Translate

miercuri, 13 aprilie 2011

Aparatul dentar metalic, ziua 2

Ieri a fost cea mai dorita si asteptata zi a ultimilor ani. La 9.30, dupa ce dormisem doar de la 1 la 4 de emotii si teama, m-am prezentat sa iau in posesie mirificul aparat dentar. Punand doar pe arcada de sus (nu cred ca o sa port si jos, momentan considera ca s-ar putea evita caci nu-i necesar) a durat destul de putin montarea.
Mai intai s-au pus inele metalice pe molari, operatiune care nu prea mi-a placut. Daca vi s-a facut vreodata izolarea unei zone pe viu (eu am avut nevoie o singura data, cand am facut o albire interna pentru un dinte caruia i-a murit nervul la o fractura), cu plasticul acela peste gura, pene, ata, etc, senzatia e asemanatoare. Simti ca iti forteaza ceva spatiul dintre dinti, si-ti cam vine sa dai afara intrusul. Am crezut ca e ceva de moment, insa apoi le-a scos, cimentat si repus. Nu pot sa spun ca doare, dar te enerveaza, simti ca forteaza. Dupa cateva minute, m-am obisnuit. In continuare a lipit bracketii metalici, si mai departe nu pot povesti pentru ca nu am mai realizat pasii. Arcuri, sarma, elastice roz pal. Ce m-a durut mai tare a fost dintele la care a strans si rasucit sarma, simteam cum parca mi-l roteste cu totul intr-o menghina. Dar cand a terminat de strans durerea a disparut.
Incisivul central, cel de langa extractia facuta pentru a lasa liber caninului inclus sa coboare, a ramas momentan fara bracket. Nici caninul nu este inca agatat, probabil asteapta sa iasa un pic din os. Se vede deja cu oglinda, avand in vedere interventia chirurgicala suferita saptamana trecuta.
Mi-a spus ca pe seara voi incepe sa simt discomfort/durere, si sa evit sa toc ceva chiar daca nu ma doare fiindca avand atatea extractii si implicit locuri libere, rezistenta nu e foarte mare si sa nu rup arcul/sarma.

Nu pot spune ca m-a durut, lucru care m-a speriat. Imi era teama ca nu functioneaza, eu ma asteptam sa jelesc si sa urlu mai ales ca-s sensibila si prapastioasa. Simteam o presiune doar la maselele prinse in inele, dar absolut nimic cand loveam cele 2 arcade intre ele. Mi se pareau doar mai grei decat de obicei.
Dimineata m-am trezit cu o durere foarte enervanta la molarul din stanga, cel cu inel. Am crezut ca am inclestat mult si rau dintii in somn, eu ii cam apas si cand stau la pc cu "botul pe labe".
Avand trecere pe la dentist, mi-a explicat ca aparatul meu nu este definitivat si ca mai trebuie cate ceva activat la el, ca ceea ce simteam eu nu era de la inclestat ci chiar de la el pentru ca fix in acea parte este strans. A glumit ca sa nu-mi fac griji ca in curand o sa primesc si durerile "atat de asteptate". Culmea, la ora asta au cam inceput sa ma stranga cei din fata. Dar ce ma bucur e ca nu seamana cu durerea de nerv, ci ii simt ca si cum mi i-ar impinge cineva din parti spre mijloc. Sper sa fie bine in continuare, sa fie suportabil. Programare am pe 17 mai, banuiesc ca atunci o sa fie mai rau caci va mai strange si ce-a ramas.

Bracketii sunt mai mici decat credeam eu, dar fiind pozitionati chiar la jumatatea dintilor se vad si cand stai cu buzele foarte putin departate, si cand vorbesti. Am vorbit cam ss-it imediat dupa montare, pe urma nu mi s-a mai parut dar azi m-am intalnit cu cineva si mi-a zis ca vorbesc cam ciudat. Cred ca vorbesc ciudat doar cand imi ramane buza pe interior mai sus :) Pe dinafara nu se observa nimic, oricum am buze pline nativ si arat ca si pana acum. Dar inauntru imi ramane agatata pe arcurile laterale, si mai trebuie sa bag degetul sa o asez la loc :))


La spalatul pe dinti imi vine sa-l scuip, parca mi-ar fi ramas guma de mestecat in gura si trebuie data afara. Si azi am mai bagat de cateva ori degetul, uitand ca acel ceva in plus nu e un rest ci aparatul. Apropo de asta, momentan ma curat cu periuta normala si una interdentara, dar in 2-3 zile imi soseste dusul bucal. E foarte util, mai ales pentru cei ce stiu ca fac carii usor. Inlocuieste ata dentara, curata foarte bine resturile dintre dinti datorita fortei jetului. L-am comandat de aici (daca aveti nevoie sunati la 0769059905 si il veti primi prin posta sau curier, dupa bunul plac). Am ales WP100, caci la cel de calatorie acumulatorul se duce in timp si nu poate fi schimbat, necesitand cumpararea unui aparat nou. Cel de calatorie costa 340 lei, cel cu fir 380 lei.
Epurica, si ea posesoare de aparat dar cu brackets saphire, i-a facut un review detaliat.
Stiu ca nu toata lumea l-a avut, dar eu il consider esential avand in vedere ca am smaltul prost si fragil si mereu am facut usor carii. Acum cu aparatul igiena e mai dificila, si nu vreau sa am surprize.

