Translate

duminică, 20 aprilie 2014

Easter gift : Indepartarea chirurgicala a alunitelor



  • Inainte de a povesti experienta mea, sa facem urarile cuvenite momentului. :) Paste fericit!, sper sa va bucurati din plin de aceste zile si sa va incarcati bateriile spiritual si fizic (aici mai plusati de 1 mai).



Nu glumesc cu titlul, chiar consider ca mi-am facut cadou liniste sufleteasca. Daca ati citit Confesiunile unei foste dependente de bronz stiti deja ca marea mea pasiune pentru pielea aramie m-a cadorisit acum doua veri cu o multime de alunite sub forma de pistrui. In scurt timp cate una de pe fiecare omoplat si doua situate intre sani au crescut. Primele  foarte putin in inaltime dar s-au latit, ultimele doar in inaltime ajungand sa arate ca niste graunte. Culoarea era maro foarte inchis, relief regulat. Dupa acest moment evolutia a stagnat insa deja ma incomodau pentru ca pozitionarea lor determina o permanenta agresiune involuntara cu lenjeria. 


Cum am planuri mai bune cu viata mea decat sa ajung intr-o situatie critica din cauza neglijarii importantei unor alunite, constientizand cat am gresit punand un artificiu estetic temporar deasupra sanatatii, am hotarat ca este imperios necesar sa merg la dermatolog. In prima faza imi doream doar sa le verific la dermatoscop insa citind mai mult pe aceasta tema am tras concluzia ca nu exista metoda mai sigura decat excizarea urmata de biopsie, analiza tesutului fiind acurata pentru a te asigura 100% ca sunt formatiuni tumorale benigne. 


M-am gandit mai intai la sistemul privat insa spre ex. la Mogosmed orice interventie chirurgicala minora costa 200 lei si 40 lei/pansament. Facand un calcul cat ar costa exciziile si pansamentele zilnice timp de o saptamana pentru 5 leziuni (mai aveam o alunita veche la baza gatului), ajungeam la 24 mil...sincer mi se pare enorm pentru ceva atat de simplu si nu imi permiteam acest capriciu. Era mai mult vorba de confortul psihic fiindca ar fi fost un mediu mai placut vizual, mai curat si linistit. Totusi, am considerat absurda suma avand in vedere ce implica si cat dureaza interventia.


In urma unor pareri pozitive primite am decis sa fac exciziile la dr. Virgil Patrascu, directorul sectiei dermatologie de la spitalul 1 Craiova. Asadar in sistemul public. Tata isi facuse cateva cauterizari acolo in iarna asa ca stiam procedura : trimitere de la medicul de familie, cu acea trimitere mergi in policlinica la dermato si spui (minti) ca ai vorbit deja cu dr. Patrascu ca sa fie amabile sa iti dea o alta trimitere direct catre el, apoi te postezi frumos pe holuri la dermato in cladirea aceea separata la etajul 1. Astepti sa tipe secretara ca vii asa direct fara sa fi vorbit intai cu dr (eu am procedat asa pentru a scuti un drum, dar voi puteti sa faceti ca la carte si cu cea de la medicul de familie sa mergeti totusi intai la dr. Patrascu si de acolo in policlinica pentru a doua trimitere si cu asta inapoi la el) si reusesti dupa ceva asteptare sa te vada. Nu o sa ti le faca in acea zi (in niciun caz sa nu mergeti vinerea pentru ca e foarte aglomerat) dar dupa ce se uita despre ce e vorba iti spune cand sa revii. Eu nu am stiut si am fost exact vinerea asa ca m-a chemat luni la ora 7 dimineata. Ti se cere ca in dimineata interventiei sa mergi intai la internari pentru a se face o internare fictiva. Nu va faceti griji, este doar pe hartie asa ca puteti pleca acasa imediat dupa si veti reveni in fiecare zi la ora 7 la pansat. 


