Translate

marți, 23 noiembrie 2010

Lierac Mat-Chrono creme regenerante

Dupa cum mentionam in review-ul de ieri, cand m-am inscris la giveaway-ul Mihaelei o data cu 3 Chenes anti-age am avut surpriza sa gasesc in colet o portie generoasa de mostre : Eau de soin demaquillante, Mat-Chrono creme regenerante, Comfort peel anti-rides lissant, Nuxe Huile Prodigieuse huile seche multi-usages.
M-a bucurat nespus ca o sa am ocazia sa incerc atatea produse, de-a lungul anilor desi nu avusesem nimic Lierac am dezvoltat o afinitate pentru brand asa cum am facut o pasiune pentru YSL desi nivelul nefiindu-mi la indemana abia de 2 ani am reusit sa testez cateva dintre produsele lor.
E una din primele marci pe care le-am descoperit cand am inceput sa cumpar reviste glossy, cam prin clasa a 9a, incepand cu Exces, si cel mai des regaseam recomandari pentru crema destinata ingrijirii bustului si gama anticelulitica, acum Morpho-Slim pentru care gasiti un review acurat la Ella, atunci cred ca avea alta denumire daca nu ma insel. Ce-i drept la vremea aceea nu ma interesau cremele pentru fata, mai ales cele luxuriante, dar aveam un mic-mare pitic pe creier ca am nevoie de un anticelulitic ultra wow ca sa imi subtiez picioarele, de parca un asemenea produs functiona pe post de lipoaspiratie inclusiv de oase late. Eh, intre timp natura si-a luat tributul si acum textura pielii coapselor chiar cere ingrijire deosebita pentru ca aspectul nu mai e asa ferm si neted cum mi-as dori, dar la 15 ani chiar era un moft preluat de la avalansa de editoriale din reviste.
Fiind un nume cu care practic am crescut de cand am inceput sa gust sfera beauty, cand nu eram familiarizata cu atatea informatii pentru ca nici nu aveam sursele la care am avut acces ulterior si nici nu patrunsesera atatea marci pe piata romaneasca, l-am considerat mereu traditional. Daca ma gandesc bine, formula cu care am inceput sa descopar universul beauty expus in reviste a fost Lierac, Roc, Clarins, Clinique (cei 3 pasi, toata ziua visam sa imi cumpar setul), Estee Lauder. Si evident invazia Coty.
Imi inspira incredere, mi se parea ceva exclusivist prin faptul ca nu ma invadau reclame la Tv sau prin tot felul de revistute pentru adolescenti, si prin apartenenta la categoria dermato pe care nu o poti cumpara din supermarket sau parfumerii. Dar...preturile lor nu au fost niciodata accesibile pentru un buget comun si restrictiv, si au ramas undeva pe o lista a dorintelor retorice. Mi-am dorit mult sa incerc Mat-Chrono, renuntand sa mai cumpar reviste nu mai sunt imediat la curent cu ce apare nou asa ca nici nu stiam de existenta ei pana sa descoper blogosfera beauty si sa citesc testimoniale despre ea la Adela, si sa ma intrige comentariile rasarite pe margine. Nu am vazut niciodata nimic negativ, toate fetele care avusesera ocazia sa o testeze au fost incantate de beneficii.
Cum mereu am avut nevoie de matifiere si am trait zeci de dezamagiri mai mult sau mai putin costisitoare, incepusem sa cred ca nu exista crema care sa reuseasca sa tina in frau sebumul, cu exceptia celor "sigilante", abundente in silicon, si in conceptia mea nu prea prietenoase pentru ca au obiceiul sa infunde porii nepermitand pielii sa respire. Asa ca Mat-Chrono devenise un nou pitic pe creierul meu, dar pretul m-a descurajat grav, ma gandeam ca e prea mare ca sa imi permit sa o arunc in caz de ineficienta sau chiar prejudicii, se mai intampla ca ceva foarte bun si universal placut sa nu mi se potriveasca absolut deloc (vezi Sensibio Bioderma, care culmea, imi pata si "ardea" usor tenul la demachiere). Ma mai uitam uneori in farmacii, o mai studiam, procesam, iarasi concluzionam ca mai bine nu...ca e un efort mare si ca sunt egoista abuzand de ai mei ca apoi sa stramb din nas la fel de nemultumita.
Cand am discutat cu Mihaela pentru a-i explica de ce imi doresc un anti-rides, i-am descris particularitatile tenului si mi-a spus ca imi va trimite niste mostre deci stiam ca o sa primesc ceva. Nu si ce, asa ca topaiam cand am deschis coletul, nu imi venea sa cred ca din atatea variante posibile primisem fix crema visata. Si nu o mostra, ci 6.
Dupa cum am mai spus, tenul meu este mix, dar atipic : probleme cu sebumul, nu neaparat cantitativ cat constant si rapid, fata capata aspect sidefat cam dupa 2 ore la temperatura normala, vara nu mai vorbesc. Ca un facut, parca atunci cand o "tapetez" cu fond de ten se revolta cel mai tare, daca doar o curat si o las nemachiata e ok un timp, dar daca am pus fond de ten in scurt timp incepe "feeria", si nu in sens pozitiv. Din acest punct de vedere respecta caracterizarea, dar partea ciudata vine cand e vorba de textura. Nu este neted si nici fin, ci vesnic descuamat, de la discret la rugozitati. Nu conteaza ca hidratez, arata bine dupa gomaj si hranire, se netezeste, dar dupa 2 zile de purtat "hainutele" colorate odioase, la care nu pot inca renunta pentru ca ma simt descoperita fara macar putina pudra, deja cere iarasi "raschetare" si nu sunt asa masochista incat sa imi fac gomaj serios toata ziua, nu vreau sa ma trezesc cu