In timp ce scriu, dintii ma strang tot mai rau, ca o nevralgie mai puternica dar nu imi vine sa plang si nici sa tropai. Poate si pentru ca-s asa pornita sa am dantura perfecta si hotarata sa indur orice. Ar fi frumos sa nu revin in zilele urmatoare cu un "AU, MORRRRRRRRR!" cat mine de mare.
Nu mi-am luat gel pentru gingii, o sa imi iau pentru ca mi se usuca buza pe dinauntru si se freaca de placute. Nu rau, inca. In schimb pun mereu din ceara primita la orto pe arcurile de pe molari, acolo ma inteapa si imi ramane carnita agatata. Vad ca incep sa ma doara cand ii lovesc de cei de jos, cred ca m-am bucurat mai devreme ca-s eu gica-contra si eu n-am dureri...m-au auzit si au sosit cu intarziere de 1 zi. Nu-i nimic, rabdam, nici daca o sa crapam nu-l dam jos.
Cand imi amintesc ca nu e ceva de moment si ca asa o sa stau 2 ani, ma cam agit, imi vine sa plang. Ma calmez imediat, vizualizand in minte rezultatul dorit. Dar.....au, de 1 ora ma cam doare. Cam bine. In incisivi simt cel mai rau, parca vor sa treaca unii prin altii.
Pana acum nu m-a necajit nimeni, dimpotriva, au zis ca arata mai bine decat se asteptau, ca nu-i urat. Da....stiu. Sunt convinsa. Acum ei ce sa zica sa nu ma vada cu fata cazuta? :))

Ieri am mancat o portie de piure si cam atat. Puteam si altceva dar nu am vrut, sa nu cumva sa stric aparatul asa cum mi-a spus, si sincer ca sa nu am prea mult de curatat pana nu am dusul. Nu prea mi-e foame, sunt fericita ca pot sa beau frappe si cappuccino cald. O sa mai slabesc probabil.

Banuiesc ca vreti poze. Am facut cum m-am trezit, sa am inceputul. Nu vreau sa imi fac des ca sa nu ma desumflu in caz ca se deplaseaza incet, chiar cred ca "the mind is everything" si ca lucrurile merg mai bine cand nu esti dezamagit si pesimist. O sa pun, si scuzati fata dar ultimele zile nu prea am dormit bine. In noaptea dinaintea montarii am visat ca mi-l montau la spital, si trebuia sa stam intinsi pe pat, cu perfuzii. Spaima mea, spitalele si perfuziile.
In fotografii veti observa ceea ce nu prea se vede full face, la un zambet natural si nu ranjet stomatologic ca acum. Diferenta intre pozitia celor de sus si cei de jos. la cei de jos linia dintre incisivi cade perfect pe mijlocul buzei, cum este normal anatomic. La cei de sus, caninul ramanand inclus in copilarie, cativa din ei s-au deplasat spre dreapta sa acopere si locul lui, si s-au si aplecat. La final incisivii de sus vor trebui sa aiba linia in continuarea celei de jos, perfect pe mijlocul buzei.

UPDATE : Cool, durerile au devenit mai puternice si constante. Nu ma pot spala pe dinti asa cum trebuie, ma dor pana si de la periajul normal. Si acum cateva secunde am constatat ca ma dor si cand incerc sa ma demachiez in zona gurii. Nu credeam ca o sa fie asa....daca nu pot manca, beau supa cu paiul si gata. Dar sa nu pot freca si apasa cu periuta de dinti???? That's terrible, am nevoie de o igiena impecabila.


Hmmmm.....voi chiar vreti poze????








Sigur????






Daca rade cineva e mancat. :)





M-am culcat Ramona si m-am trezit betty cea urata si roz pal.
















64 de comentarii:

  1. Esti foarte draguta cu el,deci sa nu ai complexe...ma bucur ca in sfarsit asteptarea ta a luat sfarsit si ca ti l-ai pus.
    Ps:Imi place blogul tau la nebunieeeeee si esti aproape un fashion icon pentru mine :).
    Te pup,
    Cu drag P.

    RăspundețiȘtergere
  2. nu esti urata deloc,nu mai vorbi asa!chiar foarte trendy!bravo!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ti se lumineaza toata fata cand zambesti!

    RăspundețiȘtergere
  4. Desi subiectul postarii nu e unul comic, iar m-ai facut sa zambesc la sfarsit cu descrierile tale. Si chiar aveam nevoie. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Aproape ca nu se vede. Chiar e dragut. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Cred ca e prima data cand te vad cu parul prins si-mi place cum itit sta :p...Iar de aparat ce sa zic...chiar credeam ca se vede rau, dar nu. E foarte ok, parca ar fi niste bijuterii pe dinti :)) dar cum de ne-ai aratat poze cu el? Eu nu as putea :D...sau nu as vrea sa le vada nimeni in afara de mine ;))

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu numai cu parul prins as sta, coc in crestet chiar, insa in poze nu imi place cum ies din cauza urechilor care nu arata ideal. In plus, cand il las pe langa fata imi face chipul mai subtire si eu sunt fana obraji supti. Pe care parul prins ii arata mai bucalati, in toata splendoarea :)
    L-am aratat pentru ca toata lumea era curioasa, oricum trebuia sa le trimit pe privat, si-am zis sa scap. :) Si pentru ca nu sunt asa socata cum ma asteptam. Evident ca nu ma simt Megan Fox dar nici nu mi se pare ca arat horror.

    RăspundețiȘtergere
  8. uauu ce discret eeee !!! vai, sa'l vezi pe al meu :))) rad numai cand ma gandesc =)))) fac poze cu prima ocazie...
    Succes cu aparatul si fii rabdatoare !