Recunosc si cei din jurul meu stiu foarte bine ca atunci cand e vorba de medici si mai ales de chirurgie sunt pur si simplu ingrozita. Poate ma considerati curajoasa datorita povestii cu dantura dar nu este deloc asa pentru ca nu se compara...cel putin in gura nu stii cum arata rana si nu o simti decat eventual dupa ce trece anestezia, dar nu iti va afecta cu nimic viata (exceptand cazul cand te umfli, dar asta deranjeaza doar estetic). Da, trebuie sa ai grija la igiena si s-ar putea sa te "zgandareasca" locul in ziua aceea (poti lua calmante si scapi) insa e ceva mai mult sacaitor decat deprimant si socant. Conduci, te plimbi, lucrezi, stai pe net, faci orice faceai de obicei avand grija doar la mancare si periaj sa nu agresezi locul.
In ce priveste alunitele, frica mea majora privea strict interventia in sine si nu perioada de recuperare pentru ca nici nu stiam ca exista asa ceva. Imi era teama sa nu ma doara ceva cand lucreaza, pentru mine 5 min de durere sub mana medicului par mai horror decat aceeasi durere simtita cateva ore acasa. 


Stand pe hol in asteptare a venit o rezidenta foarte amabila care m-a chestionat despre diverse probleme medicale pentru a completa o fisa destul de stufoasa. Nu-mi mai amintesc exact toate intrebarile dar cu siguranta au inclus reactii anterioare la anestezii locale si eventuale afectiuni ale unor organe inclusiv stomac. S-a intors dupa scurt timp si mi-a cerut sa detaliez povestea cu gastrita, esofagita de reflux si helicobacter pylori si mai ales sa mentionez perioada exacta cand m-am confruntat cu acestea.


Am fost chemata in cabinet si am trecut intr-o incapere alaturata, sala de operatie. Sincer aratam ca un soarece inecat, imi tremurau genunchii si imi venea sa plang. Dar nicio clipa nu am regretat ca fac pasul, din fericire fac parte din persoanele la care frica functioneaza ca si catalizator. Nu aman, dimpotriva, daca as putea m-as duce de indata ce imi vine ideea ca sa scap de tensiunea psihica pentru ca imi afecteaza somnul si alimentatia. Bineinteles ca nu dormisem deloc in noaptea dinainte si nu mancasem nimic - am fost certata de asistenta ca nu am mancat.


Nu mi-a placut deloc sala aceea dar nici nu m-a surprins pentru ca stiam la ce sa ma astept de la un spital de stat in provincie. Aspectul acela ponosit si deprimant, cu lucruri invechite de tipul cearsafului care numai alb nu era. Sunt sigura ca era curat fiindca mirosea a proaspat, insa fiind vechi puteai vedea pete. Imi era frig pentru ca asa patesc intotdeauna cand mi-e teama, asa ca sala mi se parea imensa si rece, cu patul acela in mijloc si lampa deasupra lui. M-am asezat pe fata pentru ca medicul a decis sa faca in ziua aceea cele 2 de pe omoplati si ziua urmatoare cea de la gat si cele de pe stern. 

Asistenta si rezidenta au fost foarte dragute cu mine inca de cand m-am asezat pentru pregatire, m-au incurajat si m-au tinut de vorba sa ma pot relaxa. In dreapta nu am simtit absolut deloc anestezia, in stanga am pufait/miorlait un pic fiindca a usturat/intepat dar dureaza doar cateva secunde. Am fost dezinfectata si am simtit cand a pus medicul campul acela pe spatele meu. In tot acest timp asistenta ma intreba continuu cate ceva despre mine asa ca nu prea eram atenta la interventie. Nu am simtit absolut deloc durere, am realizat doar cand se tragea de piele ca sa lege firele - in sensul ca mi-am dat seama ce face, nu ca mi-a produs disconfort. Ea imi zisese ca daca stau cuminte in 15 min am scapat dar adevarul este ca mi s-a parut mai scurt timpul tocmai pentru ca m-a tinut ocupata cu conversatia. Doctorul era foarte amuzat de discutie caci ajunsese undeva la "si cum ii cheama pe cainii tai, cate kilograme au, etc" si eu ii povesteam femeii cu patos despre fiecare. Am fost pansata si am plecat acasa.


