Translate

duminică, 24 octombrie 2010

O alta fata a Cehiei - supermodelele


Desi imi place sa cred ca mi-am educat aspiratiile si preferintele in functie de calitatea contextelor si activitatilor pe care le implica, cand e vorba de vacante trebuie sa recunosc sa nu m-am indepartat de stereotipuri si calatoresc uneori cu gandul prin locuri demne de pofta blamabila de a epata a celor cu multi bani si putina cultura. Inca visez la destinatii exotice, cu nisip argintiu, apa turquoise si soare cat cuprinde, maestru de ceremonii al unui bronz intens si sidefat, unde sa lenevesc pe un sezlong pufos sorbind dintr-o nuca de cocos, in timp ce un angajat imi face vant cu o frunza de palmier iar unul altul se ocupa de intinderea meticuloasa si uniforma a untului de corp cu pepene si castravete. Impuscati-ma, dar intotdeauna cand planuiam prima iesire din tara (sper sa sa intample inainte de pensionare) imi straluceau ochii mai degraba la perspectiva de a tolani prin Zakynthos, ca sa nu zic Bora Bora ori Seychelles, decat la a ma plimba cu harta in mana prin Luvru ori Westminster Abbey.
Si totusi, atunci cand Andreea a inceput sa scrie despre caracteristicile vietii in Cehia, de la cosmetice pana la specificul si obiceiurile populatiei, am inceput sa ma plimb la pas pe strazile din Brno si Praga. Am dezvoltat afectiune pentru destinatia in cauza, mi se pare genul de loc prea rafinat si aparte pentru a fi gustat de oricine, si ma indoiesc ca m-as impiedica la tot pasul de un Porshe cu manele la maxim, din care sa coboare Barbie si Ken in tricouri D&G cu monograma batuta in bolovani swarovski, chinuindu-se sa indese pungile de seminte sub mormanul de hainute si posetute branduite cat incape. Are un parfum aparte, ma fascineaza incarcatura istorica si culturala, si cred ca un film turnat aici nu poate fi decat unul cu infinite substraturi si valente. Pe aceeasi lista as trece Polonia, si cate o particica din Rusia si Germania manifestate prin Moscova si Sankt Petersburg, respectiv Hanovra si Berlin.
Articolul in speta nu este menit sa sublinieze aspecte privind cultura si civilizatia ceha, nu am sa vorbesc nici despre trecutul si nici despre prezentul tarii caci pentru aceasta, asezonat din plin cu imagini, gasiti infinite informatii pe internet sau in cartile de specialitate. Si in plus, blogul Andreei seamana pe alocuri cu un jurnal, prezentand suficiente detalii ale vietii de zi cu zi ale unui "outsider".
In schimb am sa evidentiez cateva din modelele de succes de nationalitate ceha, e totusi una din tarile considerate adevarate pepeniere in acest sens.

1. Karolina Kurkova

Date of birth: Feb 28, 1984
Place of birth: Decin
Hair: blonde
Eyes: green
Chest: 85
Waist: 59
Hips: 87
Height: 1,80
Weight: 53 kg

La capitolul curiozitati putem mentiona faptul ca superba cehoaica necesita ajustari in photoshop intrucat prezinta o mica anomalie anatomica...nu are buric. Deasemenea, un moment inedit in cariera ei l-a constituit intoarcerea pe catwalk cu cateva kilograme bune, determinand nu doar critici acide ci si excluderea din unele prezentari.
































































































































2. Petra Nemcova
Date of birth: June 24, 1979
Place of birth: Karvina
Hair: brown
Eyes: hazel
Chest: 84
Waist: 61
Hips: 86,5
Height: 1,78
Weight: 53 kg