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc tuturor! Cum spuneam mai sus, nu topai de fericire, nu ma simt cute si niciodata nu l-am considerat un accesoriu chic asa cum e prin alte tari. Daca nu as avea nevoie de el, nici platita cu o suma imensa nu l-as pune. :) Dar, important e ca nu am cazut in extrema cealalata. Nu urasc cum imi sta, nu-s oripilata si dezolata. Bine, cu timpul poate o sa crizez ca nu vine mai repede momentul sa scap, dar momentan o duc mai bine decat ma asteptam. De cateva ore ma doare, ma strange ca o meghina, ma lasa, iar ma strange...cam dubios, nu ma gandeam ca alterneaza senzatiile.
    Dentistul meu se mira ca nu dau cu limba pe el, dar uite ca obiceiul asta prost chiar nu il am. Nu simt nevoia, deci limba mea e fericita. Inca. :)) Rani si afte nu am, am doar jena cand mi se agata buza in arcuri si ramane asa.
    Cam asta ar fi...wish me luck, multumesc ca sunteti alaturi de mine si in experienta asta. Care pt cineva cam obsedata de aspectul fizic nu e cea mai usoara si placuta :)
    :*

    RăspundețiȘtergere
  10. Libelula cu manute fermecate, ia sa mi-l arati.
    Am inteles ca bracketii metalici sunt mai mici decat cei ceramici, de fapt si din pozele de pe net tot cam asta se remarca. Eu ma asteptam sa imi ocupe aproape tot dintele, mai ales ca nu ii am prea lungi ci dimpotriva.
    Daca incep sa vad curand evolutie, am sa ma simt mai bine si increzatoare. Chiar n-o sa-mi mai pese ca trec prin asta.
    :*

    RăspundețiȘtergere
  11. iti tin pumnii stransi, stransi si sa treci peste toate cu bine si fara dureri.pupici!

    RăspundețiȘtergere
  12. poate imi recomandati si mie pe cineva din constanta, fetelor. dar nu pe dr. tatolici care e foarte piperat(1500euro) caci nu am buget asa de mare.
    modniza stii tu pe careva?
    multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  13. ma bucur ca ai reusit sa-ti indeplinesti aceasta dorita. abia astept sa te vad topaind de fericire cand ti-l vei da jos si cand vei aveam zambetul pana la urechi toata ziua :*

    RăspundețiȘtergere
  14. E foarte dragut!Felicitarile mele,yay!iar durerile o sa treaca ele, daca doare/strange inseamna ca functioneaza.E foarte putin vizibil si e foarte chic asa cu roz, foarte girlie!In curand o sa vezi si primele "miscari"...

    RăspundețiȘtergere
  15. Arata frumos aparatul si tu arati bine, sa n-ai niciun fel de complexe! Chiar arata bine! Sunt fericita pentru tine, pentru ca ai reusit sa faci ce ti-ai dorit! Te pup:*

    RăspundețiȘtergere
  16. Multumesc, sa stiti ca sunt mandra ca m-am incapatanat sa imi rezolv complexul :)
    Ca sa vedeti cum obsesia pentru aspectul fizic invinge teama de durere, dentistul meu mi-a zis candva ca e sigur ca daca singura problema era caninul inclus, nu si pozitia celorlalti, il lasam asa si nu ma inhamam la asta :) Well, cred ca avea dreptate...dar ce conteaza, impusc 2 iepuri :)
    Pe de-o parte e mai bine acum decat in adolescenta, atunci inca exista gandire de copil tembel si-mi luam sicane si jigniri la greu. Sigur sufeream. La aproape 28 ani mai greu se va gasi cineva sa ma necajeasca sau sa considere ca e hilar.
    hugs

    RăspundețiȘtergere
  17. Welcome to my world my dear! Mua ha ha ha :))Acum lasand gluma la o parte o sa fie bine :P Trust me!

    RăspundețiȘtergere
  18. Pana n-ai scris ultima postare in care vorbeai despre discomfortul cauzat de recenta activare nici nu stiam ca il ai :) Sunt mai multe bloggerite ce detin sarmele magice, dar nu vor sa recunoasca decat in privat si nu le dau de gol :))
    Am mai spus, nu am sa regret niciodata decizia luata, indiferent de ce va trebui sa indur. Vreau linia dintre incisivi la mijlocul buzei, si aceea o sa fie cea mai fericita zi, si niciodata zambetul meu nu o sa mai fie retinut si gandit. Ma bucur ca am fost incurajata sa zambesc, am facut asta timp de 2 luni. Dupa 27 ani de absenta. :) As putea si acum, dar se vad urat extractiile din dreapta. In poza le-am fentat.
    :*

    RăspundețiȘtergere
  19. Tot frumoasa esti asa ca...taci!si stii ca de cand ai hotarat sa nu te mai vopsesti,te sprijin all the way..:))))

    RăspundețiȘtergere
  20. Sa stii ca nu arata inestetic, mie imi place de tine asa. :)
    Si sper ca durerile sa treaca in cateva zile.

    RăspundețiȘtergere
  21. yep, aparatul dentar e chiar sexy! good for you, girl, in curand vei avea dantura de vissss!!!!

    RăspundețiȘtergere
  22. Choco, Ioana, thx ladies. Tare teama mi-e ca nu ramane asa ci il mai incarca pe parcurs, am vazut pe net la unii ca intre brackets existau un fel de sarme in X. http://blog.aurorahistoryboutique.com/images/orthodontic-braces-1.png
    Sper ca nu ajung toate asa, unele erau exact ca al meu si ma gandesc ca nu erau toti fotografiati la inceput ca si mine.
    Inca imi vine sa-l scuip, cand m-am culcat aseara iar ma gandeam ca am uitat guma in gura, s-o scot :)
    Dar supravietuiesc, dorinta de a avea dintii perfecti e prea mare. :)
    :*

    RăspundețiȘtergere
  23. stiu mai multe persoane cu asemenea aparat.....chiar are efect....cred ca e cea mai buna decizie de ai luat-o in ultima vreme...