Ei bine, de aici incepe partea mai putin placuta pentru ca nu o prevazusem. Anestezia a trecut imediat, chiar pe drum spre casa, si am inceput sa simt ceva intre arsura si usturime. Nu imi trecuse prin minte ca o sutura pe corp, aflata in zona antrenata la miscare, va insemna ca o sa te tina pielea si o sa te usture de cate ori te misti. Eu avandu-le pe omoplati am constatat ca nu pot sa conduc si ca singura pozitie in care nu intind zona suturata este sa tin mainile lipite pana la cot, miscand doar antebratele. Cateva zile m-a ajutat mama sa ma imbrac/dezbrac daca trebuia sa ridic sau departez mainile si nu am putut sa dorm mai deloc pentru ca nu prea aveam cum sa stau comod si imobil. Nu pot sa spun ca era o usturime ingrozitoare, sa iti vina sa urli, dar fara analgezice am suportat-o mai greu si ma gandeam ca fortand sutura o sa ma aleg cu o cicatrice mai evidenta, ca firele vor musca mai mult din piele. Pozitia preferata era rezemata de panoplie cu o perna sub spate dar asa incat omoplatii sa stea afara.
Am refuzat sa iau analgezic insa voi puteti fi scutite de acest disconfort daca inghititi un ketonal de ex. Motivul meu a fost stomacul recent incercat, anul anterior eu care nu obisnuiam sa iau pastile am fost obligata din varii motive sa tot iau antibiotice si analgezice asa ca nu am mai vrut sa-i testez rezistenta. Tind sa cred ca si doctorul a gandit la fel cand i-a spus asistentei ca nu vrea sa imi dea antibiotic.


A doua zi m-am dus pentru restul. De scoaterea celei de la gat imi era de-a dreptul sila, am eu o fobie si la tv cand aud ca cineva a fost taiat la gat...si vazand ce am patit cu mobilitatea mainilor eram sigura ca nu o sa mai pot intoarce capul cateva zile. Din nou am simtit numai anesteziile, excizia nu a durut. Dar eram foarte tensionata si din pacate era o alta asistenta asa ca timpul a trecut mai greu in tacerea aceea. Imi doream sa vorbeasca macar intre ei dar nu s-a intamplat decat atunci cand medicul a cerut fire. Am fost pansata si libera sa plec, urmand sa revin bineinteles zilnic pentru pansamente. Usturimea/arsura post-anestezie a fost mai rezonabila la gat insa lipsa mobilitatii a aparut instant si a fost mai enervanta, nu puteam privi decat in fata si ma tinea sutura chiar si cand incercam sa privesc in jos. Iarasi am avut probleme cu somnul, avand si pe omoplati nu mai stiam cum Dumnezeu sa ma asez nici ziua, daramite noaptea. Am reusit sa mai atipesc cand si cand punand un prosop mare de baie rulat sub gat, altfel ma ustura caci se intindea pielea. 


Intre sani dupa ce le-a analizat a hotarat sa le cauterizeze, punand diagnosticul papiloame nu nevi. Acolo am simtit ceva intre usturime si prurit, nici macar nu le-am bagat in seama. Initial au fost ca niste gropite iar acum s-au acoperit cu zgaibe, sper ca atunci cand pica sa inceapa sa se mai micsoreze denivelarea si sa ramana semne cat mai discrete. 


Abia vineri am putut sa imi misc mainile aproape normal (nu le pot ridica sa iau ceva aflat pe o etajera si nu pot sta in cot sau pe burta) iar gatul inca nu si-a dat drumul complet, in continuare evit sa intorc capul. Nu mai ustura dar ma strange pielea la miscare si ma enerveaza senzatia cand ma gandesc la pielea aia subtire cusuta. Despre cicatricele exciziilor nu stiu inca ce sa zic pentru ca nu am scos firele. Imi par lungi fata de cat au fost alunitele, cam 2 cm fata de 0,5. Banuiesc ca stie medicul de ce sunt asa mari, probabil aspectul lor l-a convins sa indeparteze cat mai mult tesut sau poate aveau o radacina mai mare. Abia sambata mi-am facut curaj sa ma uit caci fiind Pastele nu am mai mers la spital si mi-a schimbat mama bandajele. Am si fotografiat locul ca sa analizez evolutia semnului pe viitor dar nu vreau sa pun poza aici pentru ca poate sunt firi mai sensibile si nu au chef sa vada o sutura. Dar va pot arata in privat.

Rezultatul biopsiilor vine abia dupa 1 luna.




Ce trebuie sa retineti?


Ca nu regret si nu am regretat nicio clipa decizia de a le extirpa. Ma asteptam sa fie o trauma psihica si fizica mai mare, daca eu am putut sa rezist fara calmante puteti si voi. Atat ca nu ma asteptam sa ma tina pielea si sa nu ma pot misca si dormi normal. Practic usturimea ranilor in sine a durat doar cca 4 ore dupa interventii (cum spuneam, o puteam evita total daca luam analgezic deci asta nu trebuie sa va sperie), dar se declansa des din cauza pozitiei angrenate in orice miscare. 


