Translate

miercuri, 14 martie 2012

Aparatul dentar, 11 luni.

Articolul in speta trebuia sa aiba ceva vechime si sa fie mult mai bine decorat cu imagini edificatoare, de altfel acestea fiind si motivul pentru care l-am tot amanat. Speram sa obtin fotografii din interior, cu modalitatea de ancorare a dintisorului-sef de la care s-au tras toate problemele. Pe scurt : maxilar ingust + canin lenes -> canin inclus (detectabil doar la radiografie) -> toti dintii de pe arcada superioara s-au deplasat si au acoperit si spatiul destinat lui -> linia mediana mutata cam cu 1 cm mai spre dreapta, dand impresia unui zambet foarte stramb.
  • Pentru cei interesati de subiect, folositi va rog caseta search si veti descoperi toate postarile precedente referitoare la "aparat dentar" (tipuri, pregatiri, montaj, costuri, etc).


Aparatul a fost montat pe 12 aprilie, si tot in acea perioada am facut si interventia chirurgicala pentru descoperirea caninului ce urma sa fie ancorat mai tarziu. In prima faza am fost cam dezamagita, in capsorul meu dintii urmau sa se mute toti in acelasi timp si in fiecare zi priveam linia mediana care nu se misca deloc. Dupa 3 luni deja eram deprimata, parea ca nu progresez si ma gandeam ca in ritmul asta in loc de cei 2 ani aproximati voi sta o vesnicie cu el. Happy day, la o activare mi-a trecut prin minte sa intreb de ce desi ma dor, semn ca exista presiune si functioneaza, nu se centreaza. Mi-a explicat ca nici vorba sa fie trasi in acelasi timp, ci se muta unul cate unul, sa privesc in laterala unde exista o extractie si o sa observ ca spatiul e din ce in ce mai mic. Exact asa era, curand s-au tras unul cate unul spre stanga si deja in noiembrie linia mediana ajunsese la locul adecvat : mijlocul buzei, exact in continuarea centrului de jos. Din punct de vedere estetic, pot spune ca am scapat de cel mai mare complex. DAR....


Caninul e lenes. Foarte. E si varsta de vina, 28 nu e totuna cu 18. Nu intelegeam de ce nu l-a ancorat, imi spunea doar ca ar prefera sa iasa singur putin mai mult ca sa monteze pe el un carlig si apoi sa-l agate de arcul (sarma) aparatului. Am insistat ca nu mai am rabdare, si atunci s-a decis sa trec printr-o noua interventie chirurgicala. Moment in care m-au lasat picioarele cu gandul la doctorul acela atat de drag mie care nu aude cand ii spun ca s-a cam dus anestezia si simt tot. N-a fost prea dragut nici de data asta....stiu ca in Craiova e foarte cunoscut si apreciat, dar eu si alti cativa avem toate argumentele sa nu ii proslavim profesionalismul. Poate ca interventia e reusita, in sensul ca e bine executata tehnic si nu apar complicatii. Insa starile prin care treci ar putea fi usor evitate cu un dram de gentilete. Cand vezi ca pacientul mai are putin si lensina chiar nu e cazul sa faci glume proaste si sa-l intrebi daca ii e teama de bisturiu pentru ca il vei folosi din plin astazi. Si in timp de are culoarea varului si mai ca nu se prelinge de pe scaun nu te minunezi ca gingia e fibrozata, cat sange curge, si alte fraze de genul. Stiti, nu vreau sa aud in ce consta macelul. Da, stiu ca o sa tai si-o sa frezezi in osul meu, dar prefer sa nu am idee cand si cu ce faci toate astea si nici cum arata teatrul operatiunilor. In fine, dupa cca 50 min am scapat de chirurg si dupa alte 15 min de asteptare am intrat alaturi la orto unde medicul meu impreuna cu asistenta s-au chinuit sa faca hemostaza ca sa poata lipi carligul pe canin. Sunt mandra de mine ca am indurat, anestezia deja se dusese si nu era deloc placut sa tot simti un soi de fitil in rana dar eram constienta ca au stat dupa mine special peste program si ca depun un efort considerabil asa incat chiar n-a mai contat disconfortul fizic. Au reusit. Asta se intampla la sfarsitul lui septembrie.