    RăspundețiȘtergere
  24. True, si imi da o stare de bine gandul ca imbunatatesc considerabil ceva ce eu consider esential la o fata.
    Mi l-am dorit imediat ce am depasit adolescenta, dar la acea vreme se punea problema strict estetic si ai mei nu au fost de acord sa dea atatia bani doar pentru ca nu imi placea mie asimetria arcadei superioare. Dar acum ca s-a stabilit ca acel canin inclus, ramas in os si nedectabil altfel decat la radiografie, poate fi recuperat si adus pe arcada, discutia s-a purtat altfel. Premolarul ce-i ocupa locul era de lapte si avea radacina fisurata, aveam numai 2 posibilitati ca sa nu stau cu o gaura in urma extractiei : coboram caninul, ajutat de aparat (cum am si ales) si bonus imi repozitionam toti dintii, sau extrageam si caninul si sufeream un implant. Decizia a fost foarte simpla intre un dinte natural si cel mai important, sau un implant ce trebuia inlocuit peste ani si costa oricum cat aparatul. Plus ca ceilalti ramaneau la fel de deplasati si aplecati. Multi cunoscuti nu au sesizat problema pana nu am pus poze cu focus pe dantura si nu am explicat in ce consta anomalia. Dar eu o stiam si ma complexa rau.

    RăspundețiȘtergere
  25. Imi cer scuze de off topic,Ramona dar.... pe THBOXES AU ADUS MARFA NOUA si mor aici .............................................de ce a trebuit sa ni-l faci public ??!

    RăspundețiȘtergere
  26. Simplu, ca sa nu mor singura :))
    Stiu ca au adus modele noi, eu il verific zilnic de cateva ori. I know, i know, i'm obsessed :)) De vreo saptamana au inceput sa adauge, si eu am ditamai wishlist-ul...si bani pauza. Dar pun in cos si plasez, sa ma simt bine. Dupa 24h le anuleaza, bleahhhhhh. Si eu le pun iar si iar, sa nu mi le ia cineva :)))

    RăspundețiȘtergere
  27. asa si eu =)) le pun in cos numai ca sa fie

    RăspundețiȘtergere
  28. Acum imi doresc si mai mult sa-mi pun aparat!Arata foarte bine,iar peste dureri sunt convinsa ca o sa treci cu bine,merita orice efort.

    RăspundețiȘtergere
  29. Alexa, sa stii ca eu si durerile mele nu prea ne-am imprietenit...chiar azi am avut o cadere si-am jelit, pe urma m-am linistit si m-am mai incurajat singura ca o sa fie bine. Nu mi-e deloc usor, dar n-o sa crap din atat. :) Cand ma apuca damblaua, ma mai uit un pic la folderul cu dintii mei focusati din toate unghiurile si imediat imi iubesc aparatul :)

    RăspundețiȘtergere
  30. Si eu mi-am pus,azi e prima zi,simt ca si cum am guma sub buza,in interior( ma mai joc cu guma :)) ) si trebuie sa o dau afara...si imi amintesc de aparat ha ha . Am mancat si in public chiar,in aceasta prima zi ,dar pe cele mai mici bucatele...Am uitat sa mentionez ca eu mi am pus doar jos aparatul,strict estetic

    RăspundețiȘtergere
  31. Exact ca pe guma il percepeam si eu, si seara cand atipeam saream imediat la gandul ca am uitat guma in gura si sunt pe punctul sa o inghit. Sau cand ma spalam pe dinti imi venea sa il scuip, ca pe un rest de mancare. :) Acum nu mi se mai pare corp strain, doar in laterale am avut probleme cand mi-a schimbat arcul(sarma), m-a durut mai rau ca la montarea aparatului si am facut ditamai ranile pe parti. Acum mi-au trecut, probabil voi mai pati asa doar cand va pune arcul urmator, peste 2-3 luni.
    Bafta sa treci usor peste perioada de acomodare!

    Strict estetic nu exista, daca stai sa te gandesti...fiindca orice problema estetica a dintilor e si una functionala - de ex cand sunt strambi masticatia nu se face egal pe ei, si unii sunt mai fortati.
    E prima data cand aud de el montat numai jos, e fain asa ca nu se vede nici cand zambesti normal. Metalic, ceramic, saphire?
    Eu pe 5 iulie am urmatoarea activare. Marti ma duc la dentist la igienizarea lunara cu profijet si ultrasunete, am dus bucal acasa dar tot nu curata ca aparatele astea profi din cabinet asa ca merg si la dentist lunar sau de 2ori/3luni.
    Daca poti, sa-ti cumperi dusul bucal....o sa il iubesti. Acum nu mai poti folosi ata dentara jos si risti sa faci carii, mai ales daca te stii cu smaltul "prost".

    RăspundețiȘtergere
  32. Metalic am,m-am gandit ca,avand nevoie jos, nu se merita sa-mi iau din portelan sau altele,caci nu prea se vede . Azi parca m-am mai acomodat,noroc de ceara :)))..Adevarul e ca ieri eram in soc,ma gandeam " cum sa stau 2 ani cu asemenea senzatie ??" acum e mai bine..incet incet te obisnuiesti,nu e problema,cred ca intr-o saptamana o sa fie foarte ok. Minusul oricarui aparat cred ca este atunci cand mananci ,cel putin la mine trebuie sa mestec mai incet,ma gandesc sa nu sara bracketii :)) dar sigur peste o luna am sa mestec cat de cat normal .Activarea cred ca o fac pe 10august,pana atunci nu stiu ce voi face cu ceara,mi se termina si deocamdata e singura solutie salvatoare ! Tu ce ai facut cu ranile din dosul buzei,sau din obraji ?Le-ai dat cu ceva sau doar ai pus ceara pe aparat ?