Ideal ar fi sa nu faceti ca mine si sa le scoateti concomitent, eu as fi putut sa dorm ok pe o parte daca nu aveam si celalalt omoplat si gatul afectate. Dar nici decizia asta nu o regret pentru ca m-ar fi stresat asteptarea daca le luam pe rand, chiar nu imi place sa aman ce imi provoaca tensiune si neliniste.


Luati in considerare faptul ca s-ar putea sa va afecteze miscarile, ar fi mai bine sa faceti asta in zile cand nu sunteti solicitati fizic. Nu veti avea voie sa ridicati greutati si sa faceti efort. Baia o sa fie o mare problema in primele zile pentru ca si daca va vine ideea sa va spalati pe cap la coafor ca sa nu udati sutura nu aveti cum sa tineti gatul comod in vana aceea si nici sa stati cu capul in jos pe cada sa va spele cineva din familie (vorbesc strict de alunite pe gat). Nu e vorba de usturime, ci ca te tine pielea, nu stiu daca am dreptate insa eu chiar consider ca nu e o idee buna sa fortati firele. Pe trunchi am putut sa ma spal cu prosopul ud.


Usturimea depinde cu siguranta de fiecare. Eu suport mai greu si tind sa mai exagerez senzatiile, neavand nicio interventie pe corp mi s-a parut aiurea perioada de dupa insa altora le poate parea ceva neglijabil. Habar nu aveam ca te va strange pielea cand te misti, ma gandeam ca a doua zi sunt ca noua caci la dinti nu mai simteam sutura dupa ce treceau alea cateva ore de punct culminant dupa anestezie. Dupa ce am vazut luni cum stau lucrurile marti deja am dus mai usor situatia, tocmai pentru ca nu m-a prins nepregatita ca prima oara.     


La 2 saptamani dupa ce se scot firele va intoarceti sa vada medicul cum vindecati. Eu stiu ca am o piele care se vindeca mai greu, de orice zgaiba amarata am tras mult. In caz ca semnul nu e discret exista diverse produse care sa amelioreze cicatricea. Eu deja sunt fixata pe Contractubex pentru ca e cel mai accesibil, 50 lei/20 g si am zis sa o iau de la mic la mare caci poate am noroc sa nu ajung sa am nevoie de alea ce costa 200 lei/tubul. Totusi sunt optimista pentru ca mi-au spus mai multe persoane ca ramane un semn mic, ca o zgarietura de unghie. Pe omoplati nu-i bai, dar pe gat as vrea ca in timp sa nu se mai vada nimic daca e posibil.    
                

In concluzie, aveti grija sa urmariti alunitele existente si sa consultati medicul cand observati o modificare cat de mica sau daca le agresati. Fara exces de zel, e un gest ce v-ar putea salva viata pentru ca nu este de gluma cu ele mai ales daca sunt aparute in urma expunerii la soare. In Craiova le puteti verifica dermatoscopic cel mai ieftin la Helios, 5o lei/alunita sau pachete avantajoase daca aveti mai multe. Harta pentru tot corpul era sigur 300 lei acum cateva luni.  


Daca va ganditi ca le scoateti si apoi gata ati scapat si puteti sta la soare linistite inseamna ca nu ati inteles nimic din povestea asta. Si daca v-ati bronzat purtand SPF va asigur ca nu l-ati aplicat suficient de des pentru a fi protejate continuu, nu te poti bronza cat timp protectia exista. Bineinteles, fiecare face ce doreste cu viata lui si fix asta am facut si eu ani in sir. Doar ca acum consider ca nu merita pretul si nu am de gand sa revin pe masa de operatie si sa ma aleg cu semne iar si iar. Nici macar nu vreau sa scriu numele afectiunii grave pe care o riscam din cauza acestor mici formatiuni tumorale, eu una mi-am invatat lectia asa ca traiasca autobronzantul. 