Din luna urmatoare a fost agatat cu un elastic (trecut prin acel carlig) de sarma aparatului. Din pacate presiunea nu a fost suficient de mare si nu am vazut progres. Nu intelegeam de ce nu il agata direct cu sarma dar aveam sa aflu cand s-a ajuns la asta, in februarie. Prin carlig a fost trecuta o sarma exact ca cea de la aparat, iar acesta iese prin el in V si se intinde pe langa sarma aparatului. Practic am dublu arc, ceea ce obraji mei nu prea apreciaza caci mereu ma tai/agat. Mai ales la limba, obisnuita fiind sa trec spre molari pentru a verifica daca mi-a ramas mancare. Motivul pentru care nu prea isi dorea sarma este ca imi apasa pe incisivul lateral drept, cel fara bracket, si il impinge in spate. Dar nu am de ales, il vom aduce la loc dupa ce coboram caninul pe arcada.
A trecut mai bine de 1 luna de cand il am ancorat cu sarma, si am bifat o activare pe 5 martie. M-am cutremurat de raspunsul la intrebarea "exista vreo sansa sa nu coboare niciodata?". "Da, exista. Dar pana acum nu am intalnit niciun caz". Sa speram ca nu o sa fiu eu primul, practic puteam sa dau aparatul jos mai devreme de doi ani avand in vedere ca s-au aranjat din noiembrie deja, insa trebuie sa stau dupa canin. Si as turba sa stau degeaba....nu mai zic ce ar insemna sa il extrag, iar chirurgie avand in vedere unde e situat prin palat si cred ca radacina lui e la baza sinusului. Plus ca as avea nevoie de implant, multi bani si timp deci. Vestea buna e ca masurandu-l pare ca suprafata iesita s-a dublat in aceasta luna. O sa ne lamurim mai bine luna viitoare, cand o sa fie masurat din nou.


As fi vrut sa va arat poze cu caninul ancorat, insa am avut o mica polemica cu medicul stomatolog cand am mers la igienizare. Pe el il rugasem sa imi faca poze acolo inauntru, cu oglinzile acelea speciale. Orgolioasa din fire, nu am mai vrut le iau. Ma cam roade sa pun mana pe ele, e clar ca eu nu imi pot face singura si nici nu am instrumentele necesare, dar nu. Asa ca imi cer scuze, va trebui sa va multumiti doar cu poze normale, din fata. Nu o sa vedeti caninul, o sa vedeti insa sarma cu care e ancorat cum se petrece pe langa arc. Si, bineinteles, dintii mei centrati. :D
Mai e mult pana departe....dupa ce voi scapa de corvoada coborarii lui pe aracada si mai tarziu si de aparat(nu cred ca mai devreme de 1 an de acum inainte), voi ramane cu un premolar lipsa langa el. Implant, deci....4 luni si 500 euro. Jos 2 coroane de portelan. Sus pe incisivi fatete pentru ca au fost loviti candva si sunt plini de fisuri.
Merita? DA. Orice si oricat. Vreau sa aud si eu in viata asta : "Ce dantura frumoasa ai!".

  • Fotografiile sunt din prima zi, apoi 3,5 luni, si ultima este de astazi, 11 luni. Se poate observa cat de strambi si aplecati erau spre dreapta, iar linia mediana era cam cu 1 dinte mai incolo decat normal. Din noiembrie totul e la locul lui...mai putin caninul. In ultima imagine se vede sarma care iese din carligul de pe el, doar cea dinspre stanga (e la fel si spre dreapta), formand dublu arc cu sarma aparatului.

























P.S. Am gasit pe net o imagine cu canin inclus ancorat, exact ca la mine : http://www.drcrisan.ro/wp-content/uploads/2010/05/IMG_6658_resize.jpg


42 de comentarii:

  1. cine o sa aiba dinti frumosi ? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu eu eu! :)) Acum ca se face un an pot spune ca a trecut repede...dar in timpul asta n-am fost de aceeasi parere, l-am mai jelit cateodata, mai ales cand imi simteam dintii ca intr-o menghina si ca vor sa treaca unii prin altii. Si cand duream si daca treceam cu discheta demachianta in zona lor. Dar acum ca s-au mutat nu ma mai dor activarile.