exacerbarea activitatii glandelor pentru a compensa agresiunea si nici cu cuperoza. Deja am pielea subtire si sensibila, se pateaza imediat, mai ales la frig sau demachiat, si consistenta nu e deloc uniforma, parca as avea un strat la suprafata care nu permite aderenta bazelor si patrunderea cremelor, orice hidratare e parca superficiala si in profunzime problemele raman aceleasi. Nu stiu cum sa explic mai bine, ca si cum as purta o foita de ceapa (mda, scuzati asocierea), fragila, subtire si impermeabila. Cam cum faci vara de la expunerea indelungata la soare, cand pielea se usuca. Asa ca ma trezesc uneori cu cate o crema stransa sub forma de franjuri si trebuie sa o dau jos, iar fondurile de ten de care as avea eu nevoie sa matifieze nu imi sunt potrivite pentru ca din cauza continutului de pudra (si in mod aberant a texturii silky care pare usor uleioasa cand o freci intre pulpa degetelor), imi dau un aspect incarcat si ponosit accentuand scuamele si strangandu-se in cea mai fina linie. Caci da, am linii, nici nu ma uimeste avand in vedere calitatea pielii, probabil nici alimentatia si dozajul necesar de vitamine nu sunt corecte. De fapt sigur, doar stiu bine cum mi-am mutilat organismul ani in sir, lipsindu-l de o multime de elemente esentiale bunei functionari si sustinerii fibrelor pielii.
Fiind atipic, e foarte greu sa imi gasesc produse potrivite. Vreau matifiere extrema, da, insa nu pot folosi creme gel ultra light si seci pentru ca ma strange pielea si se vede ca nu e relaxata, nu mi se intinde fondul de ten. Si vreau si ceva impotriva liniilor/ridurilor, dar in nici un caz creme consistente si onctuoase destinate pielii mature de regula deshidratata si uscata, imi imbacsesc porii si ma fac sa lucesc, turbez cand aplic si vad in oglinda cum dupa ce ca ma patez masand-o mai sunt si shiny, de parca as fi iesit de la un tratament cosmetic (unde ma oripila masajul cu crema onctuoasa dupa extractii, cum naiba sa imi pui ceva asa emolient peste porii ultra deschisi???!!!).
N-as vrea sa aveti senzatia ca faptul ca am primit-o gratis ma impinge cu manute invizibile si proaspat epilate sa intorc literele spre bataia vantului, cred ca s-a observat de-a lungul timpului ca sportul meu preferat este critica si ca mereu gasesc tot soiul de dezavantaje, fondurile de ten le-am desfiintat 99%, de la cele de 15 lei gen Miss Sporty pana la cele de 150-200, nefacand exceptie nici pentru Teint Singulier si Matt Touch, ambele apartinand fetisului meu YSL dar avand textura inamica : lichide/creme pudrate, de tipul Accord Parfait.
Am fost impresionata inca de la prima aplicare, nu mi-am dat imediat ce am primit-o ci seara, inainte de culcare. Nu ma demachiasem, ci ma spalasem cu sapun dermatologic, ma cam streseaza ideea simplei demachieri pentru ca dupa cateva zile de practica mi se pare ca tenul se incarca, ca si cum as fi stat in praf si s-ar fi facut o pelicula ce necesita gomaj/dezincrustare. Folosesc demachiant doar cand am purtat machiaj, dar si atunci ma spal dupa. In general, daca aplic o crema light imediat dupa spalat nu se intinde bine, pielea tine putin si nefiind onctuoase nu fac priza. Nu am avut probleme cu Mat-Chrono, desi e foarte light. Are o textura creme-gelee, usoara ca un fluid dar densa in sensul ca sta bine mersi daca intorci cutia invers, nu curge. Hai sa-i spun ca o sarlota, exact asa o simt. M-am trezit dimineata, cred ca pentru prima oara in ultimii 10 ani, cu tenul mat. Nu imi venea sa cred, ma gandeam ca si daca este eficienta poate are nevoie de un timp mai lung de actiune incat sa controleze glandele, dar nu, m-a dat pe spate din acest punct de vedere de la prima incercare. Totusi, 7 ore tot trecusera, si mi se pare fabulos rezultatul fata de cele 2 ore ale mele. Acum, exista o mica rezerva : aseara nu m-am dat, am venit tarziu si doar mi-am curatat pielea. Cand m-am uitat in oglinda la trezire, luceam. Exista doua posibilitati, ori nu am folosit-o suficient timp incat sa trateze cu rezultat permanent (o aplic de doua saptamani), ori chiar efectele se mentin doar cat timp o folosesti. Evident, ideal ar fi sa elimini neplacerile nu numai sa le tii in frau, mi-ar placea sa aiba efect sebo-reglator in timp, dar sincer ma multumesc si sa ma ajute zi de zi pentru ca pana in acest moment eu altceva mai bun nu am gasit. Daca nu cumva se obisnuieste pielea si nu mai reactioneaza, sunt fericita si cu atat, si sunt hotarata sa investesc in ea chiar daca suma e mare : cca 160 lei/40ml.
Nu imi dau seama ce cantitate are o mostra, ca dimensiuni o sa afisez o fotografie, dar eu mai am cam jumatate dintr-una si mi-am dat zi de zi timp de 2 saptamai (-aseara). Asadar nu se consuma repede, intotdeauna creme-gelee e spornica, am constatat asta si la fondul de ten preferat si rara avis pe motiv de stopare a fabricatiei, Maybelline Pure Makeup, ce imi ajungea si 1 an pentru ca un graunte il puteam intinde pe tot obrazul. Ar fi frumos daca mi-ar ajunge mostrele cateva luni, eu asa preconizez daca analizez cum a mers pana acum, dar oricum o voi cumpara pentru ca ar fi pacat cand am gasit matifiantul (momentan) perfect, dupa ce am cautat si m-am plans atat, sa ma opreasca banii. E adevarat ca nu e la indemana, nu ti-o permiti fara sa clipesti, dar nici imposibila, sa strangi suma in jumatate de an. Ii dau 10 pentru matifiere, desi unora din voi s-ar putea sa nu va placa aspectul opacizat, in sensul ca pielea nu mai are nici stralucirea aceea naturala, luminoasa, arata stins sa zic asa. Eu ma impac bine, la cat de tare urasc luciul (si sideful in farduri din extrapolarea fobiei) sunt chiar pasionata de tot ce e opac.