Veti spune poate ca nu poti pati nimic daca stai putin si rar, dar oare se multumeste cineva cu putin? Ce inseamna acest putin? Si daca inca mai sperati ca soarele din zilele noastre este safe dimineata, try again...medicii si studiile spun altceva. Si eu iubesc pielea aramie, inca nu sunt impacata cu pielea mea nativa. Dar o sa ma bucur de ce pot obtine cu autobronzant si atat, sanatatea mea este mai importanta decat "vai, ce neagra esti!"


Atasez poza cu alunita de la gat, luata de foarte aproape asadar marita fata de cum se vedea in mod obisnuit. Punctuletul rosu pe care il vedeti aproape de ea se numeste angiom cherry si nu pune probleme, este des intalnit, dar se poate scoate (fara chirurgie) daca ajunge sa creasca si sa deranjeze estetic. 





      
        


23 de comentarii:

  1. Am trecut si eu prin asta acum un an (martie 2013). Un nev albastru pe gamba stanga si altul in relief pe care il lezasem i somn de doua ori. Pe mine nu m-a tinut asistenta de vorba. Adica erau amabile amandoua, vorbeau cu mine, dar am putut sa sesizez fiecare miscare. Neplacut dar macar scapi repede.

    Recuperarea a fost usoara cat de cat. Adica nu tin minte dureri mari. Am luat suplimentele cu constiinciozitate si am incercat sa mananc cat mai bine (proteine, fructe, legume). La biopsie a iesit totul bine.

    Cat despre cicatrici: pe gamba aproape ca nu se mai vede nimic (vad eu ca o stiu acolo, altfel nu cred ca o remarca cineva); ei bine, cealalta, care e in zona decolteului...urat, urat. Un cheloid de toata uratenia. Se pare ca anumite zone ale corpului sunt predispuse la cicatrici urate. Asta e una din ele. Asa ca m-am documentat si am ales sa o injectez cu un corticosteroid. Acum o masez cat de des pot si s-a aplatizat foarte mult. Eu am folosit stratamed (cumparat de la farmacia tei, unde era considerabil mai ieftin decat la alte farmacii), asta mi-a recomandat medicul si asta se pare ca e cel mai eficient. Ar mai fi cybele scagel, o combinatie intre stratamed (silicon) si contractubex (extract de ceapa), plus inca alte extracte. Refacere rapida iti doresc! Si Paste fericit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult pentru comentariu, sper ca astfel de experiente sa puna punct periculosului stereotip "nu e bine sa scoti alunitele!". Pentru ca atitudinea asta bazata pe temeri din popor ne poate costa scump. Chiar citeam acum cateva minute pe forumuri remedii de toate felurile mai putin cel corect, oamenii nu doreau decat sa le cada alunita nu si sa stie daca era sigur beningna...sau se scandalizau ca li s-a propus excizie cand exista laser. In Craiova nu prea se intampla nimic bun gratis dar in Bucuresti mai ales exista campanii de testare gratuita la dermatoscop, sper sa existe o mediatizare mai buna acum cu blogurile si sa profite mai multe persoane.

      Eu nu am simtit nici cand a cusut, ma asteptam sa identific momentul pentru ca la dinti desi nu e dureros ai senzatia aia ca paraie pielea la fiecare impingere a acului. Atat ca frica mi-a pus capac, simteam ca transpir rece si imi auzeam inima batand. Nici nu vreau sa ma gandesc cum as reactiona la o interventie mai importanta, am crezut ca ma vindec pe masura ce cresc dar a fost fix invers. :)

      Am auzit de stratamed cand am intrebat pretul contractubexului, mi l-a recomandat o farmacista de la Catena motivand ca cineva din familie avusese o sutura urata dupa o taietura cu drujba si a fost uimit de efectele asupra cicatricei. Sa vedem ce zice si medicul cand revin sa vada cum s-a vindecat, eu sper sa fiu impacata cu semnele incat sa am nevoie de minim ajutor de la creme.

      Multumesc, ce-a fost mai greu a trecut si desi ai disconfort si mobilitate redusa as face asta din nou de cate ori ar fi nevoie. Mai e destul pana vine biopsia dar totusi eu deja ma simt linistita, ajunsese sa ma obsedeze zilnic problema si numaram zilele pana sa ajung la medic sa le scot si sa ma asigur ca sunt benigne.

