Translate

sâmbătă, 1 martie 2014

Confesiunile unei foste dependente de bronz. Review Bioderma Photoderm MAX SPF 50+ tinted.


  • daca nu doriti sa cititi lunga poveste despre experientele si concluzia mea in ce priveste efemerele avantaje ale bronzului in comparatie cu riscurile, treceti peste "roman" si ajungeti la review-ul Bioderma

Ca sa intelegeti ca nu am fost o sfanta in domeniu trebuie sa stiti ca pana acum doua veri eram dependenta de bronz. De la ten pana la corp, iubeam pielea inchisa pentru ca mi se parea ca ascunde defectele si imi complimenteaza trasaturile. In general fetele considera ca picioarele bronzate par mai subtiri si mai tonifiate, iar eu nu faceam exceptie. Mai credeam si ca ochii de culoarea alunei arata verzi sau ca parul pare mai deschis prin alaturarea cu tenul aramiu. Probabil ca asa si era, dar aceste motive astazi nu-mi mai par suficiente pentru a continua sa imi abuzez epiderma.
  
Nu eram genul acela care doarme in solar, nu mi-a fost prieten din cauza articolelor medicale preventive si a claustrofobiei. Cu toate dotarile aparatului, abia asteptam sa se termine cele 5 sau pana la maxim 10 minute sa pot iesi. Asta se intampla strict ocazional, la un revelion ori la o nunta din primavara, iar in unii ani niciodata. Erau cel mult doua momente intr-un an. Nu depaseam 40 min per totalul sedintelor/ocazie si nu pot sa imi dau seama cum rezista unele fete multe minute (auzeam cerand si 20min/sedinta), saptamanal. Nici mie nu imi place pielea deschisa in comparatie cu aurie/aramie dar nici nu mi se pare in regula sa aratam in mijlocul iernii ca dupa o luna de plaja. 

Asadar dependenta mea se referea doar la prajitul la soare, cat de devreme puteam. Stand la casa si avand acoperisul garajului la fereastra camerei, din aprilie pana in august ma gaseai acolo. Ieseam direct pe geam, mi se parea raiul pe pamant. Uneori stateam ore in sir. Pana acum 6-7 ani, fara SPF ci doar inotand in ulei de masline sau vreo crema de corp. Nu aveam internet si pe atunci nici nu se punea accent pe importanta protectiei solare asadar consideram ca doar persoanele cu piele porcelain sau cele care se ard usor au nevoie de crema. Ulterior am inceput sa folosesc SPF 15 si SPF 20. Eu nu sunt foarte alba nativ, de exemplu la fondurile de ten nu mi se potrivesc primele nuante ci cele numite beige sau natural. Pentru ca ma expuneam treptat, nu ma inroseam si nu ma ardeam. In schimb cam in fiecare vara reuseam sa lezez zona dintre sani la inceputul expunerii. Mai sensibila, simteam cateodata ca ma tine pielea sau ca arde. Vizual nu se intampla nimic, dadeam des cu SPF si seara hidratam din plin. Asa ca nu mi se lua pielea si ulterior nu mai aveam probleme acolo.  Dar veti vedea ca inconstienta mea nu a ramas fara urmari.