    RăspundețiȘtergere
  33. Eu am fost norocoasa, nu am facut rani pe interiorul buzelor...poate tu ai dintii un pic in fata, sau poate conteaza ca am buze pline? Habar nu am, cert e ca nu am avut si problema asta. Nici in obraz nu am facut prima data decat cand s-au miscat un pic dintii si s-a slabit sarma ce iesea prin inelul de pe molarul din dreapta. Dar la a3a activare cand au schimbat sarma cu urmatoarea, multe zile am avut rani pe obraz cam unde se imbinau cele doua arcade. Credeam ca nu mai scap de ele, ceara cadea de pe inele (ma refer la "carcasa" de pe molar) si cumva si marginea inelului ma taia. S-au vindecat insa. Am observat ca atunci cand vorbesc mult, de ex cand ies cu prietenele, frecandu-se buzele sus-jos mai simt o jena in obraz.
    La mine e problema cu mancatul fiindca am 2 extractii in dreapta si nu am activat incisivul lateral, asa ca practic de la incisivul central pana la molarul cu inel am sarma continua, fara bracket. Si o scot din inel daca o fortez. Deci mananc numai pe stanga.
    Te obisnuiesti, dar in unele perioade eu nu puteam sa ma spal pe dinti mai viguros de durere...simteam pana si pilaful cand il mestecam.
    Mi se pare ca faci tarziu activarea...ale mele toate au fost la 1 luna, nu mai mult. Dar probabil depinde de caz.
    Cele metalice sunt rezistente, daca ai bracketi peste tot n-ar trebui sa fie probleme. La mine e sarma aia continua mai sensibila, se duce sus-jos daca ma incapatanez sa mestec acolo.
    Sa-ti iei gel gingival sau cam asa de la farmacie, sa-ti dai sub buze.
    La mine ceara a fost necesara numai pe inele asa ca inca mai am ceva.
    Azi am muscat nectarina din aia tare. Premiera, am mai incercat sa musc mar si ma durea.
    Cand ma gandesc ca pe 5 iulie iar incep cateva zile de piure...:) Dar cum nu schimba sarma, poate va fi doar o jena/presiune, nu dureri mari ca data trecuta.Simteam si noaptea cum ma strange o menghina, ma dureau si cand treceam cu discheta demachianta pe langa buze.
    Ce ma enerveaza e ca nu se muta mai repede nenorocita de linie mediana....tot mai spre dreapta e, mama lui de jumate de cm.
    Oricum nu scap, caci urmeaza coborarea caninului. Mi-a pus pe el un fel de ancora data trecuta, ca sa inceapa sa traga de el. M-a avertizat insa ca s-ar putea sa cada caci nu e iesit destul din gingie. Si mi-a cazut, data viitoare incercam iar. Sper sa nu ajung iar la chirurg sa-l mai dezveleasca mai mult....nu-l uit pe omul ala toata viata cum m-a chinuit cu anestezie incompleta de comportament badaran.

    RăspundețiȘtergere
  34. Sper sa nu trebuiasca sa am nevoie de vreo extractie...ortodontul a spus ca vedem cum evolueaza . Sunt atat de copilaroasa,ma duc in oglinda si spun" vaii parca s-a mai miscat!" ce sa-i faci,atat de mult imi doresc incat am si vedenii :))) Sper ca in 2-3 luni sa vad ici colo rezultate..

    RăspundețiȘtergere
  35. Stai linistita, si daca e nevoie de extractie de regula se scot cei din spate. La mine s-a optat pentru premolari fiindca purtau coroana si era normal sa sacrific dinti oricum afectati decat unii sanatosi, plus ca premolarul din dreapta ocupa locul caninului ramas in os in copilarie. Pe care vreau acum sa il recuperez pentru simetrie si functionalitate.
    Daca nu era caninul probabil imi scoteau o masea de minte si atat.
    Unele persoane au vazut schimbari din prima luna. Mie acum nu mi se pare ca s-a mai miscat ceva, insa eu nu-mi fac poze sa compar.

    RăspundețiȘtergere
  36. Fiindca ma demoralizez usor si nu am rabdare, daca diferentele nu ar fi mari as incepe sa detest asteptarea asta, sa stau ca pe ghimpi pana il dau jos.
    Am facut numai la inceput si voi mai face la 6 luni. Ei zic ca s-au deplasat, eu nu prea vad...da, mi se pare ca locul extractiei s-a micsorat, dar frontal nu e ceva considerabil sau am eu asteptari prea mari.

    RăspundețiȘtergere
  37. super....si eu o sa-mi pun aparat!dar intai trebuie sa-mi scot maseaua de minte!

    RăspundețiȘtergere
  38. Foarte bine, sa nu ai nicio rezerva in a face pasul. Eu nu regret decat ca ai mei nu au fost informati si nu au stiut nimic despre ortodontie, acum nu mai purtam aparat daca se lua masura adecvata in copilarie. Nu trebuia decat sa mi se pastreze loc pe maxilar incat sa poata sa iasa si caninul, si atunci nu se mai deplasau nici ceilalti ca sa acopere si spatiul lui.
    Tot e bine si acum, decat sa stau o viata complexata ca nu am un zambet perfect.
    bafta, poate ma tii la curent cu situatia ta.
    Si chill, o extractie nu doare si scapi repede. Pune-l cat mai curand. La mine a durat cam mult pana sa il pun, ma programa prea rar. Mi-e ciuda, alea 3-4 luni le castigam ca tratament.