      Acum ma gandesc sa scot si cele 2 minuscule angioame cherry, de regula cresc si fiind aproape de gat nu mai vreau sa fiu stresata de teama ca le agat cu bijuteriile sau presez/frec cu gulerele hainelor. De data asta laser, caci sunt inofensive. Doar ca habar nu am unde aici in Craiova, nu am gasit pareri si nu stiu nici preturi. Oricum ma grabesc pentru ca logica imi spune ca fiind foarte mici, ca un semn lasat de varful pixului, si semnul o sa fie pe masura.

      Ștergere
  2. Eu am o alunita extirpata pe omoplat pentru ca se certa cu sutienele si era periculos sa o las acolo. Am operat-o cred ca prin clasa a6a sau a7a ( acum sunt a12a). Operatia in sine a fost foarte ok, doctorul spunea bancuri cu asistentele iar ceea ce facea el se simtea ca o gadilitura insa recuperarea a fost un chin! Nu tin minte sa fi luat ceva impotriva durerii si era ingrozitor la imbracat si dormit...o saptamana simteam ca nu vreau sa se atinga nimic de zona aceea. Din pacate nici locul nu arata prea bine, a ramas o cicatrice destul de urata pentru ca e o zona care se misca foarte mult si era de asteptat, insa asta s-a intamplat in timp. La inceput, cel putin, incizia era foarte mica si cicatricea la fel.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imediat dupa ce a trecut anestezia pe cele de la omoplati le-am simtit ca otetul pe rana, dar cum spuneam arsura aia "vie" a durat cateva ore. Acum dupa 8 zile dorm ok pe spate, e ceva intre usturime si mancarime insa neglijabil nu ca pana vineri cand nu eram in stare nici sa duc un pahar cu apa la gura sau sa imi ating cu mana umarul opus. Dar la gat inca ma supara la orice miscare si imi zicea o prietena de la medicina ca nici dupa ce scot firele nu scap prea curand de disconfort fiindca e o zona pe care o intinzi continuu.
      Sper sa nu ma aleg cu un semn mare pe gat, mai ales din ala alb, mai am pe mana semnul de la un vaccin si imi sare in ochi in orice poza din cauza culorii. Oricum nu voi astepta mult, daca intr-o luna nu imi place cum arata o sa fac un efort sa cumpar stratamed, ma usuca de ceva bani dar macar nu regret mai tarziu ca nu am facut tot ce se putea la momentul oportun.
      Poate ar trebui sa incerci si tu, stiu ca sansele sunt mai mari cu cat e mai recent semnul insa daca exista o sansa cat de mica de ce sa nu...
      Eu nu am de gand sa le expun la soare nici cat merg pe strada, sunt sigura ca le afecteaza si se cicatrizeaza mai urat, asa ca o sa pun plasturi cand ies din casa.

      Ștergere
  3. Angioamele cherry se pot scoate altfel decat chirurgical? Cum?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Angioamele cherry nu se scot chirurgical, Adina, ci se cauterizeaza cu electrocauterul. Daca nu rezisti la acele "piscaturi" ti se face o mica anestezie langa angiom dar sincer nu are rost sa te intepi pentru 2-3 secunde. La una din sedinte mi-am cauterizat tot ce aveam pe corp (spate, san, abdomen, gat) si nu am facut anestezie fiindca erau prea multe intepaturi. A fost ok, mai rau ma enerva mirosul de ars. Du-te fara grija, daca sunt cat varful de ac nici nu ramai cu semn cand cade zgaiba.

      Ștergere
  4. Ai putea sa-mi spui cum sunt cicatricile ramase de la scoaterea alunitelor ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Arata bine, cea de pe gat nu se vede absolut deloc iar cele de pe omoplati sunt doar niste minuscule crestaturi dar fara culoare diferita, fara cheloid. M-a ajutat mult Dermatix, l-am folosit apoi si cand mi-am varsat ceara clocotita ca manusa pe ambele palme si ramasesem cu semne oribile. Acum nu mai am nimic pe palme, nimeni nu isi da seama unde au fost arsurile. Si gandeste-te ca pe acele zone imi decupasera basicile cu foarfeca, pielea a crescut greu, apoi alte zone se facusera maro si aveau un aspect tabacit.