Acum doi ani a fost ultima data cand am abuzat de soare de dragul bronzului. A inceput sa imi fie rau de la caldura si sa rezist tot mai putin la plaja, faceam brobonite cu prurit in zona decolteului si necesitam antihistaminice si Fenistil sau Advantan, mi-au aparut pistrui pe zona mentionata in paragraful anterior. Patru pistrui din care doi au devenit in scurt timp alunite din acelea maro inchis, un pic in relief. Sunt foarte mici dar le urasc din tot sufletul si le voi scoate pentru ca mi-e teama sa nu le agat sau presez excesiv fiind exact in teritoriul inchiderii unei anumite piese de lenjerie. Imi va ramane semn, asta numai pentru ca am fost atat de inteleapta. Cu siguranta imi va fi ridicata o statuie pentru ca eram prima bronzata natural, dar cicatricele alunitelor extirpate or sa fie dovada prostiei facute de dragul unui avantaj efemer si scump platit. 
Mi-au mai aparut si alte alunite, tot sub forma unor pistrui, pe brate. Dar in toti acesti ani au ramas in acelasi stadiu. Nu sunt multe si nici remarcabile insa cand ma gandesc ca toata viata mea avusesem doar doua, din care una era un minuscul beauty spot pe picior,  numarul actual nu mai pare de neglijat. Daca sunteti in situatia mea, ar fi bine sa va faceti harta alunitelor. Spre ex in Craiova la Helios costa 50 lei daca doriti sa verificati una singura, si 300 lei harta totala. Daca aveti multe, ultima optiune desi nu e o suma mica devine mai ieftina. 

Sunt bucuroasa ca am trecut peste obsesia plajei si peste dorinta de a fi cat mai inchisa, desi eram cu adevarat dependenta de soare. Chiar nu merita riscurile. Nu va ganditi ca daca puneti SPF mare sunteti protejate nelimitat si va bronzati in siguranta, protectia exista atata timp cat pielea nu se coloreaza. Medicul imi spunea ca daca m-am bronzat nu am fost protejata complet in toata perioada expunerii. Si tind sa cred ca are dreptate. Spre exemplu pe ten vara aplicam des SPF50 - voi povesti mai jos motivul - si nu ma bronzam deloc. Din moment ce este vorba de un ecran total, 50+, cum va explicati ca va inchideti daca nu prin depasirea pauzei permise intre aplicari? Si cum va explicati ca asiaticele, cu pielea lor alba si apatia fata de bronz, arata la 40 ca la 25? Da, poate si datorita alimentatiei, dar cert e ca nu se expun la soare si au o piele incredibila, nu prea intalnesti la ele riduri sau melasma. Priviti va rog imaginea postata de Epurica aici.  

Nu va imaginati ca acum ma iubesc alba. Si imi pare rau ca inca nu sunt capabila de asta pentru ca in industria beauty & fashion sunt cateva exemplare splendide care isi poarta frumos pielea ca portelanul. Arata elegante si delicate, dar inca nu sunt pregatita fizic si moral sa ma vad "goala" vara printre hoardele de tipe cu bronz atragator. Ma refer strict la corp, cu tenul m-am impacat pentru ca oricum pot plusa cu fondul de ten mai inchis sau o pudra bronzanta. Asadar am devenit mare amatoare de autobronzante. Momentan ma impac bine cu cel de la Gerovital, daca il aplic ca la carte peste pielea exfoliata si bine hidratata, ulterior plimbandu-ma prin casa pentru a-i lasa timp sa adere. Pe ten imi iese portocaliu, not my cup of tea. Am nevoie de 2-3 aplicari ca sa obtin o nuanta  "parguita" cu care sa ma simt confortabil in fuste si mai multe nu ar avea rost pentru ca oricum neagra nu vei ajunge in veci. Cu siguranta nu e cel mai bun produs, doar ca eu atat imi permit vara avand in vedere ca aplic des si il consum foarte repede. Nu pot sa imi iau toata ziua Lancome ( de la ei am in schimb un gel autobronzant exclusiv pentru ten, se consuma greu si nuanta e aurie, sunkissed) iar cele din supermarketuri mi se par la fel indiferent de pret. Nu m-a dat pe spate nici L'Oreal, aratam la fel asa ca de ce sa dau dublu sau triplu pentru acelasi rezultat. Si nu m-au impresionat nici putinele dermatocosmeticele incercate. Spre exemplu Bioderma (nu cel progresiv) da aceeasi nuanta ca toate si exista acelasi risc sa iesi cu pete daca nu aplici minutios pe o piele corect pregatita. 