In decembrie 2004 a fost surprinsa de tsunami-ul ucigas in Thailanda. Ea a suferit rani destul de grave, dar din pacate, logodnicul sau, Simon Atlee a murit. Initial, s-a crezut ca acesta a disparut, dar pe 3 martie 2005 trupul sau a fost gasit si identificat pe o plaja din insula Sumatra.
Petra a stat opt ore intr-un palmier(desi avea rani interne si pelvisul fracturat) pana a fost salvata de niste localnici. Apoi, si-a petrecut trei saptamani intr-un spital thailandez, iar apoi alte trei in Cehia.
Revista Glamour i-a acordat premiul Survivor in 2005, pentru rapiditatea cu care a revenit in lumea modei. In 2006 aceasta poza deja pentru Sports Illustrated, editia pentru costume de baie. De asemenea, aceasta a aparut si in varianta britanica a FHM ca Miss Mai.
In 2005 si-a lansat cartea "Love Always, Petra" in care povesteste despre viata sa in timpul regimului comunist, despre cum a reusit sa intre pe taramul modei, dar mai ales despre cum a supravietuit mortii logodnicului sau, Simon.



































































3. Veronica Varekova

Date of birth: June 19, 1977
Place of birth: Olomouc
Hair: blonde
Eyes: blue
Chest: 92
Waist: 61
Hips: 89
Height: 1,78
Weight: -






















































































4. Daniela Pestova

Date of birth: October 14, 1970
Place of birth: Teplice
Hair: blonde
Eyes: blue
Chest: 86,5
Waist: 59
Hips: 91,5
Height: 1,80
Weight: -












































































5. Alena Seredova

Date of birth: March 21, 1978
Place of birth: Prague
Hair: dark brown
Eyes: dark brown
Chest: 94
Waist: 61
Hips: 92
Height: 1,80
Weight: -










































































6. Paulina Porizkova

Date of birth: April 9, 1978
Place of birth: Prostejov
Hair: brown
Eyes: blue
Chest: 86,5
Waist: 63,5
Hips: 89
Height: 1,81
Weight: -

Cazul ei a devenit celebru in presa suedeza a anilor 1968, caci copil fiind a fost lasata in grija bunicii de catre parintii ce au emigrat in Suedia in ideea de a se reuni imediat dupa stabilire. Autoritatile cehoslovace nu au permis insa plecarea fetitei, si dupa lungi procese mama a incercat chiar sa o scoata din tara ilegal dar a fost arestata de politia nationala. Abia dupa 7 ani a fost posibila reunirea familiei, iar Paulina a primit cetatenie suedeza. La scurt timp, tatal si-a parasit familia lasand-o fara nicio sursa de venit, astfel ca ea si fratele ei au ajuns chiar sa fure mancare pentru a putea supravietui. A ajuns model din intamplare, cand un prieten ce aspira sa devina fotograf a folosit cateva cadre cu ea pentru a aplica la agentia Elite. Nu a fost acceptat, in schimb ei i s-a oferit imediat un bilet spre Paris.





























































7. Tereza Maxova

Date of birth: August 31, 1971
Place of birth: Pardubice
Hair: blonde
Eyes: blue
Chest: 89
Waist: 64
Hips: 92
Height: 1,78
Weight: -












































































8. Hana Soukupova

Date of birth: December 18, 1985
Place of birth: Karlovy Vary
Hair: blonde
Eyes: blue
Chest: 82
Waist: 59
Hips: 86
Height: 1,80
Weight: -





























































9. Linda Vojtova

Date of birth: June 22, 1985
Place of birth: Prague
Hair: dark blonde
Eyes: blue
Chest: 86
Waist: 62
Hips: 89
Height: 1,78
Weight: -











































































































10. Eva Herzigova

Date of birth: March 10, 1973
Place of birth: Litvinov
Hair: blonde
Eyes: blue
Chest: 89
Waist: 63,5
Hips: 90
Height: 1,80
Weight: 60 (ma indoiesc sincer, poate la debut, caci in ultimii ani arata mult mai slaba)
































































































































11. Paulina Nemcova

Date of birth: Februarie 18, 1972
Place of birth: Prague
Hair: blonde
Eyes: blue/green
Chest: 92,5
Waist: 61
Hips: 92,5
Height: 1,80
Weight: -






















































































12. Simona Krainova

Date of birth: Februarie 18, 1972
Place of birth: Prague
Hair: blonde
Eyes: blue/green
Chest: 92,5
Waist: 61
Hips: 92,5
Height: 1,80
Weight: -























































