    RăspundețiȘtergere
  39. buna,iti sta super cu aparat sincer:)
    si eu mi-am pus in decembrie anul trecut si deja se vad schimbarile...cat timp trebuie sa il porti?eu 2 ani:)
    bafta in continuare si mai vreau poze pe viitor

    RăspundețiȘtergere
  40. Hey, ms mult! Te invidiez ca l-ai pus in iarna, si eu tot atunci am primit recomandari serioase si am luat decizia insa a durat foarte mult pana sa-l montez, la orto erau prea rare consultatiile din cauza aglomeratiei. Eu fac 4 luni pe 12 august, se vad schimbari dar nu asa mari cum speram eu. As fi vrut sa se miste mai repede caci loc au slava Domnului, si mai ales sa erupa caninul ca sa il tracteze sa coboare sa nu mai stau cu gaura aia oribila. Na, am aproape 28 ani, probabil ca mai repede de atat nu se poate. Tot 2 ani mi-a zis ca-l tin, dar degeaba se muta ei mai repede daca nu erupe si caninul. Nu il pot da jos fiindca n-as mai avea de ce agata si tracta dintele buclucas. :) Nu am mai scris pe blog lately, dar cand revin am sa fac o postare cu evolutia, cu poza comparativa. S-au mutat jumatate din cat trebuia (linia mediana ma refer), dar tot cam aplecati sunt si urasc asta.
    Daca te uiti la prima poza, linia mediana de sus in loc sa pice normal pe jumatatea buzei si in continuarea celei de jos, cade intre incisivul lateral drept si central drept. Acum cade la jumatatea celui central, deci mai am nevoie de inca pe atat.
    hugs

    RăspundețiȘtergere
  41. Buna! eu am 20 ani si luna viitoare imi voi pune aparat dentar cu saphire... Vroiam sa te intreb ce fel de aparat ai tu, adica are si o alta denumire in afara de clasicul aparat dentar metalic? pentru ca eu am o prietena care are metalic si bracketii sunt cam mari si putin inchisi la culoare nu sunt mici si argintii ca ai tai...asta m a determinat pe mine sa aleg aparatul cu saphire la care ma deranjeaza si diferenta de pret 32 mil comparativ cu 25 mil la o clinica din Bucuresti (x2 pt ca imi pun pe ambele arcade), iar aparatul tau este foarte dragut!!! take care! :)

    RăspundețiȘtergere
  42. Buna, big envy pentru sansa de a-ti putea monta saphire...pentru mine era un efort financiar prea mare, si m-am gandit si pe viitor sa nu fie costisitoare intretinerea. La metalic daca dezlipesc un bracket (am patit-o muscand piersica tare, imi plac fructele mai necoapte) il lipeste la loc, la celelalte din cate stiu e nevoie sa-l inlocuiasca.
    Da, cred ca exista mai multe tipuri de metalic, si mie mi-a zis o prietena care l-a avut pana vara trecuta ca al ei era mai mare si mai inchis. Probabil depinde si de cabinet, unde merg eu banuiesc ca e singurul tip disponibil fiindca nu m-a intrebat de care metalic vreau.
    Dar saphire nu e varianta urmatoare, ai putea sa-ti pui ceramic care-i oricum mai estetic decat metalicul si mai ieftin decat saphire.
    Multumesc, zilele astea ma necajeste....am ajuns la arcul (sarma) de otel, a3a de cand l-am montat. Si nu mai este curbata in sus pe langa inelele alea metalice de pe molari (asa au fost primele 2), ci iese prin ele perpendicular si ma inteapa in obraji. Am numai afte si rani, sper sa scap curand. Nu prea am avut probleme cu ranile, cateva zile din joi in pasti si apoi treceau.
    Bafta! poate revii cu un comentariu dupa ce-l montezi

    RăspundețiȘtergere
  43. hei :P , spuneai k ai facut extractii?

    si io...pe arcada superioara....spune mi te rog...unde e presiunea mai mare? cand simti k n ai dintii extrasi, sau cand iti pui aparatu?

    eu sincer de 5 zile am facut extractiile si deja clachez...nu vreau sa ma gand , cand imi pun aparatu...:(...


    am creat si io un blog...sunt la inceput http://bigplussmile.blogspot.com/


    astept un raspuns pupici si bafta

    RăspundețiȘtergere
  44. La ce te referi, daca dor mai tare locurile extractiilor sau aparatul? Pe mine nu m-au durut locurile, atat ca nu puteam manca si nu periam caci clar m-ar fi durut si ar fi sangerat.
    Durerea provocata de aparat nu ti-o imagina ca pe una de nerv de exemplu, ci mai mult ca si cum ti-ai fi inclestat foarte tare dintii in somn si acum te "junghie". Si oricum de obisnuiesti dupa cateva zile, plus ca poti lua nurofen dar eu nu am vrut sa iau deloc pastile. Dupa ce te obisnuiesti nu ma doar decat la activarea lunara, dar nici atunci de fiecare data ci cand se schimba si arcul (sarma). Nu e ceva de nesuportat, cu mancatul insa vor fi probleme. Au fost persoane care n-au avut niciodata cine stie ce dureri de la aparat, experienta iti va spune in ce barca stai. :)
    Bafta si tie, sa nu regreti niciodata. Cu siguranta regretai toata viata daca nu il puneai, mai bine rabzi acum.
    Eu am 8 luni aproape, i-am centrat frumos, dar voi mai sta cu el pentru ca am caninul inclus de coborat din gingie/palat sau ce-o fi. Inca nu se vede, doar se simte la limba ca e acolo.