Ca baza de machiaj...asa si asa. Da, cu o rezerva. Nu ma pot machia imediat, nu face priza, desi trecand degetele peste piele pare neteda, e un pic "sigilata" si daca puneti fon de ten lichid, deloc hidratant, se intinde mai greu si mai faci dare pana se relaxeaza tenul. Stiu ca exista si fluid, poate acela se absoarbe mai insesizabil, eu am crema regeneranta si posibil sa aiba un efect mai puternic. Mi-a placut insa ca in ciuda texturii light si a matifierii eficiente nu mi-a secat pielea, nu am observat sa imi accentueze descuamarea asemenea altora, nici pe moment si nici in timp. Se pare ca afinisferele nu sunt doar un cuvant pompos si SF, ci chiar ajuta la mentinerea echilibrului intre zonele ce necesita matifiere si cele uscate, actionand cum trebuie asupra fiecareia.
Imi era teama ca e bogata in silicon, ca sigileaza si nu imi lasa pielea sa respire, urmand sa ma trezesc cu imbacsire si implicit razvratire. Din fericire, nici vorba, si ma indoiesc ca nu aparea surpriza neplacuta in 2 saptamani, la ce nu imi prieste reactionez urat si intr-o zi, macar ma patez. Ah, un alt bonus : nu ma inrosesc punctual deloc in secundele de aplicare. E adevarat ca oricum petele astea trec rapid si tin doar atunci cand masezi, dar ma bucur ca nu mai trebuie sa suport nici secundele alea. Ba chiar o suspectez de efect decongestionant pentru ca exact dupa ce am inceput sa o aplic mi s-a desumflat o alunita sub forma de pistrui de pe maxilar, care devenise un dul rosu si dureros.
Nesperat, e anti-age, ce poate fi mai frumos decat in timp ce te bucuri de matifiere sublima sa mai tratezi si liniile ce isi fac de cap riscand sa devina riduri in toata regula, despre care se stie ca pentru a fi sterse total singura solutie sunt fillerele injectabile. Nu stiu daca dureros (cred ca as putea suporta niste intepaturi de amorul artei), dar sigur costisitor. Am spus ca daca mi-as permite mi-as injecta naso-labialele, as putea sa am cativa ani in minus daca nu mi-ar da aspect obosit. Le am de mult, si le urasc, mai ales cand se strange fdt in ele, si mi-e teama ca in timp se vor adanci. Pentru ce sa traiesc cu un complex daca pot repara? Doar ca nu acum, nu e cazul sa fac investitii majore. E cam greu sa iti aplici mai multe creme pentru diverse scopuri, daca imi dau cu matifiant cand sa mai imi dau si cu anti-rid separat, daca nu se armonizeaza ingredientele din cele doua, daca se anuleaza, daca dau reactii adverse? Asa scap de o grija, imi ia si mai putin, si se evita abandonarea prin comoditate. Cateodata ai chef sa te rasfeti cu tot ce se poate, cateodata n-ai irosi mai mult de 5 minute.
Mirosul e specific dermato, nu pot afirma ca iti rasfata simturile, miroase a tratament farmaceutic dar discret. Si sigur aproape identic cu Effaclar La Roche Posay sau Sebium Bioderma, nu mai retin exact pentru ca am avut mostre acum 2 ani, inclin sa cred ca Effaclar. Nu ma opream din cauza unui miros dubios sau neplacut, insa e bine ca nu trebuie sa suport ceva total respingator pentru ca am probleme mari cu senzatia semi-permanenta de greata, si nici ceva parfumat. Am folosit o vreme Elmiplant gelul matifiant, chiar bunicel, dar ma speria atata cantitate de parfum si, strict personal, asemanarea izbitoare cu Hugo Boss men, sfera verde. E un parfum care ma agita, ma durea capul in prezenta vampirului energetic in cauza si implicit ma naucea neplacut crema.
All in all, eu o recomand cu caldura, pana azi chiar nu exista ceva sa nu imi placa. Nici macar partea cu baza de machiaj, ma machiez dupa jumatate de ora si gata. Sunt incantata si as putea inflori mult, imi plac descrierile, dar nu vreau sa ma trezesc cu sageti ca i-as inchina ode pe motiv de santaj sentimental. Nu cred ca recenziile ei au nevoie de cosmetizare, evident ca s-ar putea sa nu functioneze la toata lumea si sa fie si rezerve, de asta va sugerez daca se poate sa cereti la farmacie mostre pliculet (ma indoiesc ca dau mini cutie), dar cred se intelege diferenta intre un produs cu 10 multumiti si 1 ne- si raportul invers. Repet, sper sa isi mentina eficacitatea si sa nu devin imuna la formula.
As putea sa notez un singur aspect negativ : are parabeni. Avand in vedere ca mai toate companiile au inceput sa ii elimine, cred ca si Lierac ar putea gasi solutia sa reformuleze reteta. Eticheta data de sonoritatea numelui si a pretului o cere. Cat timp nu imi demonstreaza ca imi aduce prejudicii si nu am reactii negative, nu ma impiedica sa o folosesc. Mai toate cosmeticele au parabeni si asta nu inseamna ca le-am aruncat.