      Ștergere
  2. WOW, arata super!!! Felicitari pentru perseverenta! :* :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Rux! :* Cand ma uit in urma realizez ca aratau chiar mai rau decat ii percepeam (habar nu am cum cei din jur nu au sesizat, probabil pentru ca ma abtineam sa zambesc in public iar cand o faceam se vedea doar arcada de sus si nu era clara diferenta fata de cea de jos).

      Ștergere
    2. Haha, si pe mine ma trec aceleasi ganduru cand ma uit la pozele de dinainte:)) Hai ca ce-a fost mai greu a trecut deja, acum nu-ti ramane decat sa astepti!

      Ștergere
    3. Azi am aratat colajul unor prieteni apropiati si mi-au spus ca nu observasera ca as avea dintii strambi. Pai cum sa observe daca zambeam mai rar decat vine Mos Craciun, si atunci doar un suras zgarcit. :)
      Da, in principiu greul a trecut pentru ca din noiembrie de cand s-au aranjat nu am mai simtit niciodata durere dupa activare. Si mananc cam orice, restrictia fiind doar sa nu smulg arcul sau sa desprind vreun bracket. Sper numai sa nu stau degeaba dupa canin, daca ajung la extractie asta puteam s-o fac de la inceput ca tot m-a taiat si forat de 2 ori pe acolo.
      Ma incurajez ca la finalul verii ar trebui sa am macar jumatate din canin vizibil pe arcada.

      Ștergere
  3. Nici nu-mi vine sa cred ca a trecut deja un an, parca ieri citeam prima postare cu aparatul. Felicitari pt. perseverenta, ti-o spune cineva care a avut 3 aparate pana acum, 2 in copilarie si unul in facultate. Tine-te tare, in curand o sa scapi si o sa ai o dantura super!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult! Da,a trecut timpul....nu-s o tragedie nici aparatul si nici perioada de tratament, dar totusi mi-as fi dorit sa-l fi pus cativa ani mai devreme. Habar nu am ce ar fi schimbat, poate doar increderea in mine, numai ca nu ma incanta deloc ca voi putea sa ma bucur de un zambet estetic abia la 30 ani. Cand incepi sa te gandesti ca daca zambesti larg ti se accentueaza naso-labialele, caci deja se vad si-am retezat poza de acolo :))
      M-am obisnuit, daca nu aveam golul acela dublu pe dreapta chiar zambeam din plin de pe acum.

      Ștergere
  4. Răspunsuri
    1. Multumesc. :* O sa fiti martorele primului zambet estetic si sanatos, abia astept sa il dau jos si sa ma ocup de coroane, fatete....o mie de poze imi fac, pentru tot timpul cat mi-a fost rusine sa zambesc. :)

      Ștergere
    2. O sa-ti pui si fatete peste ei? Nu sunt scumpe?
      Se vede diferenta enorma, sunt altfel clar, acum sunt pozitionati corect. Si eu fac un an de cand port, acum lucrez la muscatura, nu stiu cat mai dureaza ...

      Ștergere
    3. Mi s-a corectat si muscatura. Eu sper sa coboare caninul sa nu ajung exceptie, 2 implanturi ar fi mai mult decat isi permit ai mei si interventia chirurgicala e horror caci am citit din greseala cand cautam despre ancorarea lui.
      Da, o sa am si fatete, dar nu portelan ci compozit. Sunt mult prea scumpe de portelan, oricum nici celelalte nu sunt chiar de pomana. Eu as prefera sa ii albesc si sa fatetez doar cativa, cei care sunt fisurati - de ex incisivii centrali. Sa vedem si cum arata dupa ce dau jos aparatul, si cat ar costa solutia propusa de dentist care nu e de acord cu albirea pentru ca implica schimbat de plombe si cere repetitie constant. El ar vrea sa puna fatete de compozit intre canini pe ambele arcade, mie nu imi convine ca ceilalti sa ramana mai inchisi si cu alta textura.