Da, bronzul artificial nu se compara cu nuanta obtinuta la plaja. Nici ca tonalitate, in cazul meu, nici ca intensitate. Dar e suficient pentru a nu iesi in evidenta in multimea de fete bronzate, fara a-ti afecta pielea cu soare sau solar. Probabil ca pentru cele cu pielea porcelain e de preferat un produs cu efect progresiv, dar nu am mai zarit Dove sau Nivea in magazine. La mine este ok unul obisnuit cat timp am mare grija cu aplicarea. Poate vara ce urmeaza imi gasesc un alt autobronzant, sunt inca novice si nu am studiat acurat reviews si forumurile beauty. Cred ca mi-ar placea ceva tot de la Plafar - sa zicem Gerocossen. Altfel, pe lista mea de curiozitati se regasesc St. Moriz dark, singurul care chiar imi pare aramiu in pozele atasate in review, si Alverde. Din cele mai scumpe mi-ar placea sa incerc Piz Buin Summer Sensation, Melvita Prosun, Vita Liberata, Lancaster. Dand click pe denumiri veti ajunge la pareri din blogosfera noastra. 
Repet, abia vara trecuta au inceput sa ma preocupe aceste produse si fiind multumita de Gerovital, dupa cateva esecuri cu alte marci, nu am mai cautat. Cititi cat mai multe pareri, ideal cu fotografii ale rezultatului, si incercati tot ce va este la indemana. Trebuie sa existe un produs potrivit pentru fiecare. Eu inca nu l-am gasit pe al meu, sunt impacata cu efectul dar nu m-a dat pe spate si am speranta ca exista si posibilitatea asta. Mai ales cand privesc St. Moriz dark aici si aici . Chiar arata intens si natural.

Pentru ten situatia sta mai rau. Am melasma si probleme cu sebumul. Ce am incercat pentru fata tinde uneori sa accentueze melasma in sensul ca pe zona patata parca e mai intensa pigmentarea fata de cat coloreaza in rest. Si nu pot sa aplic evitand acele zone, in speranta uniformizarii, pentru ca melasma nu are contur bine determinat ci e impletita cu puncte de culoarea normala a pielii, arata ca niste pistrui mai mari. Dar ma descurc cu fondul de ten si/sau pudra satinata bronzanta pentru a nu se vedea urat fata de corpul autobronzat. 

Nu am voie si nu vreau sa ma mai prinda soarele pe fata. Oricum nu este o idee buna sa folosesti SPF doar vara, o protectie medie ar fi indicata zi de zi. Nici vorba sa mai stau la plaja, oricum a inceput sa mi se faca rau de la caldura, dar totusi sunt momente cand nu poti evita. Cand ai de mers pe jos dar si in masina, sau cand stai in aer liber la vreun eveniment. Sunt persoane atat de atente cu acest capitol, mai ales pentru ca aplica exfolianti de tip BHA, incat aplica spf si in casa daca exista fereastra. Chiar faci riduri daca nu iti protejezi pielea sensibila din jurul ochilor si eu resimt din plin asta pentru ca nici macar ochelari de soare nu purtam, sa nu ma bronzez cu ei. Acum ii port mereu, avand SPF50 aplicat nu exista nicio sansa sa arat ca o broasca din cauza urmei. Intervine deci problema cremei cu ecran total. Ok, te-ai hotarat la 50+, dar ce alegi? Se stie ca sunt dense si majoritatea lasa strat alb mult timp. Nu pot spune ca am incercat multe, dar momentan am o solutie. Si aici voi plasa studiul de caz : 



Bioderma Photoderm MAX SPF 50+ tinted

    
Din punctul meu de vedere, este crema perfecta cu un mare minus : nu se impaca bine cu sebumul, asadar nu va asteptati la ten mat/-ifiat daca va regasiti aici.

