica la udat, etc, etc. Atatea amintiri. Eu am pastrat ani de zile o bluza din copilarie, cred ca si acum e pe la tara daca nu ma insel. Avea un soare mare pe piept, zambitor plutind pe mare. Dvd urile cu Britney si acum le pastrez la loc de cinste, mi se facea pielea de gaina ori de cate ori ma uitam la performantele ei celebre. Visam sa am hainele ei candva :)). Hai ca nu ma mai opreste din scris nici bebe care nu vrea sa doarma, cand am atata treaba pe blog si nu mai pot de foame :D.
    Tricouri personalizate? Daaa, vreau si eu dar dati-mi timp ca sa imi fac va rog!

    RăspundețiȘtergere