      Ștergere
    4. Nici mie nu vrea doctora sa mi-i albeasca dar de fatete chiar n-am bani, nu as putea sa-mi pun doar pe cativa, ori pe toti ori pe niciunul. O s-o intreb oricum ce parere are si cam ce preturi mai sunt...
      Cert e ca m-am saturat maxim de dentist in ultima perioada, am ajuns sa merg de 2-3 ori pe luna si toti banuti mei acolo se toaca :((.
      M-am trezit intr-o dimineata cu botox in buza de sus :))), e ceva la radacina unui frontal, vineri aflu exact ce e si daca e necesara o interventie chirurgicala :)..Stii cum astept sa scap de aparat? Cum asteptam sa trec licenta pe lista de amintiti...

      Ștergere
    5. Eu trebuie neaparat sa pun pe incisivi, nu e neaparat vorba de estetic dar fisurile alea le afecteaza rezistenta si risc sa se sparga vreodata mancand ceva mai dur. Mai ales centralul drept, care nu mai are nerv dar arata normal pentru ca a primit albire interna.
      Sincer si eu abia astept...e adevarat ca te obisnuiesti, dar nu e ca si cum nu ai avea nimic pe ei. Te mai agati, mai faci rana, plus cum arata. Uite ca a trecut 1 an, asa va trece si al doilea. :)

      Ștergere
    6. Vad ca tu te-ai pregatit psihic deja :)), eu NUU, eu la fiecare vizita de acum incolo astept o surpriza, astept sa ma surprinda ortodonta placut : "aaaa, luna viitoare gata, scapi de el!!" :D..Am ajuns la limita rabdarii...nu mai vreau un an.

      Ștergere
    7. Eu nu am ce surpriza sa astept, din cauza caninului care arata ca in poza inserata ca un update la final. Daca intr-un an nu a coborat, ce sanse are sa o faca in 2-3 luni? :) Daca nu era el, avand deja 5 luni de cand s-au aranjat cum trebuie si eu speram sa il dau jos curand.

      Ștergere
  5. Si eu fac un an in aprilie.
    Si la mine se cunosc rezultatele, dar inca nu sunt multumita 100% :)
    Acum o sa urmeze si pe arcada de jos, dar cred ca o sa fie mult mai ok decat pe cea de sus.
    Tu cum te abtii sa nu razi? Eu pur si simplu tot timpul sunt cu gura pana la urechi :))
    Cateodata as vrea sa pot sta cu gura inchisa, dar pur si simplu nu ma pot abtine sa nu rad.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu ce sa zic, mie nu a vrut sa imi puna jos. A considerat ca nu e nevoie. Putea sa imi ia banii fiindca eu tot insistam, dar e cel mai dragut si onest medic pe care il stiu (o ea).
      Am auzit diverse pareri, Federova de ex zicea ca i se pare mai aiurea jos.
      Ma abtin pentru ca sunt obisnuita, asa am facut din adolescenta de cand am sesizat ca ceva nu e in regula la aspectul lor. Iar acum mi-e rusine cu golul ala, pentru ca nu pot sa explic fiecarui privitor ca cei doi premolari au fost extrasi terapeutic pentru ca pe mijlocul lor coboara caninul.
      Bafta in continuare, totul o sa fie bine la final.

      Ștergere
    2. Mie mi-a pus jos dupa vreo 4 luni de purtat doar sus si a fost mult mai incomod. Si acum mi-e greu cu el, raman ramasite de mancare care cu greu le scot, iti dai seama cat fitness baga limba mea? :)) Plus ca de multe ori ma trezesc cu rani in buza pe interior.

      Ștergere
  6. Super, cand am sa mi-l scot si eu, am sa iti fac o postare cu poze cu tot, daca vrei, sa postezi pe blog... ma gandesc ca mie mi-ar fi placut sa gasesc mai multe pareri despre :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag, clar era mult mai bine daca existau dintotdeauna atatea informatii si imagini. De cand cu blogurile multe fete s-au hotarat sa isi puna aparat, prima intrebare de care ma lovesc e "mai pot la varsta asta???". Oamenii au senzatia ca dincolo de adolescenta nu mai functioneaza...si trist e ca exista si destui dentisti idioti care desi nu e specialitatea lor si nu au habar te descurajeaza ca nu mai are rost sa mergi la ortodont.