13. Ta(ta)na Kucharova

Date of birth: December 23, 1987
Place of birth: Trnava
Hair: blonde
Eyes: green
Chest: 90
Waist: 63
Hips: 91
Height: 1,74
Weight: -








































































































14. Denisa Dvorakova

Date of birth: May 28, 1989
Place of birth: Prague
Hair: light brown
Eyes: blue/green
Chest: 84
Waist: 61
Hips: 89
Height: 1,77
Weight: -





















11 comentarii:

  1. mda, toate sunt foarte frumoase.
    eu raman la ideea ca rusoaicele cu trasaturile lor frumoase si previzibile si romancele cu liniile lor balcanice sunt cele mai frumoase...

    spre deosebire de primele 2, compatrioatele noastre au fost vaduvide pe podiumurile de moda.. in afara de dondoe, menghia si cateva pe cine avem? si asta nu stiu din ce cauza.... pt ca daca stai vreo 3 ore la o cafenea in dorobonti sau si chiar aiurea, dai de tipe care machiate si aranjate ar fi intocmai cu zeitele prezentate de tine

    RăspundețiȘtergere
  2. Fix ca tine eram si eu pana am ajuns la Londra! Cand am plecat, imi venea sa plang de oftica! Eram in avion si eu muream de ciuda ca nu ma indrept spre Maldive sau Hawaii sau Creta sau Thassos sau orice cu soare, mare turquoise si nisip alb! Cum sa ma duc intr-un oras cu cladiri si masini si metrou si sa nu calc pe o plaja fierbinte? De ce sa car o carta in loc de lotiunea de plaja? De ce sa imi irosesc cele 2 saptamani de vacanta intr-un oras si nu pe malul marii?
    Eram atat de nervoasa si ofticata ca imi venea sa ma intorc, dar iubitul meu era acolo si imi era foarte dor de el. Si m-am dus. Si m-am indragostit de Londra la prima vedere. Si vorbesc cu al meu iubit care este inca acolo si imi spune ca se plimba prin locurile in care acum o saptamana ma plimbam si eu si imi vine sa plang. M-am simtit ca acasa din prima secunda in care am pus piciorul acolo. Oi fi trait acolo in alte timpuri? Habar n-am! Dar stiu ca simteam nevoia sa merg in fiecare zi la Big Ben, Parlament si Westminster Abbey pentru ca acolo ma simteam acasa, ma simteam relaxata, eram eu asa cum mi-as dori din inima sa fiu si aici, "acasa".
    Nu am suportat niciodata vacantele de oras, vacantele cu harta in mana, harta pe care nu se regaseste nici macar un palmier, iar singura apa pe care sa o vad sa fie vreun rau care strabate orasul. Dar Londra este altceva! M-am indragostit de ea si mi-as dori nespus de mult sa o revad!

