Translate

sâmbătă, 4 septembrie 2010

EDP Tresor - LANCOME


"Romantic. Senzual. Emotional. Eleganta e data de notele de trandafir si liliac, in timp ce stralucirea rezulta din notele de caisa si iasomie. Un coral auriu, ale carui picaturi rasuna la atingerea cu pielea."

Note : trandafir, caise, liliac, iris, piersica, iasomie, ambra, vanilie, mosc.

Intotdeauna incerc sa acord circumstante atenuante unui parfum si sa ii explorez valentele macar din punct de vedere sentimental daca olfactiv nu imi spune nimic. Sunt cateva ce imi sunt dragi si care imi reverbereaza in suflet pentru ca sunt legate de o amintire pe care n-am s-o mai pot vreodata transforma in "acum", ci doar retrai sub imperiul unor stimuli. Cateodata imi doresc sa port din nou o anumita aroma doar pentru ca imi insereaza reminiscentele unor momente speciale, cand eram cu adevarat fericita. Kenzo Jungle a fost aroma la care visam la 15 ani, cand mi se parea ca am lumea la picioare. JOOP All about Eve si Chopard Madness imi amintesc de prima iubire, singura adevarata caci mai puternice si complexe sunt sentimentele pur platonice si nemarturisite, iar Givenchy Hot Couture si Gucci Envy de anii de facultate. Dior Addict, Kenzo Flower si Lolita Lempicka sunt semnaturile a 3 dintre cele mai bune prietene.
In fapt, sunt atatea parfumuri care reusesc sa imi redea un chip, o trasatura, un nume, o secunda in timp. Ca si cum pe undeva in strafunduri ar exista o librarie a parfumurilor, cu asocierile aferente. " JOOP : 17 ani, cei mai dragi ochi albastri, cel mai dorit zambet, cel mai frumos an de liceu, ore de chimie "tradate" prin Mon Cheri la un capuccino, tolaneala pe bancile si aleile din fata liceului, ninse de toamna, raze de soare impletite in parul castaniu, Nothing Else Matters si Hotel Cismigiu." Nimic din toate astea nu se va mai intoarce, insa de cate ori am sa il simt am sa traiesc aceeasi emotie si bucurie ca atunci cand iubeam din tot sufletul si credeam ca daca imi destainui sentimentele le lipsesc de substanta si le rapesc din unicitate. Ciudat e ca inca mai cred asta, poate materializarea ar fi murdarit totul si azi era doar o amintire trista.
Revenind la Tresor, e un exercitiu de imaginatie ce nu imi face deloc placere. Il urasc. Nici macar nu vreau sa ii dau sansa unei revelatii tarzii, refuz sa cred si sa sper ca o a doua purtare mi-ar infiltra cu totul alte senzatii. E un melanj floral extrem de puternic si apasator, imi aminteste de apa de colonie sau esenta de parfum, in sticle otova, cu filet si scris simplu si caligrafic. Caron.
In general aromele grele imprima opulenta, rafinament, voluptate. Insa pe acesta nu il gasesc deloc seducator, e carnal dar in sensul decadent si violent, mult prea matur si aspru chiar daca imbina si note dulci. Ma ameteste la propriu, si imi da o stare de nervozitate, nu vreau decat sa ma indepartez si sa curat mirosul. E strident si covarsitor, mai presus de ideea de femme fatale imprimata de Organza, spre exemplu. Mai degraba potrivit peste 40 ani, cuiva destul de clasic insa deloc usor de interpretat. Nu reusesc sa identific notele, dar imi inspira arome mai aparte si mai pretentioase : tuberoze, magnolie, orhidee, gardenie, ce nu pot fi nici apreciate si nici valorificate de oricine. Ma duce cu gandul la boudoir dar la o feminitate agresiva, catifea, perle, camee, usor viclean si toxic. Nu-i deloc delicat, il simti intens de la distanta si dureaza o vesnicie, ca de altfel si senzatia de greata pe care mi-a provocat-o.
Mi-am declarat in nenumarate randuri adoratia pentru liliac, insa niciodata nu am gasit un parfum care sa redea intocmai mirosul. Dimpotriva, si in parfumuri si in lotiuni l-am perceput respingator, artificial, citrat. In Tresor nici nu reusesc sa il identific, combinatia e mult prea grea si ciudata incat sa pot separa ingredientele. Daca as incerca o asociere, ar fi Chanel Allure sau Chanel No5, ambele total nepotrivite caracterului si atitudinii mele, mult prea incarcate si obositoare. E luxuriant, elitist chiar prin inaccesibilitatea cocktailului olfactiv, insa prea matur si chiar putrid pentru o personalitate jucausa. Extrapoland exercitiul, as spune ca-i parfumul unei cochete domnisoare batrane de pension, ce refuza sa se adapteze trecerii timpului, pastrandu-si spatiul existential si aspectul in coordonate de epoca.
Evident, pe pielea fiecareia miroase altfel asa incat exista mari sanse sa il gasiti placut sau sa se exacerbeze alte note in detrimentul celor evidentiate in cazul meu. Am regasit pareri ca ar mirosi fructat, din pacate nu pot subscrie. Pur si simplu nu este al meu, nu ma imbraca. Il resping si ma respinge.
Deasemenea, exista pe etajera de ani buni si s-ar putea sa nu mai corespunda variantei noi.

