Translate

marți, 26 octombrie 2010

Romanian models, pg 3 - Ana Gilca





Date of birth : March 29, 1991
Place of Birth : Chisinau
Hair color : light brown
Eye color : green
Height: 1,76
Chest: 77
Waist: 60
Hips: 87
Dress size: 3
Shoe size: 6/39



Intrucat, cel putin intentional, o sa fie o carte cu multe pagini, as vrea sa lamuresc un aspect in privinta caruia ma astept la infinite controverse si implicit critici mai mult sau mai putin acide. Subiectul il constituie modelul de podium, cu tipologia, fotogenia si expresivitatea aferente, adesea diferite de parametrii frumusetii clasice. Fie ca-i vorba de proportii sau de ansamblul trasaturilor care analizate separat uneori nu ar putea fi incadrate nici macar in estetic si cu atat mai putin in ideal. Nu subminez senzualitatea formelor si modul in care acestea delecteaza retina si complimenteaza anumite croieli si concepte, insa daca analizam showurile si campaniile marilor creatori lucrurile sunt clare : trupuri si chipuri anorexic like, lunatice, eterice, osatura fina, fara forme, par lung si natural care sa permita interpretari de culoare si structura, adesea baby face pentru ca-i panza potrivita pentru orice machiaj, de la angelic la femme fatale si gotic.
Nu intentionez sa fac o enciclopedie a femeilor frumoase si atat, nu mi-ar ajunge o viata. Locul lor este in prezentarile, spoturile si cataloagele de lenjerie intima si costume de baie, reviste pentru barbati, saloane auto, si in general oriunde sex appeal-ul e generatorul primordial al vanzarilor. Numai in Romania se poarta fotomodelele si vedetele de televiziune pe post de manechin. Alexandra Enachescu in Maxim Italia. Bianca Dragusanu in prezentarea Valeriei Marini. Cateva contracte cu firme de lenjerie si costume de baie cvasi-necunoscute, medium class. Atat pot afara, in timp ce in Romania sunt ultramediatizate si solicitate. Nu vor lucra in veci pentru Westood, Lagerfeld, Kors, Gesquiere, Kenzo, McQueen, Gaultier, Saab, Prada, Moschino, Marc Jacobs, Tom Ford si compania. Sunt frumoase, e adevarat, insa opulenta reliefului, adesea ajutata de chirurgul estetician, nu va fi niciodata apreciata de industria modei de lux care cauta acel "altceva".
Nu conteaza efortul, costurile si atributele campaniilor impotriva siluetelor androgine excesiv de subtiri, succesul lor se inregistreaza doar in randul femeii de rand, fericita ca nu trebuie sa se mai compare cu standarde ireale si imposibile, si in randul publicatiilor. Marii designeri nu vor renunta sa isi conceapa creatiile in jurul unor trupuri skinny, si pe de o parte mi se pare perfect normal. Pana la urma ele trebuie sa se deosebeasca de "the girl next door", pentru ce s-ar mai numi modele daca am arata toate la fel. Cred ca e un defect de interpretare, model nu e similar cu role-model, nu mi se pare normal sa atribui unei coperti vina ca ai complexe. Nu-ti cere nimeni sa arati asa, nu e slujba ta sa incapi in marimea 0-4.
Personal m-am gandit de multe ori daca frustrarile mele au legatura cu mediul inconjurator, si raspunsul a fost doar intr-o foarte mica masura da. In rest, tin de aspiratiile si standardele proprii, nu ma intereseaza ca pentru toata lumea sunt ok (sa zicem) daca eu nu ma simt bine in pielea mea. Daca de maine s-ar purta femeile nu cu forme, ci de-a dreptul pline, eu tot anorexic as vrea sa arat(subscriu
aspectului, nu problemei de nutritie!). Oricum fetele alea nu-s bolnave si nu fac eforturi deosebite, admit ca sunt si cazuri relative dar reprezinta exceptii. Majoritatea fetelor foarte slabe pe care le cunosc mananca enorm, si cel mai adesea fast-food si dulciuri, ar fi absurd sa afirmam ca promoveaza infometarea.
Daca ne gandim numai la cele ajunse in lumea modei intamplator, cum spuneam si ieri, fete simple, multe de la tara sau din orasele care numai prin denumire pot fi categorisite astfel, din medii sociale si culturale defavorizate, pentru care cochetaria si artificiile feminine nu au avut nicio inportanta majora. Ma indoiesc ca si-au creat trupul fusiform mergand la sala si masaje, ciugulind salate si alimente hipocalorice atent selectionate, aplicandu-si creme si tratamente SF, cu preturi exorbitante. Pur si simplu se bucura de constructia potrivita, care nu trebuie decat valorizata si eventual interpretata, in niciun caz fabricata. Ar fi absurd si total nesanatos sa ai osatura lata si 70 kg si sa visezi noaptea ca mananci caci ziua nu faci decat sa tragi aer ca sa ajungi la 47 kg sa urci pe catwalk.
In concluzie, sa dam Cezarului ce-i al Cezarului. E un serial despre muzele unor artisti a caror excentricitate se plateste scump, e un privilegiu nu un drept, nu imi cereti clepsidre ademenitoare. Vorba Irinei, o sa vedeti cai. :) Foarte inalte si foarte subtiri.
Trecand peste precizarile generale, pe care am tinut sa le fac pentru a nu mai exista discutii ulterior, am sa lamuresc un aspect ce tine strict de subiectul postarii curente. Ana Gilca este moldoveanca, insa eu prefer si aleg sa o includ in serialul meu. Uite asa, ca Moldova-i tot a noastra.