      Ștergere
  7. Wow! Se vede diferenta! Felicitari,Ramo! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! :* Pozele n-au iesit prea bine, nu ma descurc deloc sa-mi fac singura si cu macro...si cred ca nici nu stiu sa zambesc, am iesit un pic cam stramba. Sau nu am tinut aparatul pe mijloc, egal.

      Ștergere
  8. Ce dnti frumosi (o sa) ai! :D

    Eu azi am fost la dentist, am inceput si eu calvarul. :))
    Primele 2 sedinte au fost de curatare a danturii si mi-a luat mulaj pentru doi dinti din fata. Azi mi i-a schimbat cu 2 dinti provizorii care arata groaznic de urat. :D Maine ma duc sa-i mai infrumuseteze putin... sper eu, putin mai mult. Parca sunt prea lungi si prea galbeni.
    Peste 3 luni ma intorc pentru a-i schimba cu dintii definitivi. Fac infectie la unul din ei si vrea sa stie de la ce inainte sa imi faca operatie la radacina lui.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Important e ca ai inceput, merita orice efort si asteptare. Culmea, eu incisivii centrali as vrea sa ii si alungesc cu ajutorul fatetelor. Mi se pare estetic sa fie usor mai lungi decat restul. Cel putin asa am vazut in cateva imagini "hollywood smile". :)
      Am avut si eu problema asta la 2 jos, tot un soi de infectie dar se numea pierdere de materie. Imi manca nu stiu ce pe acolo, aparea negru la baza radacinii pe radiografie. Pateam asta pentru ca medicul dinainte nu curatise bine canalele cand scosese nervul, a trebuit refacuta obturatia si pus hipo sau cum se numeste substanta aia care curata. Apoi monitorizare 6 luni. Din fericire, leziunea s-a retras in acest timp si au fost salvati.

      Ștergere
  9. Te felicit si eu pentru perseverenta!S-au aliniat frumos dintii tai. In curand(mai precis in urmatoarele 2-3 saptamani)o sa imi pun si eu aparat dentar la aceeasi doctorita(sunt tot din Craiova).Trebuia sa imi fac programarea pt. consult de acum 2 saptamani insa am amanat din diverse motive.Dna doctor mi-a fost recomandata de medicul stomatolog si o colega care si-a pus aparat dentar la dansa acum 1 an.Sper sa ajung saptamana viitoare pt. ca nu mai am rabdare,astept deja de aproape 4 ani sa fac acest pas,nu am emotii deloc pt. ca m-am documentat foarte bine.Eu trebuie sa imi pun pe ambele arcade,insa doar pe arcada superioara sunt problememai mari in sensul ca ambii canini s-au incapatant sa nu erupa la varsta corecta,acum am 21 de ani.Caninul de lapte din stanga l-am extras acum 4 ani,dar cel definitv a crescut mai in spate fata de ceilalti dinti,iar caninul din stanga de lapte a rezistat pana acum 1 luna cand l-am extras deoarece iesise cel definitiv in spatele lui.Pe scurt:)) pe arcada superioara trebuie adusi ambii canini in pozitie corecta,iar jos am doar un dinte destul de stramb,este putin "rotit" si i-a schimbat putin pozitia si dintelui de langa el.
    Ti-am urmarit evolutia de anul trecut,imi doream si atunci sa imi pun aparat insa din motive financiare am amanat,.Acum abia astept sa intru in posesia lui,iar peste ceva timp sa pot sa rad cu gura pana la urechi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur, mai ales ca faci pasul mult mai devreme decat am reusit eu. Deja te poti gandi ca la 23 o sa fie totul bine. Si eu am caninul drept de jos putin rotit, dar nu a modificat nimic la ceilalti si nu a vrut sa imi puna aparat doar pentru atat.
      Daca abia acum mergi la prima consultatie, din pacate nu o sa il montezi foarte repede. La mine a durat cateva luni intre prima si montaj, pentru ca ma programa o data pe luna. Intai m-a vazut si nefiind suficienta radiografia panoramica pe care mi-o sugerase dentistul (facuta la Camen), a mai cerut una pe Garii. A trebuit sa astept 1 luna sa vin cu rezultatul. Apoi alta luna pana sa vin sa ia mulsajul. Si inca una pana la montaj. Ideea e ca e fff aglomerata, dar dupa ce pui aparatul nu mai sunt probleme adica daca rupi sau desprinzi ceva la el poti sa vii oricand, te baga printre programari.
      Nu cred ca exista cineva mai bun ca ea, aud recomandari calduroase la fiecare pas. Si mie tot dentistul mi-a recomandat-o. Si pe langa un bun profesionist, e minunata ca om. M-a ajutat mult.
      Cred ca iti va recomanda metalic, mie mi-a zis ca nu are sens sa investesc in ceva mai scump si ca functioneaza cel mai bine si implica cele mai mici costuri si ca intretinere. Gen ti se desprinde un bracket, se lipeste la loc acelasi.
      Sa-mi scrii cum e cu el dupa ce il montezi. :*