Textura este placuta, catifelata si densa fara a fi vascoasa sau onctuoasa. Nu cred ca este vorba de aspect uleios la un timp dupa aplicare dar daca tenul este mixt sau gras, experienta mea spune ca tenul va fi umed. In prima faza este dewy si ador cum arata atunci pentru ca eu nu am o pielea neteda si proaspata cu acel aer silky sanatos, ori cand port crema asa il percep. Cea colorata arata si se comporta ca un fond de ten light, mi-o imaginez ca pe un BB cream desi inca nu am incercat. Uneori ma simt suficient de bine cu imperfectiunile mele incat sa ies purtand doar Photoderm MAX si un strat de pudra transulcida matifianta essence, aceea alba. Se umezeste repede si am nevoie de retus pudrat, dar e suficient cat sa ma duc la cumparaturi sau la o plimbare prin parc cand nu am chef de toata "masca". Bonus, este perfecta pentru mersul la piscina cand nici nu ai vrea sa te duci cu tenul gol dar nici sa fii una din acelea pe care le ironizeaza amicii ca se duc machiate.

Nu mi-a provocat reactii alergice sau imperfectiuni, iar eu sunt genul care pateste usor tragedii cosmetice. Daca un produs nu imi prieste, imi va spune pielea imediat si urat. Brobonite sau roseata accentuata, ori poate senzatie de arsura/intepaturi. Nu mi-a aparut nimic in cei doi ani de utilizare, nu a fost comedogenica.

Constituie o baza buna de machiaj, mai ales daca aveti probleme cu hidratarea. Stiti ca unele tenuri desi au probleme cu sebumul si puncte albe in rest se comporta ca un ten uscat. Nu au elasticitate si nu sunt catifelate indiferent ca folositi crema constant. Ba chiar se mai si descuameaza uneori. Caz in care fondul de ten se intinde urat si se agata de orice scuama ori zona uscata. Dar repet, nu matifiaza, dimpotriva - poate chiar grabeste aspectul ud si afecteaza puterea de matifiere a fondului de ten. Cred ca este ideala pentru persoanele cu piele normala si probabil uscata, prevad un aspect hidratat, luminos si proaspat.

In ce priveste ingredientele, varianta aceasta sta foarte bine. Potrivit analizei Corinei (Pasagera) pe care o gasiti aici, nu are niciun ingredient iritant si protejeaza de intreg spectrul solar.  Este waterproof  si recomandarea este sa aplicati totusi constant si generos daca petreceti multe ore in aer liber, mai ales la piscina.

Eu am varianta tanned tint (cea inchisa din cele doua colorate disponibile) si intentionez sa mi-o achizitionez si pe cea normala, de culoare alba ori light tint, pentru ca aceasta nu mi se potriveste cand nu port autobronzant pe corp. Se vede clar diferenta fata de gat. Gasiti la Antonia, Magnetize, review pentru varianta normala. Aici.  De asemenea, o parere buna are si Andreea - gasiti review pe Andreea's Land. Exista si varianta fluid colorat, potrivita tenului gras, despre care puteti citi pe Surasul Demetrei.

Pretul variaza in functie de farmacie, de regula 50-60 lei. 

In concluzie, daca nu as avea probleme cu sebumul ar fi tot ce imi doresc de la un SPF pentru fata. Chiar si asa, fata de tot ce incercasem anterior sunt multumita. Cand termin tubul poate incerc totusi si varianta fluid, dedicata tipului meu de ten. 
Vara trecuta ma tenta suncreen-ul matifiant Anthelios XL SPF50 Dry Touch Gel Cream, produs La Roche Posay, dar eu am avut probleme cu orice LRP incercat pana acum (inclusiv cu faimosul Effaclar Duo) si am citit ca unele fete s-au "bucurat" de intoleranta la ea.