Mother agency: Mandarina Models, Bucharest
Agencies : Metropolitan Paris, Zucca Models Tokyo, Premier London, Next Milan, New Models Management Istambul

Editorials : All Magazine

Fashion shows : Blugirl by Blumarine, Luisa Beccaria, Ermano Sccervino, Jean-Pierre Braganza, Jo No Fui, very.co.uk, Albino, Les Copains, Mila Schon, A.F. Vandevorst, Issey Myake, Zucca, Jean-Charles de Castelbajac, Marithe&Francois Girbaud, Talbot Runhof, Kenzo, Michael van der Ham, Osman, PPQ, Unconditional.

Succesul ei afara este remarcabil fiindca s-a produs foarte repede, a "prins" privirile de specialitate inca de la prima participare la Saptamana Modei (daca nu ma insel, 2008).
Am gasit comparatii cu mult mai cunoscuta Karlie Kloss, si la drept vorbind in multe fotografii chiar seamana. Si mi-a mai placut mult o replica vis-a-vis de potentialul ei : Fly High, Touch The Sky!
  • un mic cancan, dupa 1 an de blogger am descoperit si eu in sfarsit ca se pot incarca 5 fotografii simultan...imaginati-va ce bucurie sa constat ca m-am complicat inutil, incarcandu-le pana azi una cate una, fie ele si 200 pentru unele postari :)






























































































































































































































































































































































































































































































































































8 comentarii:

  1. Si mie,mult. Mai ales parul foarte lung,de la ele am capatat obsesia.Mi-e dor sa fie tot egal si sa port carare, abia astept sa imi creasca bretonul.Mi-as dori si chipurile lor foarte subtiri, insa am pometi proeminenti asa ca desi am fata ovala nu arata "supta".Nu mai zic de structura osoasa a corpului...my adorable skinny,genunchi cat pumnul...si la mine aproape cat 2. Clar m-am nascut in corpul nepotrivit,cand vad ce picioare snur au ma ia capul. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Are un par superb. In rest, da viam sa te aprob, niciodata nu vom vedea pe podium fete pline sau normale ci numai skinny pentru ca asa le sta bine pe podium. Cat despre viata de zi cu zi mie imi place femeia slaba, dar nu osificata.

    RăspundețiȘtergere
  3. OMG !!! imi vine sa zic ca pare aproape ireala de frumoasa si delicata ce e.superba!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multa lume nu intelege aceasta industrie, modelele si rolul lor. Se crede ca e usor sa fii model si sa te plimbi pe catwalk. La un cantaret imediat poti spune daca are voce sau nu chiar daca nu ai nici o treaba cu industria muzicii, la actori la fel , vezi cand joaca prost, dar la modele este mult mai greu sa le vezi talentul daca nu faci parte din aceasta industrie sau macar sa ai o pasiune pt ea....de aici si concluzia ca orice fata inalta poate fi model, cel putin la noi toate sunt modele din pacate, si unele nici macar nu sunt inalte.
    Avem adevarate modele, de talie internationala si sper ca intr-o zi lumea sa recunoasca adevaratul talent, de aceea mi-am facut si blogul modelingromania si ma bucur ca mai sunt articole ca acesta pe net (azi am descoperit acest blog) :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Si eu v-am descoperit cand m-am gandit sa incep serialul,erati printre putinele surse de informare made in Romania, dezamagitor cand te candesti ca e tara lor natala si ar trebui sa stim mai multe despre ele decat oricine.
    Nu imi venea sa cred ca afara li se dedicau si cate 90 pg pe forumuri precum fashion spot si bellazon, unde stiau totul, date personale, fotografii din revistele romanesti mai vechi - le scanau, habar nu am de unde, liste de runaway, si in romana abia gaseam franturi.
    Ideea era sa vorbesc despre activitatea afara, dar pe unele dintre ele imi aminteam clar ca le-am vazut poate chiar de cateva ori in Elle, Cosmo, Joy, Look, Marie Claire, Beau Monde, si as fi vrut sa mentionez si editorialele in cauza dar daca nu gaseam mentinuni despre ele pe bellazon sa zicem, era imposibil. Ca si cum s-ar fi evaporat.
    Cautam la un moment dat cateva poze cu Ruxandra Paruta, care nu cred ca mai profeseaza, dar inca de cand mi-au cazut reviste in mana era omniprezenta, de la cele pentru adolescenti la Elle si Cosmo. Nu am gasit...voiam sa ilustrez reinventarea,la inceput par foarte lung, blond-saten, apoi spre final un pixie blond deschis si intens, amintind de Kate Moss care la fel si-a crescut cota intr-un moment in care plaise. Fata asta avusese o multime de editoriale, nenumarate, si acum pare ca nici nu a existat in lumea modei.
    Urmeaza sa scriu despre Alexandrina Turcan, am materialul de atunci dar am amanat sa mai diversific un pic subiectele. Ma seaca partea cu "Republica Moldova" dar nu am sa tin cont de ea.
    O zi frumoasa, si multumesc pentru platforma de informatii oferita, multe poze sunt de pe site-ul modelingromania.

    RăspundețiȘtergere