    RăspundețiȘtergere
  45. buna din nou , ms k mi ai rasp :)

    pe mine ma deranjeaza f tare golurile dupa extractie, parca tin gura ciudat, parca mi e greu sa vb, si vorbesc sasait, e un stres...adik nu uit nicio clipa k mi am facut extractiile...si icnercam sa compar cu aparatul , dak va fi la fel... nici acum in ziua 6, nu mananc cine stie ce, tre sa fac bucati minuscule sa mananc in fatza,sau in spate de tot la masele....
    in leg cu medicamentele.....am laut arcoxia...si park tot ma ducea...mai bagam un diclofenca capsule, sau ketonal....park ma mai linisteam....

    ink o intrebare...in cat timp se acopera golurile de la extractie? stau cu stres sa nu intre mancare :D...


    ms te pup, bafata in continuare cu tratamentu!!

    RăspundețiȘtergere
  46. In ce sens se acopera? Adica sa se vindece locul, sau sa se stranga prin purtarea aparatului?
    De vindecat o sa se vindece destul de repede, eu la 2 saptamani mancam aproximativ orice, mai putin chestii foarte dure sau care sa zgarie/intepe. Nici mie nu-mi convin spatiile alea, eu pe dreapta nu am deloc premolarii fiindca fix pe mijlocul lor coboara caninul acela ascuns si a trebuit sa ii scot. Deci 2 gauri una langa alta, care se vad la orice zambet. Asa o sa stau pana coboara mirificul dintisor....el va lua locul unui premolar scos, al 2lea il voi reface cu implant cand se va termina cu aparatul. Am avut lipsa si premolarul pe stanga, ca sa fac loc sa ii mut spre partea aia sa fie centrati perfect. Dar acela aproape a disparut prin mutarea dintilor, nu se mai vede cand zambesc.
    Ma simt aiurea uneori la gandul ca poate cei ce vad au impresia ca sunt neingrijita, ca i-am pierdut din delasare. Ca nu pot sa-i explic fiecaruia ca au fost scosi cu intentie, in scop ortodontic. De asta nu zambesc in public.
    Eu nu imi amintesc sa fi vorbit sasait, dar mi se usca gura mereu la inceput, pana s-a obisnuit gingia cu metalul aparatului. Plus ca il simteam ca pe ceva strain, imi venea sa-l scuip. :))
    Trec toate, chill....eu acum imi voi scoate molarii de minte, am facut niste demineralizari pe ei. Nu carii, ci ceva mai alb decat ei, tot un fel de. Pierdere de smalt. Si cum aceia nu se plombeaza din cauza pozitiei, va trebui sa-i scot ca sa nu ajung sa ma doara nervul. Chiar in perioada urmatoare. Mi-e sila de idee, eu am trecut si prin 2 operatii ca sa dezvelesc caninul ala....stiu ca nu ma va durea extractia dar mi s-a acrit de scaunul stomatologic si de golul ala in stomac. :)

    RăspundețiȘtergere
  47. saraca de tine1!!!, da chiar asha trebuie sa i scoti? cati dinti sanatosi iti mai raman:(...te compatimesc

    da ma refeream la gaurile extractiei, dar iti multumesc k mi ai raspuns la ambele variante :D

    peste 1 sapt imi pun aparatul jos, si la o distanta de 1 sapt...mi l pun si sus , sunt emotionata:D

    mai am totusi o problema!!! imi intra intruna mancare in gaurile de la extractie( pe mine nu m au cusut, nush d c) , e grav? nici nu ma chinui prea mult sa imi scot resturile ptr ca mi e frik sa nu mi fac mai rau, sa ma lovesc , sa sangerez .....plus k nu am vreun obiect steril prin ksa sa mi l introdud :)))

    am inteles, k n ar fi mare lucru dak raman acolo, doar k se vindeca mai greu....dar nush mi se pare ciudat....dak se infecteaza, sau se cariaza ceva pe acolo???

    iti multumesc inkodata!!! o zi buna

    RăspundețiȘtergere
  48. Pai nu se coase la extractii, eventual doar atunci cand devine interventie chirurgicala si exista o taietura considerabila. Pe m-au taiat ca sa dezveleasca, caninul, dar nu m-au cusut si s-a vindecat totusi destul de repede.
    Daca ai posibilitatea ia-ti dus bucal, e un jet foarte puternic care te ajuta sa ai o igiena optima, mai ales pentru aparatul dentar cand nu vei mai putea folosi ata dentara. Eu am dat 400 lei pe el dar merita, n-as mai putea trai fara el, nu ma simt curata cu simplul periaj. Asa ma asigur ca nu ramane nici macar o firimitura intre dinti, sa nu fac carii.
    Uite aici despre dus, http://www.epurica.ro/2011/04/13/dusul-bucal-merita-investitia/
    Daca urmezi linkul de la final ajungi pe site-ul de unde l-am comandat eu.

