Translate

marți, 14 septembrie 2010

Models own

Nu cred ca mai este un secret pentru nimeni pasiunea mea pentru manechine. Ador siluetele filiforme, fara sa promovez insa anorexia. De fapt in majoritatea cazurilor nici nu este implicata, fiind vorba despre fete cu o constructie androgina by nature si nu by starvation. Sunt incredibil de subtiri fara sa depuna eforturi considerabile, osatura fina, pometi sculptati, trasaturi pregnante ai adesea atipice, care fascineaza tocmai prin neincadrarea in standarde si proportii. Kate Moss si Devon Aoki sunt doar doua exemple, teoretic nu ar trebui sa fie considerate beauty idol fiindca analizand ansamblul pe bucati constati suficiente defecte si disproportii. Sunt destul de scunde, foarte slabe si deloc armonioase, culoarea ochilor sau buzele nu ies cu nimic in evidenta. Si totusi, o industrie intreaga le divinizeaza. Inclusiv eu. Despre Kate un fotograf al carui nume imi scapa afirma candva ca pare fiica nelegitima a unei printese birmaneze cu un rechin-ciocan, iar Devon e rezultatul unui melanj de trasaturi japoneze si anglo-saxone, atat de adorat in ciuda celor doar 1,65cm.
In Romania nu mi se pare ca exista atata diversitate si relaxare in domeniu, tin minte ca Norina Sandra, care nu prea s-a bucurat de succes dincolo de un videoclip al trupei Voltaj, povestea ca aici e prea inradacinata conceptia ca daca nu ai fusta scurta, tocuri si tona de machiaj la 12 ziua, esti considerata insipida si rar starnesti vreo reactie, in timp ce la New York de la masina si pana la intrarea in cladire, nemachiata si imbracata casual, primeste nenumarate complimente. Si ca nu si-ar pune niciodata silicoane pentru ca ar insemna sa nu mai lucreze, afara nefiind deloc apreciata aceasta trasatura. Cand aici e cred ca primul lucru pe care fetele il fac atunci cand reusesc sa puna mana pe un contract prolific. Si evident intregul arsenal, unghii, solar, extensii, haine si accesorii cu branduri la vedere. Sunt destule modele ce par desprinse din intersectia chirurgului estetician si a saloanelor de infrumusetare cu cluburile, spre exemplu mie Claudia Neghina nu imi spune nimic. A,ba da, Nicu Gheara, St.Tropez si abonament la tabloide. Ca sa nu mai continui...Daca o lipsesti de fastul outfiturilor, de machiaj si de vopseaua de par, nu cred ca e cu ceva diferita de Angela de etajul 3, ba sunt convinsa ca e o prezenta stearsa si deloc interesanta vizual. Pur si simplu nu are clasa, indiferent cate mii de euro costa rochia si accesoriile de pe ea.
Imi place mult sa bantui pe altamira models off duty, ma fascineaza mai tare models' day offs si backstage decat catwalk-ul. E interesant sa le vezi dincolo de stralucirea si extravaganta podiumurilor, lipsite de coafuri si haine fabuloase, de machiajele celor mai abili make-up artisti si de accesorii in fata carora iti pierzi concentrarea. In general sunt usor de recunoscut chiar si pe strada, dar intr-un alt sens decat la noi. Sunt sensual-cool nu sexy-porn, foarte rar machiate caci ar fi culmea cand stai ore in sir zilnic cu farduri si vopsele pe corp si fata sa-ti mai doresti si dincolo, adesea imbracate simplu, eventual cu un accesoriu deosebit(cel mai des e vorba de pantofi). Plus ca-s pasionate de vintage si mixeaza cu dexteritate vreo piesa de rasa cu haine pescuite dintr-un second oarecare, daca nu posedau nativ atunci si-au educat impecabil simtul estetic incat oricat de ciudate ar fi partile separate ale ansamblului rezultatul e destul de relaxat si firesc. Eu nu as purta 4-5 inele oversized concomitent, nu am nici atitudinea si nici taria necesara sa fac fata prejudecatilor estetice made in Romania. Dar ador aceasta supra-accesorizare, mai ales asezonata la unghii scurte nude sau in culori intense, asa cum intalnesc des pe altamira.

Un specific la care iarasi subscriu este integrarea in tinuta sau chiar construirea ei in jurul unei perechi de daisy dukes. La fel de sexy ca si o mini jeans skirt, dar mai practici si comfortabili. Fie ca parte a unui outfit simplu, curat, alaturi de un tricou oarecare din bumbac si o pereche de flats, fie a unui look mai eclectic, asortati chiar si la incaltari si bluze pretioase. Sunt atat de degajate si fresh, chiar pare ca le place ceea ce fac, nu ca aici unde 8 din 10 iti spun cat de grea e meseria lor si cate sacrificii implica. Pai si daca ti se pare asa greu de ce nu te-ai facut muncitoare in 3 ture la Electromecanica srl? Nature isn't fair...eu mi-as fi vazut visul cu ochii sa ma pot bucura de fastul industriei din interior si nu ca simplu observator.





