      Ștergere
  5. Eu mi-am scos 3 alunite chirurgical la Dr. Ianosi acum doua saptamani. Una era exact in mijlocul gatului, iar doua erau pe fata, aproape de urechi. Eu, spre deosebire de tine nu am simtit absolut nicio arsura. Doar anestezia m-a durut putin, dar in rest, nu am simtit absolut nimic, nici durere, nici arsura si nici usturime. Alunitele erau cam maricele si iesite in relief, la gat am o cicatrice mai maricica. Mi-am scos firele si mi s-a zis sa folosesc crema Stratomed (10 g costa 200 lei) pt cicatrici. Si eu ador sa fiu bronzata, dar imi apar zeci de alunite cand stau la soare, macar este bine ca sunt micute :))). Am zis ca odata o sa ma duc sa le scot pe toate cu laserul pt ca am mainile pline de alunite, chestia asta probabil ca e si genetica pt ca si mami are la fel. Incurajez pe toata lumea sa isi scoata alunitele. Este un risc mai mare sa le lasi pe piele si sa le rupi agatandu-le...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bianca, eu cred ca te-a ajutat si zona unde erau. In cazul meu fiind pe omoplati la cea mai mica miscare se intindea mult pielea si ma tineau firele fortate, cea de pe gat am simtit-o mult mai putin dar fiind in laterala durea totusi cand rasuceam gatul. Ma bucur ca le-am scos, erau un stres permanent si imi imaginam numai tampenii.

      Am ales Dermatix dintre toate astea pentru cicatrice pentru ca am o prietena farmacista si avusese ocazia sa vada la cliente rezultate, mi-a recomandat-o dupa ce una din ele fusese muscata de fata de un caine. Femeia incercase tot ce se putuse si la final a zis ca i s-a parut a fi fost cea mai buna. E scumpa, asemenea Stratomed, dar oricum folosesti foarte putin (doar nu-i cezariana) si ajunge o vesnicie.

      Ștergere
    2. Bianca ai fosr multumita de dr ianos?
      Vreau sa mu scot o aluna de langa ureche?

      Ștergere
    3. Bianca ai fosr multumita de dr ianos?
      Vreau sa mu scot o aluna de langa ureche?

      Ștergere
  6. Buna,ma intereseaza si pe mine mai multe despre procedura scoaterii nevilor pt ca si eu detin cativa pe corp care sunt de dimensiuni mai mari si inestetici si as vrea sa ma scap de ei.deci am mai multe intrebari daca nu e cu suparare.
    Prima intrebare ar fi daca merita sa apelezi la servicii medicale de stat sau la privat?Intrebam pentru ca stiu cum arata sectia de dermatologie din Craiova,privelistea e destul de dezamagitoare.Eu dupa nenumarate opinii citite pe net despre dermatologii din Craiova am ramas sa aleg intre dr Ianosi si dr Patrascu.Din ce am citit tu ai fost la dr Patrascu.Cum ti s-a parut ca medic?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, scuze de intarziere. Raspunsul meu depinde de cat de mult esti dispusa sa investesti, eu nu mi-as fi permis sa excizez si sa cauterizez tot ce am avut. Numai angioame cireasa au fost vreo 15 pe trunchi, mici ca un varf de ac si inofensive insa nu voiam sa le las sa creasca fiindca atunci le agresam cu hainele sau la baie. Plus ca arata inestetic daca ajung mari, asa nu am ramas cu niciun semn dupa cauterizare. Si la excizii in privat platesti pe langa interventie pansamentele, eu la stat am fost la pansat zi de zi pana la scoaterea firelor. Daca dadeam 50 lei pe un pansament unde ajungeam...De asta am preferat sa indur birocratia internarii de o zi (fictiva) si aspectul spitalului. Procedura e cam asa : bilet de la medicul de familie si mers la dermato in spitalul mare undeva la parter, de acolo alta trimitere catre dermato corpul acela separat unde lucreaza Patrascu. El decide cand vii si in acea dimineata trebuie mers la Internari si intors la el pentru procedura propriu-zisa. Scrie-mi in privat la adresa de mail de la contact, intelegi de ce. Mai e un detaliu. :)

      Patrascu este pe toane, omul a suferit o tragedie in familie si de atunci e un pic ciudat. Cand vesel si glumet, cand dificil si certaret. Insa nu ii pot reprosa calitatea interventiilor, pentru asta merita sa il suporti in caz ca il prinzi in zile mai mohorate. M-a deranjat intr-o zi cand voiam sa ii arat ceva leziune pe picior si mi-a dat peste nas cu "tu ai venit sa te vindeci de toate bolile aici?"...sau cand l-am rugat sa recomande crema pentru cicatrice si m-a tot amanat, pana la urma am ales singura Dermatix. Daca as mai face o data lucrurile astea as alege-o pe dr Alina Valcea, ea mi-a cauterizat angioamele si a fost infinit mai placuta inclusiv in a-mi calma teama de disconfort. Lucreaza tot acolo doar ca are biroul pe alt etaj.