Daca nu as avea probleme ce necesita o protectie maxima (melasma + ocazional folosesc si exfoliant BHA), cred ca SPF-ul meu preferat ar fi Paula's Choice Resist Super-Light Daily Wrinkle Defense SPF30. Am avut mai multe mostre si am fost incantata de cum se comporta pe termen scurt - cine nu si-ar dori un SPF bun, cu filtre minerale, care sa se comporte ca un primer colorat. Nu are putere de acoperire, dar face o baza silky excelenta pentru aplicarea fondului de ten si parerea mea este ca ajuta pielea sa ramana mata mult timp. Este scumpa, dar nu este un sunscreen oarecare fiindca are ingredientele benefice specifice brandului si promite ca in timp sa diminueze ridurile si petele pigmentare.

  • daca ati avut rabdare sa cititi intreaga postare, va multumesc mult si sper ca experientele mele sa va fie de folos in luarea celei mai bune decizii    

16 comentarii:

  1. Sa stii ca ma pregateam sa-ti recomand Gel Cream-ul LRP cand am vazut ca l-ai mentionat. Si iti multumesc ca ai pus link catre review-ul meu.
    Ma gandesc la un recipient in care ti-as putea trimite putin din a mea, sa o incerci, daca esti curioasa. Mie imi place mult in continuare si vreau sa o iau si pentru la vara.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ai pentru ce, mie imi place sa pun linkuri in reviews pentru ca cei interesati sa aiba (mai multe) opinii la dispozitie si m-am gandit instant la tine fiindca ai fost sursa descoperirii produsului.
      Parerea ta a fost prima citita, intr-un moment cand luptam cu luciul si ma gandeam "ce pacat ca nu exista si SPF50 matifiant".

      Multumesc mult pentru intentie, nu este nevoie pentru ca sigur drumul ar afecta consistenta initiala si am o prietena farmacista pe care o pot ruga sa imi faca rost de mostre. Dar nu i-am mai zis pentru ca abandonasem subiectul dupa ce am citit pareri negative, acum insa cred ca imi iau inima in dinti si il incerc. Am ramas socata de ce pateam de la Effaclar Duo, in loc sa usuce o bubita mai rau o irita si asta facea cu intreg tenul. Aveam si un prurit nesuferit. Apoi uitandu-ma pe makeupalley am vazut ca mai sunt si alte persoane care nu se impaca deloc cu LRP si mai ales Effaclar - pe langa cele pentru care facuse minuni. Mi-a mai scris o bloggerita, nu retin cine, ca pateste minuni de la LRP.

      Ștergere
    2. Sincer, a fost foarte bun si de-aia vreau sa raman la el. Eu zic ca poti incerca o mostra... si daca efectele negative apar, renunti si zona cred ca se vindeca repejor.
      Effaclar nu am folosit niciodata, m-am rezumat la Brevoxyl. Eu nu-s incantata de autobronzant pe fata, mi se pare ca pigmenteaza mai tare porii si arata mai murdari ca de obicei.

      Ștergere
    3. Eu as fi vrut sa pot folosi si pe fata ca sa nu se observe diferenta fata de corp daca nu am machiaj, dar nici vorba din cauza melasmei. Lancome iesea placut, sunkissed, ca un voal auriu.
      Nu-i chiar o tragedie fiindca doar ai casei asista la fata mea mai alba decat restul. :) Sincer daca as pune mana sa ma duc la sala si sa fac eforturi combinate sa scap de celulita si sa-mi tonifiez picioarele cred ca m-as placea si naturala. In mai anul trecut am facut mai multe sedinte de masaj anticelulitic, cu adevarat viguros si eficient, si imi placea asa mult rezultatul incat nu mi-a mai pasat ca nu-s bronzata.