9 comentarii:

  1. Ramona, tu urasti carnal acest parfum. Te-ai implicat asa de mult in descrierea plastica incat nu pot numi aceasta postare un simplu review al unui produs cosmetic. Parca te leaga amintiri neplacute de acest parfum si, aici, ai descarcat o intreaga incarcatura emotionala negativa acumulata. Ai taletul de a transmite, prin articolele tale, sentimente si senzatii aproape palpabile celor care te citesc. Daca vei scrie despre o prajitura, cititorul ii va simti gustul, daca descrii o bucurie, cititorul va rade cu lacrimi, iar daca vei plange in randurile tale - cititorului i se va strange inima... Esti, cred eu, o femeie foarte pasionala si nu as dori sa fiu dusmanul tau :)
    Imi place foarte mult cum ai descris parfumul tineretii tale, Joop All About Eve. Frumos!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Ema,ma percepi exact asa cum sunt.
    Acesta-i probabil darul si totodata povara Fecioarelor,excesiv de pasionale si senzoriale,dar prea inchistate si restrictive ca sa permita expansiunea trairilor.:)Desi ma incadrez in auto-restrictionare si gandesc prea mult ca sa imi mai permit sa si actionez si sa mai fiu libera,mai am momente in care imi vine sa strang in brate pana nu mai respiri pentru ca apoi sa te izbesc furioasa de ziduri si sa te dezosez cu unghiile...tipsurile,de fapt :)
    Cat despre Joop,avem o relatie speciala si i-am dedicat candva un articol intreg.
    http://colourmeprettyamo.blogspot.com/2009/11/declaratie-de-dragoste-joop-all-about.html
    Daca am sa am candva o fata,cred ca e cel dintai parfum pe care am sa i-l daruiesc.Intr-un moment special,ca sa nu il uite.

    RăspundețiȘtergere
  3. Canalizarea acestor trairi interioare intense catre scris este o solutie inspirata.

    RăspundețiȘtergere
  4. Si terapeutica,ganduri si sentimente hemoragice launtric in exterior capata forme armonioase,nu mai taie,nu mai sfasie.