    RăspundețiȘtergere
  49. clar imi cumpar, mi am dat seama k e super nevoie de el :D, vazusem k existau variante mai ieftine un pic :-S....acu o sa vad...de unde mai fac rost de bani si ptr el :)))

    te pup ms frumos de ajutor, te voi contacta cu sigurantza sapt viitoare, cand prob voi avea acele presiuni/dureri....cu aparatul :D, sper sa fiu in partea pers carora le-a fost mai ushor:D

    o zi buna! muah

    RăspundețiȘtergere
  50. buna ma intereseaza si pe mine cat costa sa iti pui un aparat dentar?si in ce orasi pot sa merg sa imi pun?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, daca introduci "aparat dentar" in casetuta search localizata aici sus pe partea dreapta o sa iti apara toate articolele pe care le-am scris despre experienta asta. Inclusiv tipurile de aparat, caci sunt mai multe si pretul e pe masura.
      Eu nu stiu am cum sa stiu in ce orase exista medici ortodonti, in cele mari cu siguranta sunt. Eu de ex sunt din Craiova, aici sunt vreo 3 cabinete orto din cate stiu. De asemenea, si pretul difera in functie de oras.
      Eu mi-am pus clasic, cel mai rezistent si mai ieftin - metalic. A costat appe 14 mil, in Bucuresti si Valcea am inteles ca e mai scump.
      Prin comentariile de la postarile despre aparat mai povestesc si alte fete unde l-au pus si cat au platit.
      La cabinetul meu e 14 mil metalic, 24 mil ceramic, 40 mil saphire (cel care se vede mai putin, e transparent). Pret pe o singura arcada, pentru ca am pus doar sus.
      Poti da google "medic ortondont orasul X (sau cel mai apropiat oras mai mare)". Oricum la costul aparatului se adauga cheltuielile pregatitoare : se rezolva toate cariutele pentru ca apoi avand aparat nu prea va mai avea cum sa le lucreze pana il dai jos, radiografii, interventii (ca poate e nevoie sa iti scoata dinti ca sa aiba loc ceilalti sa se mute si indrepte), etc.
      Apoi in fiecare luna mergi la activare, ti-l strange, schimba elasticele alea colorate care inconjoara placutele acelea de pe dinti, schimba sarma o data la cateva luni. Eu dau 40 lei cand doar il strange si schimba elasticele, 70 lei cand schimba si sarma.

      Ștergere
  51. Buna! Acum cateva luni te am intrebat de aparatul tau dentar si a ramas sa raspund cand o sa imi pun si eu. E drept ca am uitat, scuze :( mi am pus saphire acum 6 luni si sunt foarte foarte multumita chiar daca a fost mai scump, iar in iunie urmeaza sa imi pun si jos. In aproximativ 2 zile m am obisnuit cu el, apoi uitasem ca il port ;)) chiar il recomand tuturor, asa cum ai spus si tu : sa nu regrete apoi ca nu si au pus aparat! Trebuie sa il port 2 ani, si desi astept cu nerabdare sa il dau jos ma sperie putin ideea pentru ca am nevoie si de alte interventii cum ar fi: fatete sus (sunt obligatorii pt mine, nu moft, deoarece am dintii destul de cariati si am avut nenorocul de a da peste un medic care mi a scos nervii dintilor), trebuie sa imi imbrac un dinte si o maseluta, eventualele carii ce pot aparea si sa imi albesc dintii de jos (asta pt ca vreau eu); toate chestiile acestea fiind foarte costisitoare in conditiile in care nu ma bucur de o situatie financiara prea buna. Sa ai o zi frumoasa! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc ca ai povestit si experienta ta, sper ca atatea marturii sa dea curaj cat mai multor persoane.
      Si eu am nevoie de cateva coroane si momentan de 2 implanturi. Din pacate daca nu vom reusi sa coboram caninul inclus, care ma seaca cat se lasa asteptat, va trebui extras si el si atunci se adauga al 3lea implant. Chiar nu vreau si nici nu prea pot sa dau 1500 euro pe implanturi....
      Nu inteleg de ce ai investit in saphire, de banii astia iti mai puneai din fatete si coroane. E ceva ce oricum porti doar 2 ani, si dincolo de estetic nu are nimic in plus fata de metalic si ceramic. Mie mi-au zis si dentistul si ortodonta ca nu e ca si cum nu s-ar mai vedea ca porti aparat dentar, cel mult in poze de la distanta sa ma ajute. Dar a fost alegerea ta, pana la urma conteaza cum te simti tu mai bine.
      O zi frumoasa si tie, poate mai povestesti uneori cum merge tratamentul.

      Ștergere
  52. Ţi-am citit şi recitit blogul de câteva ori :) Sincer. Şi să ştii că rezultatele pe care tu le-ai obţinut, m-au inspirat să-ţi urmez "paşii". Mai întâi mi-am pus brackets-ii, apoi mi-am tras şi un blog:

    http://metalsmile.wordpress.com/2012/10/20/a-trecut-si-prima-saptamana/

    Sunt foarte entuziasmata. Abia aştept să văd evoluţia de la o săptămână la alta... ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rezultatele nu se vor lasa asteptate, incearca totusi sa nu cazi in capcana de a face o obsesie din a studia evolutia pentru ca va trece foarte greu timpul. Adica eu in prima faza ma uitam continuu la incisivii centrali si imi venea sa plang caci mi se parea ca nu se misca nimic, apoi am inteles ca nu se muta cu totul ci unul cate unul ori asta insemna ca schimbarile incep cu laterala. Cand am vazut schimbarile din laterala m-am calmat si am inceput sa il percep drept ceva al meu, normal, sa uit de el (daca se poate spune asa). Felicitari pentru decizie!

      Ștergere
  53. Merciiiiii :) Aşa am să fac!

    RăspundețiȘtergere
  54. Si eu miam pus astazi aparatul dentar safir,simt o presiune asupra dintilor si incet cred ca faci si niste rani la buze dar ortodontul meu nu mia recomandar ceara,poate sa afecteze cu ceva daca o folosesc ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred ca rezista, eu am incercat o vreme la molarii cu inelele si aluneca. Am tot facut ranile alea (afte) pana s-au tabacit, s-a obisnuit pielea si nu mi-au mai aparut. Nu ai ce sa strici, incearca, dar nu stiu de unde sa o iei caci el trebuia sa ti-o ofere.

      Ștergere