      Am impresia ca Patrascu si daca te duci la cabinet tot in spital te opereaza, s-o fi schimbat totusi intre timp.

      Ștergere
  7. Bună! Am vrut să te întreb pentru ca am văzut ca ai amabilitatea să răspunzi. Ieri mi- am scos și eu două alunițe de pe față. Tot cu trimitere. Doctora a fost drăguță la fel și asistentele. Dar azi de dimineață, pentru ca mi a sp ea să schimb pansamentul ca mi a curs mult sânge, am văzut ca la ce a de pe obraz a cusut mai sus de tăietură. Ce a de lângă gură a început să se vindece dar cea de pe obraz a rămas deschisă. Nici nu stiu ce să făc ca dc mă duc la ea îmi sp ca o să fie bn , ca am mai pățit de astea. Mă gândesc să nu rămân tocmai pe obraz cu o cicatrice urâtă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna. Vrei sa spui ca ti-ai schimbat singura pansamentul?? Mi s-ar parea ciudat, eu mergeam la pansat zi de zi in afara de weekenduri, ma chemau la 7.30 dimineata si asa s-a intamplat pana am scos firele. Cand spui cusut mai sus te referi ca iti pare ca e prea inalta cusatura fata de cat e rana? Asa au fost si la mine, asta fiindca se scoate mult mai mult tesut decat este la suprafata alunita si practic ramane o gaura ale carei margini trebuie stranse bine. Dupa ce mi-au scos firele am purtat niste benzi Hartmann care sa mai tina si ele marginile cat de cat apropiate dar pe omoplati fortand mult zona la orice miscare tot nu s-a cicatrizat fara denivelare. Am si eu una pe fata si desi nu ma deranjeaza fiind in laterala obrazului chiar azi ma gandeam sa o scot ca sa fiu impacata dupa biopsie. De data asta as alege sa o scot la chirurgie plastica, sa fie cusatura cat mai finuta. Poate ai ocazia sa iei trimitere la plastica, sa se uite la rana, desi normal ar fi sa mergi totusi la dermato intai si sa ii arati evolutia.
      Daca ai posibilitatea cumpara http://bilder.apo-rot.de/shop/xxlproducts.own/P6090286.JPG pe gat unde am dat nici nu se mai vede semnul, pe omoplati am zis ca nu are rost sa mai cheltui si semnele alea sunt relativ vizibile si rozalii.
      Eu cand am scos firele aratam precum un caltabos cusut, tot asa inalte dungile unde fusesera firele. In scurt timp au capatat culoarea naturala si nu s-au mai vazut acele dungi.

      Ștergere
  8. Buna , mi am extirpat si eu 2 alunite acum vreo 3 saptamani si vreau sa ma duc cateva sedinte la solar , nu acum , dar vreau sa stiu cam cat timp trebuie sa las sa treaca .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, sincer nu mi se pare ok sa mergi la solar mai ales dupa ce ti-ai extirpat alunite...evident alegerea iti apartine dar in principiu nicio cicatrice nu trebuie expusa in primele 6 luni fiindca se va pigmenta.

      Ștergere
  9. Buna,as vrea sa stiu si eu cat te-a costat "ciubucul" doctorului? Urmeaza sa ma operez si eu la 4 alunite si nu am nici cea mai mica idee de cat as putea sa-i dau domnului dr.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Raspunsul meu vine poate prea tarziu. Intreaba ceilalti pacienti care stau pe hol, eu le-am excizat in 2014 si sigur s-a mai schimbat cate ceva. Scrie-mi pe mail, juganaruramona at yahoo dot com

      Ștergere
    2. Buna as dori sa stiu si eu pretul estomparii alunitelor

      Ștergere
  10. Buna ziua as dori sa stiu si eu pretul estomparii alunelor de pe fata

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna ziua as dori sa stiu si eu pretul estomparii alunelor de pe fata

    RăspundețiȘtergere