7 comentarii:

  1. Cata dreptate ai, la noi nu prea poti spune ca sunt modele, pentru ca toate sunt opera medicului estetician si al saloanelor, se promoveaza prea mult falsul, pe cand in afara fetele sunt extrem de naturale si relaxate. Dar asta e mentalitatea romanului, cu cat esti mai impopotonat si dichisit cu atat esti mai frumos. Eu personal din afara o ador pe Agyness Deyn, e un adevarat fashion icon atat pe podium cat si in afara lui, dar intr-un fel natural, nu exagerat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu nu cred ca "asta e mentalitatea romanului". Cred ca oricui ii place sa vada o fata aranjata :-?? Dar in niciun caz nu zice nimeni ca cu cat esti mai machiata, cu atat esti mai "frumoasa" :)) Nu cred ca exista persoane care sa nu poata sa aprecieze frumusetea naturala a unei astfel de fete :-?? Diferenta e, ca la noi nu's fete atat de frumosee modele si mai ales, nu au stil :-?? Adica tipele astea se imbraca super cute, au accesorii, nu sunt "NEDICHISITE" :)) nu e ca si cum ar fi iesit din casa aratand ca niste tate, cu bigudiuri in cap, in slapi si halat :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Dintre modelele din strainatate,imi plac multe,dar Kate Moss,Giselle Bunchen si Naomi Campbell sunt preferatele mele...cand te gandesti la impactul Kim Kardashian cu implanturi pana si in zona posteriorului,e imposibil sa nu iti doresti forme,dar nu pt. un model.
    Cu toate acestea o admir pe Kim pt. ca mereu arata impecabil si pt. ca pune mare pret pe fani..
    Despre Naomi Campbell nimeni nu mai vorbeste desi este superba chiar si la varsta asta...
    In Romania,toate modelele au implanturi si cele care nu au,isi vor pune..nu imi plac modelele de la noi nu pt. ca recurg atat de des la op. estetice,ci pt. ca exagereaza..si aici ma gandesc inevitabil la Bianca lui Bote,Daniela Crudu,Cristina Spatar si multe altele...nu se opresc la marirea bustului,trebuie sa isi puna si un kg de botox in buze...plus ca imbracamintea lor este mai mult decat kitch(asta cand exista!).Am avut recent neplacerea de a intalni in Carrefour un model de genul asta si mai mult ii ieseau sanii dintr-un maieu minuscul,sa iti mai spun despre vesnicii pantaloni din piele negri si o imitatie de Louis Vuitton langa o punga de hartie igienica..combinatie mortalta!Bineinteles,ca nu ii lipseau buzitzele de plastic bine poleite cu rosu...stilul mioritic

    RăspundețiȘtergere
  4. poza pe care ai pus-o la postul asta e cu madalina ghenea, un manechin bine cotat in afara si in plus olteanca de-a noastra :) mai mult, e ca mine din slatina :P

    RăspundețiȘtergere
  5. Stiu Rox,a fost alegere deliberata fiindca e unul din putinele modele autohtone care intruchipeaza suma tuturor viselor si complexelor mele.:)Am vazut-o de cateva ori la tv pe un post local,cu ani in urma exista o emisiune de moda unde One Models prin Toni Dinca aducea unele din manechinele de succes si imi amintesc ca s-a spus atunci ca e din Slatina.Apoi mi-a placut in cateva pictoriale Cosmo,avea un par incredibil de frumos si foarte lung.Imi place insa evolutia ei,acum e usor de confundat cu orice supermodel de afara.
    I-am "furat" cateva poze acum vreun an de pe hi5,salvez tot ce imi place in ideea ca imi va folosi candva.

    RăspundețiȘtergere
  6. Koko,nu promovez nici pe departe aspectul neingrijit si lipsa machiajului,as fi chiar ipocrita caci nu-s vreo naturalete intruchipata,condamn insa aspectul fortat pana la vulg.La noi majoritatea arata a iepurasi Playboy,multe din ele afara nu ar avea nici o sansa sa urce pe catwalk.Pana la urma cum ar fi sa putem urca toate pe podium?
    Sunt multe fete frumoase,si totusi trebuie sa existe o diferenta.Cred ca exista o discrepanta intre fotomodele si manechine,la primele sunt binevenite formele,nu conteaza inaltimea,se admite aspectul "tunat".Insa in conceptia mea un manechin trebuie sa fie filiform,pe catwalk chiar vreau sa vad trupuri androgine,sani mici,solduri inguste.Bianca Dragusanu sau Mihaela Tudor nu vor intra in veci intr-o prezentare Dior,YSL,Chanel sau V.Westwood.Ori la noi sunt promovate drept manechine.
    Ideea e ca afara e vorba de o neglijenta studiata,totul e relaxat,si la noi de un exces de atentie si obsesia incadrarii in trend,dorinta de a epata e prea mare.Gen "look at me,LOOK AT ME,sunt manechin!!!Se vede??Cum naiba nu se vede???"
    Coco s-ar rasuci in mormant s-o vada pe Bianca in hainele ei delicate,e o bomba de sex-appeal care numai rafinament si eleganta nu inspira.Cred ca primul gand vis-a-vis de fetele astea e "mama cum o fi aia in pat?".Lucru care nu se intampla privind fotografiile de mai sus.

    RăspundețiȘtergere
  7. ai dreptate in privinta ei :)
    ca sa vezi ce ochi buni am, eu o stiu de cand era in clasa a VIII-a, eu eram cu 2 ani mai mare si o remarcasem prin curtea scolii.
    le-am zis prietenelor mele, "uite ce fata frumoasa, o sa ajunga departe". tin minte ca una dintre ele a zis: "mie nu mi se pare ca are ceva special, probabil tie iti place ca si tu esti inalta si bruneta ca ea". eu i-am zis ca nu e adevarat pt ca nu asta era motivul admiratiei mele.
    intre timp am avut dreptate :)
    ar fi frumos sa avem cat mai multe fete d-ale noastre pe podiumuri, m-am saturat sa vad rusoaice spalacite si brazilience din stramosi nemti..
    si mai multe oltence d-alea noastre, probabil nu suntem asa smechere ca moldovencencele...;)

    RăspundețiȘtergere