      Ștergere
    4. Nici eu nu m-am inteles deloc cu LRP, am avut fluid cu SPF si i-am facut rapid vant, m-am umplut de bubite de la el :( Apoi am mai incercat ceva tot de la LRP cu SPF si am patit la fel. Cu Effaclar Duo in schimb mi-a mers destul de ok.
      Dintre autobronzantele de mai sus am avut Piz Buin, era chiar super decent ca pret (luat de pe ebay nu de la noi din farmacii), undeva pe la 5 lire, acum vad ca e dublu :( Acum am Vita Liberata mousse si imi place de mor, iese foarte fain. Pacat ca sunt eu prea puturoasa sa-l aplic mai mult de 1 data pe sezon.

      Ștergere
    5. Am tot auzit lucruri bune despre Vita Liberata, dar e prea scump pentru a-mi putea oferi continuitate...eu chiar aplic des in sezon, cel putin de 2 ori pe saptamana iar inainte de evenimente chiar si cateva zile la rand. Si am senzatia ca astea spuma se consuma mai usor. Ma tot gandesc la St. Moriz, culoarea e super iar pretul mic.

      Ștergere
  2. Să știi că și mie-mi place soarele, încă de mică a trbuit (yay) să stau la soare, pentru niște probleme cu oasele, însă acum, mare, încerc să fiu mai cumpătată. Nu-mi iese mereu, sunt o iubitoare a verii și a soarelui, fug de umbră chiar și la 40 grade Celsius. Dar sunt destul de atentă cu orele la care mă expun. Cât despre Bioderma, se află, în continuare, în rutina mea și continuă să-mi placă mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu ma mai simt deloc bine la soare, mi se pare ca dogoreste si dimineata vara. Acum doi ani eram in masina dar purtam spf20 pe decolteu, geamul lasat jumatate pentru ca mi se stricase AC-ul. Pana acasa am dezvoltat brobonite rosii asociate cu prurit, am mai auzit persoane care patesc asta in aceeasi zona dar nu ma asteptam sa ma ia asa repede, pe un drum de 20 min. Pe urma am tot patit-o asa ca medicul imi daduse sa iau Aerius si sa aplic Advantan/Fenistil.
      Aversiunea mea are legatura si cu caldura, mi se face rau si daca apa din baie e fierbinte sau daca stau mult intr-o camera in care se gateste. Din motivul acesta nu-mi mai e draga deloc vara, cel mai bine ma simt la final de primavara sau toamna cand inca ma pot imbraca subtire si pot purta sandale dar nu mai sufar de cald.

      Eu intentionez sa incerc totusi si Anthelios XL, poate ma ajuta cu matifierea. Daca nu, revin la Bioderma pentru ca dincolo de acest aspect nu am ce-i reprosa.

      Ștergere
  3. Am renuntat si eu la bronz in ultimii ani dar inainte de nunta mea am bagat cateva sedinte de solar. Nu mai am timp, rabdare de stat la soare desi iubesc vara cu toata canicula ei.
    Am observat si eu ca au inceput sa-mi apara niste pete si cu timpul parca s-au marit. Mi-ar placea tare mult sa-mi examinez toate alunitele dar mi se pare cam scump :|.
    Oricum foarte utila postarea, ar trebui citita de cat mai multe persoane inconstiente.
    Eu am ramas cu pistrui pe omoplati in urma unei arsuri dintr-o vara de acum vreo 15 ani. Eram prea mica ca sa realizez ca bronzul se obtine treptat, nu intr-o singura zi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie mi-au aparut toate alunitele noi acum 2 ani, ultima vara cand am stat la plaja. Culmea, nu pe vremea cand nu foloseam SPF. In vara am facut pistruii aceia intre sani, si toamna doi dintre ei erau deja graunte. Nu au mai evoluat de atunci, dar ma supara si mi-e teama sa nu le agat/presez.
      Nu stiu de oamenii au luat postarea drept atac, si eu am iubit sa fiu bronzata...pana la urma fiecare face ce doreste cu pielea lui, am vrut doar sa trag un semnal de alarma macar in privinta exceselor si a necesitatii factorului de protectie.