E normal sa inserez si cateva detalii de producator, alaturi de ingrediente : "water (aqua). ethylhexyl ethylhexanoate. medicago sativa (alfalfa) extract. cyclopentasiloxane. arachidyl alcohol. behenyl alcohol. arachidyl glucoside. glycerin. neopentyl glycol diheptanoate. dimethicone crosspolymer. dimethicone. aluminum starch octenylsuccinate. nylon 12. hydrolyzed rice protein. hydrolyzed wheat protein. carbomer. sodium stearate. sodium chloride. zinc gluconate. butylene glycol. polypropylene. salicylic acid. peg-10 rapeseed sterol. acrylates/c 10-30 alkyl acrylate crosspolymer. titanium dioxide (ci 77891). laureth-7. polyacrylamide. c 13-14 iso-paraffin. xanthan gum. retinyl palmitate. magnesium ascorbyl phosphate. tocopherol. tromethamine. fragrance (parfum). phenoxyethanol. methylparaben. ethylparaben. butylparaben. propylparaben. isobutylparaben. yellow 5 (ci 19140). green 5 (ci 61570) botanical origin (d'origine végétale)"

Descrierea suna asa : "Exclusively formulated to prevent and treat shiny skin and enlarged pores. This regenerating cream boosts skin cell renewal, tightens pores and decreases shine. Skin is refreshed, revitalized and ready to combat daily stresses. Oil-Free.