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Rox: pai nici eu nu am spus ca cehoaicele dau clasa, ca drept dovada ca am gasit cu greu ce voiam fiindca fie aveau deja 40 ani si incheiasera cu modellingul, fie erau new faces, prea new ca sa le includ in categoria supermodel.
    Ce am putut concluziona e ca sunt foarte inalte, majoritatea 1,80, si desi sunt slabe nu-s skinny ci mai mult slim-fit, nu-s snur, majoritatea au fost modele Victoria's Secret sau au pozat pentru Sports Illustred si se stie ca ei nu ar accepta siluete anorexice.
    Si iarasi ce mi s-a parut, au trasaturi rafinate, buze fine si arcuite, chip suplu adecvat siluetei nu genul lollipop - capul mare si fata bucalata si trupul filiform.Dar eu prefer totusi trasaturile mai dulci, de papusa, cu buze pline.
    Sunt subiectiva poate, dar am impresia ca aceste trasaturi prea fine si unghiulare fac ca atunci cand inainteaza in varsta sa para mult mai mature decat sunt, spre exemplu Herzigova arata rau. Evident ca nearatand a papusica si pustoaica la 18 ani nu putea sa arate tanara nici la 38. De asta prefer baby faces, mereu par sa aiba cu cativa ani mai putin, si singura care se incadreaza cat de cat e Petra Nemcova in anumite pictoriale, in rest toate tind mai mult spre femme-fatale decat spre college fresh girl.
    Asa ca si eu subscriu la partea cu rusoaicele, dar mai adaug si brazilinecele.
    Cat despre romance nu iti dau dreptate, sunt mult mai multe manechine bine cotate doar ca au ajuns sa fie celebre doar peste hotare si nu si in tara lor. ALINA ILIE, DIANA MOLDOVA, DIANA TOMA, DIANA TOR, ELENA VOICU, GABRIELA ILIESCU, IOANA RAICU, IOANA TIMOCE, IULIANA MATEI,OANA STAN, SOFIA BARTOS, MADALINA GHENEA, LAURA GORUN, RALISA OPREA, MADALINA DRAGHICI, ALINA ZAHARIA, ANCA TIRIBEJA, etc. Uite cate romance in Saptamana Modeli la Milano, http://picasaweb.google.com/103144407498957830615/SaptamanaModeiMilano2011#
    Multe din chipurile ce atrag atentia pe catwalk la branduri rezonante apartin unor romance, doar ca nestiind numele nationalitatea s-a uitat...si de fapt uneori ele insele renunta la numele de familie sau ii dau o sonoritate mai englezeasca.
    Spre exemplu Stefania Constantin si Madalina Ghenea,le tineam minte din cateva editoriale Elle mai vechi, eram prin liceu acum 10 ani, apoi nu le-am mai zarit. Pana le-am vazut in cateva reviste de afara si intr-un videoclip faimos(Madalina), Il tempo tra di noi- Eros Ramazzotti.
    Inainte intr-adevar se misca greu industria,era si prejudecata cu dame de companie(nu ca multe nu ar si fi,scuze exceptiilor), dar acum sunt destule care au contracte si campanii bine platite afara. Faptul ca nu au ajuns foarte foarte sus tine si de durata relativ mica de cand s-a mobilizat ceva si la noi, mie nu mi se pare ca ajungi supermodel in scurt, Dondoe si Menghia au avut noroc sa fie propulsate si suficient "exploatate" caci la vremea lor Romania inca nu exporta cat trebuia.
    Chiar sunt frumoase romancele,in ciuda traiului simplu si uneori chiar deficitar, sa nu uitam ca multe au fost "culese" de la sate si urcate fara probleme in prezentari. Elena Baguci spre exemplu, o piele frumoasa desi ma indoiesc ca la Chirnogi se spala cu nu stiu ce face wash si isi aplica vreo crema cu pretentii. Sau ca isi punea nu stiu ce masca de par...si nu e putin lucru o tara unde femeile sunt frumoase si luate de la camp, exagerez dar intelegeti ideea.
    Menghia din pacate nu va fi niciodata un supermodel,are un trup mult prea lucrat ca sa razbata prin marea de trupuri androgine cu trasaturi deosebite, ea e frumoasa si atat, nu mi se pare speciala, a nu se intelege gresit: proportiile perfecte, armonioase, sunt uneori prea comune ca sa razbata si atunci castiga fete "ciudatele" gen Karen Elson sau Jaquetta Wheeler, genul acela care puse una langa alta sunt fiecare entitate distincta, total diferite dar la fel de fascinante.

    RăspundețiȘtergere
  4. Hai sa enumar cateva din romancele care imi plac si s-au bucurat de succes afara:

    1. Madalina Ghenea
    http://www.youtube.com/watch?v=lbA3Q5-syCk
    http://www.youtube.com/watch?v=UwtOVrJztMo
    http://www.youtube.com/watch?v=i_00MHssHZE
    http://www.youtube.com/watch?v=oJeq0fsyuxk
    http://www.youtube.com/watch?v=SYiYdmXjD-8
    http://www.youtube.com/watch?v=B2OmcSwbRkI
    http://www.youtube.com/watch?v=rST8QVVmdRc

    2. Anca Tiribeja
    http://romanian-models-unleashed.blogspot.com/2010/09/anca-tiribeja-in-revista-womens-weekly.html
    http://www.priscillas.com.au/details.aspx?modelid=222858&subid=1763&mainsubid=1763&nav=0&sexid=2&indx=
    http://lookbooks.com/agencies/person/modelwerk/anca-tiribeja-modelwerk-models
    http://models.com/oftheminute/?p=22134&page=4