      Ștergere
  10. Felicitari, felicitari, felicitari! Ma bucur tare mult pentru tine si iti tin pumnii in continuare! Sa iasa totul bine si sa primesti complimente pe masura a ceea ce ai tras ca sa ai dantura frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult, e cea mai mare bucurie din ultimii ani. Nu sunt deloc curajoasa si evit orice implica durere, de asta sunt mandra ca am facut pasul desi inceputul s-a lasat cu senzatii tari. :) A meritat din plin, cum era sa nu pot zambi toata viata complexata fiind ca erau strambi si ciudati?

      Ștergere
  11. Stiu ca dna doctor vine de la Bucuresti si este foarte aglomerata,dar atat timp cat isi face meseria foarte bine prefer sa merg la dansa si sa astept mai mult decat sa dau banii degeaba la alt ortodont. Aparat metalic imi doresc pt. ca este eficient si mai ieftin decat celelalte si sper sa treaca repede 2 ani:)) Oricum nimeni si nimic nu m-ar putea face sa ma razgandesc in privinta aparatului dentar.Consider ca merita orice efort si sper ca o sa ma descurc ok cu el dupa montare,cu ocazia asta poate o sa slabesc si cele 4 kg pe care le-am acumulat si nu o sa mai rontai ciocolata si alte prostioare:))Poate o sa ne intalnim la dna doctor la cabinet candva:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate nu stai nici 2 ani, la varsta ta cred ca ar merge mai repede. Verisoara mea ii avea pe toti foarte distantati, si s-a gandit sa mearga in iarna la consultatie sa vada daca se poate face ceva (pentru ca 3 dentisti ordinari o asigurasera ca nu, de parca era domeniul lor) si daca da sa-l puna dupa nunta din vara acum. D-na doctor a asigurat-o ca daca i-l pune imediat i-l si da jos pana la nunta, ca-s suficiente 6 luni pentru problema ei.
      Bine, caninii sunt mai cu mot dupa cum vad pe pielea mea, dar totusi daca ai noroc se rezolva mai degraba.
      In maxim 2 luni te obisnuiesti cu disconfortul si chiar si durerea activarii o sa fie ceva firesc. Eu sunt sensibila si speriata de durere fizica de obicei, si totusi cand a fost vorba de "junghiurile", aftele si ranile provocate de aparat am rabdat foarte calma si am refuzat sa iau vreun analgezic.
      Primele zile o sa-l simti ca pe ceva strain si greu, dar apoi ramai doar cu presiunea care te impiedica sa rontai mancare mai dura. Sa nu te apuci sa musti din fructe chiar daca nu te dor, pentru ca desprinzi vreun bracket. Am rezolvat eu unul cu o piersica tare. Si am smuls arcul muscand din porumb fiert.:)
      Eu am pe 2 aprilie activare, dar in atata timp cat ne mai asteapta nu e exclus sa ne vedem caci m-am mai intalnit intamplator cu o fata care ajusese la dansa de pe blog.
      Abia astept sa-mi spui cum e cu el.