      Ștergere
  4. Despre Bioderma AKN mat SPF 30 ce parere aveti?
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna,
      Nu am avut inca ocazia sa o testez dar iata o analiza a tuturor SPF-urilor Bioderma, din pacate la AKN SPF 30 Pasagera mentioneaza ca nu o recomanda din cauza alcoolului denaturat din compozitie.

      http://pasagera.ro/analiza-chimica-a-produselor-pentru-protectie-solara-bioderma.html

      http://www.paulaschoice.com/beautypedia-skin-care-reviews/by-brand/bioderma/_/Photoderm-AKN-Mat-SPF-30

      http://surasul-demetrei.blogspot.ro/2010/10/photoderm-akn-mat-spf-40-bioderma.html

      http://notanothermakeupblog.blogspot.ro/2011/06/review-photoderm-akn-mat-spf-30-de-la.html

      http://www.the-beauty-addict.com/2011/08/review-bioderma-photoderm-akn-mat.html

      Pentru tenurile grase multe consumatoare au elogiat Anthelios XL gel-crema de la La Roche Posay SPF 50, dar nici pe acesta nu l-am testat inca.

      Ștergere

  5. https://www.youtube.com/watch?v=wR7UjWBFRnw
    http://www.skin79.ro/purple-super-plus-bb-cream-spf40-40g-skin79-317.html

    RăspundețiȘtergere
  6. Of, nu inteleg obsesia cu bronzul cand arata oribil si e atat de comun, mai ales pitipoancelor :)) Imi place sa fiu diferita, chiar daca am semne de la cosuri pe spate si umeri si imi place contrastul cu ochii si parul foarte dark-snow white <3. Singurul bronz care e dragut e ala din prima/a 2-a zi, cand se inchide ft putin pielea, cam cat o nuanta sau jumate de fond de ten, dar nu merita deloc pt ca nu e mai frumos.

    Am celulita si nu-mi place, dar se vede oricum as fi colorata, asa ca na, trebuie sa lucrez la ea. Mai degraba pt cele care vor sa o ascunda sunt bune lotiunile acelea cu particule sidefate sau highlighter pudra.

    Cateva minute pana la o jumate de ora iarna trebuie sa ne expunem la el pt a produce vitamina D, altfel osteoporoza o sa apara....sooner or later. Asta poti sa o rezolvi cu suplimente, anyway.

    Din pacate, de la 14 ani am un fel de dermatita pe ten(defapt e peste tot, dar e aparenta mai ales dupa ce aplic machiaj) care imi provoaca exfolierea(fina, nu coji mari care s-ar indeparta ft usor) continua a pielii, insa nu completa(adica sa si cada singure...pt ca nu trebuiau sa se cojeasca asa repede, defapt), si am observat ca prin expunerea la soare ele se amelioreaza...probabil pt ca el ori ataca ciupecile alea care provoaca inflamatia, ori realizeaza chiar efectul asta de care se fereste lumea fara dermatita, psoriasis, etc. in general....incetineste putin regenerarea pielii(insa in cazul meu o aduce la normal..pt ca ea e excesiva). Mentionez ca nu stau atat de mult incat sa ma inchid, cam o ora sau o ora jumate iarna, dar nu in fiecare zi....o ora insemnand totalul timpului petrecut afara, nu timpul petrecut afara +1 ora pe balcon, iar vara cred ca o jumate e de ajuns, uneori mai putin, uneori mai mult dar la umbra, depinde daca ies pe afara :))) nu la ore de canicula, ideal.

    Am citit ca e bine sa te feresti de arsuri si bronz in special in primii 18 ani de viata.

