Translate

sâmbătă, 29 martie 2014

Sapun de Alep cu dafin 32%



 Imi doream de mult timp sa incerc un sapun de Alep insa dincolo de sporadice mentiuni nu l-am gasit nicaieri in momentul cand putea fi considerat prioritate si ulterior am renuntat sa ii mai acord atentie pentru ca am fost atrasa de alte produse. Acum aproximativ 1 luna l-am descoperit intr-un magazin virtual, organicbaby.ro, si am decis sa testez varianta cu dafin 32% intrucat descrierea  cuprindea multe aspecte interesante atat pentru mine cat si pentru mama (in ideea ca nu il voi putea folosi, existau sanse sa i se potriveasca ei). 


Proprietati si utilizari ale sapunului de Alep:
- Catifeleaza pielea, datorita uleiului de masline
- Restabileste filmul hidrolipidic si cicatrizeaza foarte bine pielea, datorita uleiului de dafin
- Antiseptic
- Dezinfectant 
- Poate fi folosit pentru toate tipurile de piele, in special pentru pielea cu probleme, 
- Recomandat in tratarea eczemelor, iritatiilor si dermatitelor atopice.
- Recomandat pentru igiena zilnica a persoanelor cu psoriazis 
- Poate fi folosit si pentru igiena intima
- Recomandat in cazul crustelor de lapte ( are actiune emolienta) si a pielii uscate
- Foarte bun in tratarea matretii ( la 3-4 spalari matreata dispare)
- Actioneaza eficient si in cazul acneei. Sapunul de Alep are o actiune antiseptica, curata in profunzime si se opune blocarii porilor cu dopuri de sebum.
- Poate fi folosit ca SAMPON ( o data sau de doua ori pe saptamana), ca MASCA FACIALA (lasati un minut apoi clatiti) sau ca SPUMA DE BARBIERIT
- Indeparteaza eficient machiajul
- Are un puternic efect ANTIMOLII – asa ca poate fi depozitat in dulapuri cu haine
- Frecat uscat pe piele calmeaza mancarimile provocate de piscaturile de insecte



In prima  faza eram tentata sa aleg varianta 16% dafin de teama ca 32% mi-ar putea usca tenul - intentionam sa il folosesc si pe ten datorita proprietatilor sale antiacneice. M-am gandit sa-mi asum "riscul" de dragul mamei care sufera de cateva luni de psoriazis si ii este imperios necesar un produs bun pentru curatarea mainilor (partea de sus a palmei, deasupra degetelor, este cea mai afectata). In caz ca nu functiona ca tratament macar nu ii accentua problemele asa cum o fac detergentii obisnuiti. Chiar si sapunul pentru bebelusi o ustura atunci cand afectiunea atinge praguri critice si are fisuri in afara de rugozitati cu prurit.


Sapunul are forma de cub si daca sunteti foarte comode s-ar putea sa nu va placa acest aspect. Pentru mine a fost doar o surpriza de moment fiindca nu imi dadeam seama cum as putea sa il fac sa spumeze daca forma si dimensiunea nu permit rotirea intre palme. De fapt solutia este simpla : il freci pur si simplu cu o palma de cealalalta palma imobila, ca si cum ai lustrui-o. Spuma este consistenta si suficienta fata de ce intalnisem la sapunurile medicinale sau fabricate manual folosite in trecut si m-a linistit aceasta calitate fiindca eram hotarata sa il testez si ca sampon solid si ar fi fost o problema sa stau minute in sir ca sa obtin putina spuma - pana venea urmatoarea se usca doza dinainte.


In ce priveste hidratarea sau lipsa ei, e un pic ciudat efectul. In primele zile imi facea tenul catifelat ca dupa crema, nu imi venea sa cred. Apoi a urmat o scurta perioada in care ma strangea si ma asteptam sa ma descuamez, il simteam mai aspru. Situatia s-a schilibrat in sensul ca de atunci ne impacam bine, nu-mi mai face pielea fina ca la inceput dar nici nu mai usuca. E undeva la limita, in conditiile in care tenul meu este un amestec ciudat de gras-uscat (sebum accentuat dar mai mereu deshidratat). Asadar as spune ca desi descrierea permite folosirea pe orice tip, 32% nu ar fi potrivit unuia uscat sau unuia normal ce se descuameaza constant. 