    RăspundețiȘtergere
  5. E clar ca il asociezi cu ceva amintiri neplacute pe care cred ca nici macar nu vrei sa ti le amintesti, dar totusi pastrezi parfumul, semn ca ceva te leaga de perioada in care te-a "imbracat". Nu am avut niciodata Tresor, decat o mostra, acum multi ani si imi aminteste de anul trei de facultate, cand invatam pentru restante. Nu mi-a displacut, dar nici nu m-a dat pe spate. Nu as putea sa mi-l cumpar niciodata pentru ca ma poarta in perioada aia in care eram fff stresata si nervoasa si cumva la inceputul vietii, si inocenta, si..mai bine nu!
    In schimb, iubirea vietii mele este Dior Addict! Majoritatea persoanelor pe care le-am intalnit s-au strambat cand au auzit preferintele mele in ale parfumurilor :) si aproape ca nimeni nu mi le impartaseste. Prin liceu/facultate mi-au placut aromele fructate, fresh, insa acum ma doboara cele tari, dulci, orientale. Cred ca m-am maturizat...
    M-au cucerit Dior-urile, aproape toate, mai putin Miss Cherie care este cam dulceag, copilaresc. Imi place Dune, Addict, Hypnotic Poison, Pure Poison, Tendre Poison, Opium de la YSL, Angel si Alien de la Thierry Mugler, Chanel Chance dar nu foarte tare, Muguet du Bonheur de la Caron (cu lacramioare) si multe altele :)
    Nu-mi mai place Bvlgari -nimic!-, Davidoff, Clinique, de la Estee Lauder doar Pleasures Intense, Cerruti. Imi aduc aminte de perioade nu tocmai placute si le ocolesc atunci cand intru in parfumerie, asa cum fac si cu oamenii care le poarta.

    RăspundețiȘtergere
  6. Si eu sunt sedusa iremediabil de cele dulci, orientale,si subscriu la Dior Addict,Angel si Alien.Opium imi aminteste putin de Organza.
    Daca as paria pe un brand,ar fi Thierry Mugler,Jean Paul Gaultier,Chopard.
    Partea cu neindepartarea oamenilor si lucrurilor ce-mi invoca amintiri mai putin placute tine de instinctul de aparare. Am constatat ca fiecare trebuie sa poarte anumite peceti,si poate daca mi-as sterge cicatricile cineva acolo sus s-ar putea gandi ca sunt lipsita de insemnele experientei si ale timpului si sa-mi daruiasca rani si mai mari,ale caror ramasite sa nu le mai pot sterge.Asa ca prefer sa traiesc cu reminiscentele decat cu prezentul si viitorul lor.

    RăspundețiȘtergere
  7. Discutia despre parfumuri mi-a adus aminte ca pe undeva, am un parfumel de la Caron cu o denumire interesanta si o istorie si mai si. Se cheama N'AIMEZ QUE MOI si a fost lansat in 1916. Initial l-am perceput ca pe un parfum babesc, in stilul Chanel 5, insa acum mi s-a facut pofta de el si m-am parfumat un picut :) Imi pare mai dragut acum, pe masura ce il adulmec si ma chinui sa-l inteleg.
    Iata si istoria lui:

    N'Aimez Que Moi was created in 1916, int he midst of World War 1, to bring some hope and the promise of faithfulness to the many couples that had to part ways until the war was over.
    You don’t need to know all this to enjoy N’Aimez Que Moi gives a sense of intimacy and comfort. Despite the fact that it is in a sense “an old fashioned” scent, it is so well made and artfully blended that it is timeless. N’Aimez Que Mois opens dark and dense, as most Caron perfumes do. The rose is nearly hidden in thorns and darkness of notes of cedar, moss and what seems to be the crying out loud of the Caron base… Slowly but surely, fresh roses start to bloom and open up with dewy petals but an almost green intensity. There is something very convincing and real about them – they are just about as close to true rose as I’ve ever smelled. But the roses don’t stand out on their own. The companionship of candied violets and powdery orris softens the green edge of the blooming roses, with a softness akin to kissing a very soft, freshly powdered cheek. And once you’ve reached the dry down, animalic tonalities of both jasmine and civet* create a sensuality and a sense of intimacy and closeness that lingers even longer than a kiss.

    Top notes: Cedar, Rose
    Heart notes: Rose, Violet, Orris
    Base notes: Civet, Jasmine, Moss

    RăspundețiȘtergere
  8. Am sa incerc sa scriu un articol in jurul constructiei "N'aimez que moi".Imi place cum suna,inca imi vine in minte.Si am sa incerc sa imi imaginez a ce miroase ceva ce suna atat de bine.:)

    RăspundețiȘtergere
  9. L-am terminat acum,sper sa placa exercitiul meu de imaginatie.Toata ziua m-am gandit cum ar trebui sa se simta,sa miroase si sa arate ceva ce nu am simtit, nu am mirosit si nu am vazut.

    RăspundețiȘtergere