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu ma consider norocoasa(sac) pt ca ai mei nu au avut bani sa mergem sa ne prajim la soare in fiecare vara(doar de 4 ori cate o saptamana am fost ever...si nu m-am ars deloc...in rest, m-am bronzat extrem de putin in unele veri doar...o nuanta), ca urasc canicula si soarele strong si ca am evitat sa ma joc pe afara in perioadele astea si ca atunci cand aveam vreo 16 ani jumate si incepuse sa ma bata gandul sa merg macar de 2-3 ori pe luna la solar(in principal pt problema cu pielea, dar si pt ca aveam pitipoance idioate si chiar si oameni ok in clasa care faceau referiri mai subtile sau mai stupide la pielea mea alba (care mie imi place), mai ales dupa *sezonul de prajeala*, cand si alea mai albe si *nerdy* din clasa aveau *the orange glow*), am inceput sa citesc mai mult despre protectia asta solara...pana la momentul ala credeam ca e necesara doar vara...nu stiam ca daca stau 5ore afara si e innorat eu stau prea mult(nu ca as fi stat atat, sunt dependenta de statul la laptop-uite ca are si el un beneficiu).

    Mi-am luat gandul de la solar :)) si mi-am cumparat o crema cu spf 15 Paula's Choice dupa mult mult timp de cautare si gandire si stresare....si ma feream de soare...vara ieseam doar seara...insa am observat ca acele cojite nu dispareau, ba chiar erau un pic mai rau ca inainte si nu-mi mai treceau niste cosuri de pe obraz....in consecinta, ma exfoliam mult mecanic(si acum o fac, dar nu pana ma ustura pielea pt ca folosesc in paralel si o crema cu uree si acid lactic care exfoliaza cojitele alea ca sa le indepartez mai usor si nici nu-mi usuca pielea ca BHA, din contra..chiar recomand ureea, btw...eu care mereu le gasesc cate un defect produselor cosmetice...un mic defect e ca tot trb sa masezi pielea ca sa se ia micutele cojite, dar asa e normal...si ca daca iti intra in ochi ustura, dar asta e si mai normal).

    De vreun an am realizat ca mi se ameliora problema spre sfarsitul anului scolar, cand inevitabil stateam in soare, chiar si cu spf....insa iarna era sub orice critica...nici nu stateam la soare la mult de 20 minute maxim si cu gluga uneori...si cu spf. De asemenea, mi se inrautateau cosurile de la pielea aceea care imi astupa porii incarcati si mai mult decat erau.

    In concluzie, daca n-aveti probleme ca mine, puteti evita complet soarele si lua vitamina D3 capsule.

    Daca aveti dermatita seboreica, psoriasis, ihtioza, matreata multa(tot dermatita e, actually) si oricum nu petreceti mult timp afara, puteti folosi un spf mic sau deloc(sau machiaj cu spf...majoritatea au spf 6-15).

    Daca stati mult afara, chiar si cu acele probleme, trebuie sa purtati spf 15, 20, chiar 30 daca e canicula, insa nu e nevoie sa reaplicati dupa acele cateva ore de protectie(ca sa stati totusi o ora expusi).

    Daca aveti rosacee, evitati soarele ca pe otrava. Tatal meu are si i-o agraveaza.

    FOARTE IMPORTANT: protectia solara chimica(orice ce chimic....mai degraba i-as spune organica, ca in chimia organica) e....cancerigena pt ca produce radicali liberi.

    Protectia minerala(fizica-oxid de zinc si/sau dioxid de titan) e ok atat timp cat pariculele nu sunt nano. Asta inseamna ca o sa lase urme albe....care se vor acoperi cu machiaj. Exista si creme cu protectie minerala care au un pic de culoare in ele, ca un tinted moisturizer, pt a elimina problema urmelor pt cele care nu vor sa mai puna si fond de ten; sunt mai greu de gasit. Daca ar fi de ales, oxidul de zinc e cel mai bun si safe. Dioxidul de titan singur nu protejeaza de tot UVA-ul.

    http://peacefulplanetblog.files.wordpress.com/2013/05/20130509-193311.jpg?w=470

    RăspundețiȘtergere
  8. Nice blog :)
    Eu folosesc de ceva timp produse Sebamed ! Le recomand ! :)

    RăspundețiȘtergere