Benefits:

  • Tightens pores.
  • Increases hydration.
  • Evens skin tone and texture.
This non-greasy, featherweight cream boosted with regenerating alfafa and revitalizing rice extracts helps stimulate cell renewal and strengthen the skin’s defenses in order to face stress. You wake up to a fresh, more luminous complexion and shine-free looking skin."

Pe ce mizeaza?

1. Afinisfere - sunt compuse din guma de acacia , proteine de grau si gluconat de zinc . Afinisferele utilizeaza o tehnologie capabila sa identitifice zonele grase de pe piele si sa le matifieze , pastrand in acelasi timp hidratarea zonelor uscate .

2. Acid salicilic - un binecunoscut BHA ( beta-hidroxi-acid ) . Acesta ajuta la dizolvarea stratului superficial de celule cornoase , imbunatatind aspectul pielii . Reduce porii blocati cu o actiune blanda de exfoliere . Acidul salicilic trateaza si previne imbatranirea prematura a pielii .

3. Castravete - acest fruct are proprietati hidratante , calmante , astringente , antiprurit , curative si antiinflamatoare . Extractul de castravete contribuie la minizarea porilor dar si la consolidarea si buna functionare a pielii .

4. Extract de orez - bogat in dipeptide si tripeptide acest extract revitalizeaza metabolismul celular si mareste capacitatea pielii de recuperare dupa stress .
Eu cred ca are si proprietati de absorbant, sa nu uitam ca pudra de orez era folosita in cantitati industriale la machiaj in timpul lui Ludovic al XIV lea.

Ce-as mai putea adauga? O sintagma pe care am regasit-o intr-un clip pe youtube : "Lierac, declarez votre feminite. Je veux etre moi meme avec le corps qui me plait et la tete qui va avec." (scuzati lipsa accentelor)
Si un clip cu fragmente de la filmarea campaniei pe 2010.







5 comentarii:

  1. Ba da, am si specificat acest aspect: "e anti-age, ce poate fi mai frumos decat in timp ce te bucuri de matifiere sublima sa mai tratezi si liniile ce isi fac de cap riscand sa devina riduri in toata regula, despre care se stie ca pentru a fi sterse total singura solutie sunt fillerele injectabile. Nu stiu daca dureros (cred ca as putea suporta niste intepaturi de amorul artei), dar sigur costisitor. Am spus ca daca mi-as permite mi-as injecta naso-labialele, as putea sa am cativa ani in minus daca nu mi-ar da aspect obosit. Le am de mult, si le urasc, mai ales cand se strange fdt in ele, si mi-e teama ca in timp se vor adanci. Pentru ce sa traiesc cu un complex daca pot repara? Doar ca nu acum, nu e cazul sa fac investitii majore. E cam greu sa iti aplici mai multe creme pentru diverse scopuri, daca imi dau cu matifiant cand sa mai imi dau si cu anti-rid separat, daca nu se armonizeaza ingredientele din cele doua, daca se anuleaza, daca dau reactii adverse? Asa scap de o grija, imi ia si mai putin, si se evita abandonarea prin comoditate. Cateodata ai chef sa te rasfeti cu tot ce se poate, cateodata n-ai irosi mai mult de 5 minute." Anti-age din punctul meu de vedere inseamna anti-rid, si denumirea crema regeneranta sugereaza aceesi functie.
    Eu am spus ca imi e utila pentru linii pentru ca noi inca nu avem riduri profunde.

    RăspundețiȘtergere
  2. Aoleu, scuze, am citit printre randuri aseara. Tocmai pentru acel "regenerante" eram in dubiu daca e si anti-age. Deci nu-i de bine... :( ca nu mi-e tocmai buna la 18 ani.

    RăspundețiȘtergere
  3. La cine te referi? Eu nu vand nimic, eu doar povestesc impresiile pe care mi le lasa testarea unor produse pe care mi le cumpar sau le au prietenele mele. Nu stiu daca Lierac are si fond de ten, poti cauta pe google. Nu prea cred, stiu ca se axeaza pe produse pentru ingrijire - creme, lotiuni, tratamente. Se gasesc in anumite farmacii, sunt dermatocosmetice.

    RăspundețiȘtergere