      Ștergere
  12. Buna Ramona,
    Vad o evolutie f frumoasa a dintilor tai, port si eu aparat dentar de 2 luni, si abia de o sapt pt arcada de sus, unde..am un canin inclus f, dar f departe de locusorul sau.. Mie mi-a crescut de vreo 4 ani, dar mi-a fost frica de dentist, acum am avut extractia la dintisorul de lapte (la 21 de ani :))] si mi s-a montat aparatul.. nu mai are rost sa spun ca imi urmaresc caninul cate 10 ore pe zi in asteptarea unui semn, catusi de mic :) Trebuie sa rezistam eroic, e o problema complicata, dar o sa fie bine! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu stiu cand a crescut al meu, pe la 14-15 ani sustineau ca nu exista mugur si nu il voi avea niciodata. Dar pe la 21 stiam sigur de el, doar ca dentistul de atunci nu doar ca mi-a zis ca merg degeaba la ortodont ca nu mi se mai indreapta dintii la varsta aia, dar despre canin a spus doar "peste ani o sa ajungi la chirurgie sa-l extragi ca-ti va apasa pe cei de pe arcada". Cu un singur lucru a avut dreptate, chiar incepuse sa se faca simtit si mi se parea ca i-a impins un pic in spate pe cei doi pe care i-am scos acum ca sa coboare acolo. Din ce am vazut pe radiografie, a crescut oarecum intre cei doi premolari extrasi, dar deasupra lor complet. Locul e bun, doar ca fiind asa sus si de atatia ani uite cat stau dupa el acum...viteza melcului. Acum ca e ancorat cu sarma ar trebui sa se vada progres, pe 2 aprilie se fac 2 luni (mai fusese cu elastic).
      Incearca sa uiti, ca sa nu fii dezamagita ca nu inainteaza asa repede cat ti-ai dori. Desi eu cred ca fiind mai tanara o sa mearga mai repede decat la mine. Eu abia astept sa mi-l masoare in aprilie sa spuna daca intr-adevar exista un progres cat de mic.
      Bafta, ce era mai greu a trecut oarecum...e mult pana te decizi sa pui aparatul si il si montezi, apoi iti duci viata normal (si speri sa treaca timpul). :)
      :*

      Ștergere
  13. Foarte bun articolul!Am invcatat foarte multe lucruri despre dinti.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna,ce se mai aude cu caninul tau inclus?Am si eu aceeasi problema,varsta 20 de ani jumate,si vreau sa ma apuc de treaba(extractie canin de lapte,operatie canin inclus,aparat dentar,samd),dar sunt putin reticenta pt ca mi se pare ca medicul meu ortodont vrea sa traga cam mult de timp intre interventii si nu imi convine(din punct de vedere estetic,evident,vreau sa stau cat mai putin posibil cu "golul"unde urmeaza sa coboare caninul.Nu stiu daca am inteles chiar bine,doctorita ta este din Bucuresti?Eu sunt din Bucuresti,si daca si ea este asa cum am inteles,te rog sa imi lasi si mie un nr de telefon si un nume,sa ma duc la o consultatie.Multumesc mult! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, e din Bucuresti dar cabinetul il are in Craiova, din pacate nu stiu ce recomandare sa iti fac. Insa sunt multe bloggerite din Bucuresti care au sau au avut aparat dentar si te-ar putea ajuta cu o recomandare. De ex Epurica, daca nu ma insel a fost la Royal Dental sau cam asa.
      Citeste ultima mea postare, in cazul meu caninul inclus nu a evoluat nici macar 1 mm intr-un an jumatate asa ca am ajuns sa il extrag prin iunie. Stiu ce zici, si eu am urat golul ala si mi se parea ca dureaza prea mult intre interventii dar se pare ca asta e procedura. Partea proasta e ca inca am golul....cand imi era lumea mai draga, adica venise vremea sa dau aparatul jos si sa pun implanturile pt canin si premolar, m-au taiat si inchis la loc degeaba. Osul meu suferise o resorbtie puternica si nu aveau in ce sa puna implanturile. S-a hotarat ca am nevoie de o aditie de os sau grefa de os, dupa cum considera chirurgul, lucru pe care nu mi-l poate face nimeni aici asa ca m-au trimis la Aesthetics One la Bucuresti, dr. Alecsandru Ionescu (appo de asta, e clinica specializata pe estetica si au si ortodont, e pe str. Bucovina in fata intrarii la Lia Manoliu). Acolo vestile au fost si mai proaste, nici macar aditia nu are sanse de reusita, ci se va utiliza o procedura mai rar intalnita la noi asa ca o va face un chirurg german colaborator.
      Pe scurt, se fractureaza osul si sa introduce un tub cu un filet, voi primi o cheie si voi invarti cheia zilnic timp de cateva luni sa fortez refacerea osului si coborarea lui la nivelul normal. Imi va creste si gingia pierduta in urma atator interventii pe locul ala, caci au fost 4. Asta voi face la sfarsitul lui februarie, daca am noroc sa poata veni medicul in tara atunci.
      O sa fac o postare despre asta caci n-am mai scris noutati decat despre extractia caninului inclus.
      Nu te ingrijora, tu ai 20 iar eu am 29, nu e acelasi lucru asa ca ai toate sansele sa iti coboare....al meu a fost anchilozat.