In ce priveste calitatile antiacneice, eu il vad ca pe un produs antiseptic cu mari sanse de a drena pustulele. In cazul meu nu a avut efect asupra punctelor din piele (pustule nu am) dar usuca brobonitele de pe maini. In jurul lor descuameaza usor. Culmea, nici acelea nu au continut lichid si totusi asupra lor actioneaza cu succes in timp ce pe ten nu mi s-a parut ca le-a eliminat sau prevenit. Nu mi s-a parut ca as avea mai putine probleme cu sebumul, singura concesie e ca dupa folosire pielea ramane mata un timp mai indelungat decat dupa alt produs de spalare. 


Ca sampon mi-a fost mai simplu sa il frec pur si simplu de scalp ca sa fiu sigura ca acopar toate zonele. Operatiunea nu a facut sa mi se incurce parul mai rau ca de obicei asa ca o practic in continuare in acelasi mod.
Mi-a placut ca mi-a calmat pruritul si mi-a curatat cele cateva scuame, patesc asta in perioadele mai stresante cand practic imi provoc singura problema scarpinandu-ma, fara sa imi dau seama. Ma uit la tv sau citesc ceva si ma trezesc iarasi cu degetele in par, astfel imi irit scalpul. 
Nu am matreata, nu stiu daca reuseste sa o elimine.
Actualmente am radacinile grase, am mai vorbit despre transformarea aceasta nefericita dupa ce ma bucurasem 30 ani de par perfect normal. Pe zona aceea parul a fost matasos dupa sapunul de Alep, pe lungime insa l-a facut mai poros. Nu as zice aspru, ci se simtea de parca aveam fixativ sau spuma...nu era neted si fin. 
Durata dintre spalari a ramas aceeasi, asadar in cele cateva spalari din aceasta luna nu pot spune ca a diminuat secretia de sebum. 
Desi nu imi place ca nu imi lasa parul matasos peste tot voi continua sa il folosesc ca sampon cand pot sta acasa sau nu trebuie sa arat impecabil, pentru ca imi place mult faptul ca ma scapa de prurit si inca mai sper ca pe termen lung sa imi mai tempereze sebumul si sa imbunatateasca aspectul parului.


Mama nu a scapat de psoriazis cu el insa e perfect pentru curatare pentru ca nu ii irita portiunile problematice, e foarte bland cu acele zone. Poate e prea devreme sa ne pronuntam aici, e o afectiune ce se vindeca foarte greu avand in vedere ca nici tratamentele medicului nu au reusit momentan sa o ajute. 


In concluzie, imi place sa il am in casa si il folosesc in fiecare seara dupa demachiere. Sper ca treptat sa incerc si celelalte variante ale gamei pentru a putea decide care se comporta mai bine cu tenul si/sau parul.       


4 comentarii:

  1. Mama mia, asta e sapunul minune. Cred ca trebuie sa il incerc si eu :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe mine nu m-a ajutat in ce priveste sebumul sau sa purifice pielea incat sa nu mai fac "graunte" sub piele, insa ma simt mai curata cand folosesc sapun in loc de vreun gel de spalare si sper sa ii vad si aceste efecte mai tarziu.
      Aleg totusi alta varianta data viitoare, Ma gandesc la cel cu rozmarin pentru ca este potrivit parului gras si scalpului cu dermatita...am eu o obsesie sa gasesc un sampon solid.

      Ștergere
  2. Nu ti-ar fi mai comod sa-l tai in vreo 4 bucati? Ma gandesc ca ar fi mai comod de tinut in mana si de folosit. asa am folosit eu sapunurile naturale o vreme si.parca se si consumau mai greu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. L-am taiat in 2 pana la urma, ca sa il impart cu mama. Nu ar merge in 4, ar iesi cuburi mici. E mai bine dat pe jumatate fiindca iese oarecum dreptunghiular.
      Mai am destul din el si partea buna e ca nu pateste nimic tinut in baie, nu mi s-a parut ca s-a inmuiat sau diminuat de la mediul umed.

      Ștergere