      Ștergere
  15. buna ziua..poti sa-mi spui cat a costat interventia pentru descoperirea si ancorarea caninului si aparatul respectiv?Ms.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna,

      Descoperirea caninului a costat 250 lei, la chirurg, iar ancorarea ce trebuie facuta de ortodont nu am platit-o. Aparatul dentar a fost cca 1400 lei, metalic, adica cel mai ieftin. Din pacate insa din cauza varstei inaintate caninul nu a coborat, era anchilozat. Asa ca dupa o lunga asteptare am ajuns sa il extrag, iarasi la chirurgie, si alti 250 lei. Nu regret insa incercarea, fiindca oricum aveam nevoie de aparat pentru a-mi centra dintii. Doar ca daca stiam ca nu o sa coboare caninul il extrageam de la inceput si puneam implant. Fiindca din cauza lui am stat cu aparatul dentar mult dupa ce deja mi se indreptasera dintii, speram ca totusi va cobori.

      Ștergere
  16. Si eu port aparat si am aceeasi problema cu linia mediana dar pe arcada inferioara. De 4 luni ma uit si masor si calculez si trag sperante ca nu mai am nevoie de inca 4 luni sa termin acest proces, insa daca la tine a durat 11 luni se pare ca mai am de asteptat. nu mai am rabdare :(





















































    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde de la caz la caz, eu aveam 27 ani cand l-am pus si cu cat inaintezi in varsta cu atat se misca mai greu. Insa cu siguranta nu poti sta putine luni cu el pentru ca dupa ce se muta se mai tine pentru fixarea lor alte cateva luni. Verisoara mea a insistat sa si-l scoata dupa 6 luni fiindca avea nunta si fiind prea curand acum trebuie sa poarte contentie fixa pe spate permanent. Pe cand eu am mobila, trebuie sa o port numai noaptea si nu toata viata.
      Nu trebuie sa te gandesti foarte mult la aparat fiindca nu o sa mai ai rabdare si ti se va parea o corvoada asteptarea. Lunile astea treceau oricum, si fara aparat.
      Eu la inceput nu stiam ca se misca doar unul cate unul incepand cu ultimul din laterala si ma uitam numai la mediana, disperand ca nu se deplaseaza. De fapt deplasarea era in laterala, la mediana s-a ajuns spre final.
      Sunt oameni care stau si 4 ani cu el - vorbesc de cazuri grave, 1 an chiar nu inseamna asa mult. Mai ales ca acum oamenii nu mai sunt asa ingusti la minte sa rada ca porti aparat, dimpotriva, te complimenteaza.

      Ștergere
  17. Cool blog! Is your theme custom made or did you download
    it from somewhere? A theme like yours with a few simple tweeks would
    really make my blog jump out. Please let me know where you got your design.
    Thanks a lot

    Feel free to visit my web blog :: Castiga bitcoin in fiecare ora fara sa minezi

    RăspundețiȘtergere