    3. Alina Ilie

    http://www.fashionmodeldirectory.com/models/Alina_Ilie/

    4. Andreea Diaconu

    http://www.fashionmodeldirectory.com/models/Andreea_Diaconu/

    5. Alex Sandor
    http://www.fashionmodeldirectory.com/models/Alex_Sandor/

    6. Ana Gilca
    surprinza, celebra pe forumuri afara, aici ilustra (cavsi)necunoscuta- http://forums.thefashionspot.com/f52/ana-gilca-69956.html
    http://fashioncopious.typepad.com/fashioncopious/2010/10/editorial-ana-gilca-for-all-magazine-.html
    http://mariemaud.canalblog.com/tag/Ana%20Gilca
    http://models.com/newfaces/dailyduo/4831 - cum spuneam, Ana G caci Gilca era prea dificil
    http://www.style.it/moda/sfilate/ana-gilca/ModelBio.aspx
    http://romanian-models-unleashed.blogspot.com/2010/10/ana-gilca-in-revista-all-octombrie-2010.html

    7. Andreea Stancu

    http://www.fashionmodeldirectory.com/models/Andreea_Stancu/

    8. Sofia Bartos

    http://www.fashionmodeldirectory.com/models/Sofia_Bartos/
    http://rockthetrend.com/2009/02/20/watch-this-face-sofia-bartos/
    http://forums.thefashionspot.com/f52/sofia-bartos-68117.html
    http://www.style.com/peopleparties/modelsearch/person6692
    http://mramodels.blogspot.com/2009/10/sofia-bartos-marie-claire-nov-2009.html

    Sau mai bine lasa ca fac eu un articol distinct si despre romancele noastre.:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Zuz, sunt convinsa ca si eu m-as razgandi cand m-ar cuprinde mirajul locului. Si in Romania cand ajung intr-un oras necunoscut, fie el si mic si lipsit de puncte demne de statutul obiectiv turistic, tot imi place sa o iau la pas pe stradute si sa cercetez terenul.:) Si singura descopar cel mai bine, am timp sa ma bucur cat vreau de fiecare coltisor, sa intru in magazine, sa trec de 2 ori pe o strada daca mi se pare ca nu am retinut ce trebuia.
    Cu atat mai mult fiind vorba despre orase faimoase ca incarcatura istorica, arhitectura si cultura, cred ca as umbla pana mi-ar trece incaltarile prin talpi.La Londra nu prea ma incanta vremea, mereu m-am gandit ca nu m-as adapta, dar pentru o vizita prelungita chiar nu cred ca as face moftul asta.
    Sa speram ca intr-o zi o sa pot sa le imbin si o sa ma bucur si de bronz si mare dar si de muzee si palate legendare.:)

    RăspundețiȘtergere
  6. Felicitari pt. postare!Am savurat fiecare rand si mai ales mi-am delectat ochii cu aceste poze...in afara de una sau doua tipe,restul sunt superbe!
    Oricat de nebuna as parea,chiar toate au bustul asa de la mama natura?
    Mi se pare ireal ce corpuri au...of!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc Ella!
    Sincer nu cred ca toate-s naturale...se stie ca in lumea modei, mai ales afara, sunt apreciate siluetele androgine. Norina Sandra spunea candva ca la noi toate modelele cum pun mana pe ceva banuti prima data isi pun silicoane, si ca ea nu ar face niciodata asta pentru ca ar insemna sa nu mai lucreze. Sanii sunt apreciati pentru prezentarile si cataloagele de lenjerie intima, reviste gen Sports Illustred, insa in rest pot fi chiar un dezavantaj. Nu-mi amintesc sa fi vazut vreodata un bust notabil pe catwalk sau in campaniile Westwood,McQueen,Chanel,Gaultier.Daca analizezi podiumurile mai toate-s foarte inalte, siluete anorexic-like, sani inexistenti sau adolescentini. Degeaba tot bate presa toba pe ideea ca nu se mai poarta modelele foarte slabe, marii creatori vor continua sa promoveze femeia snur. Sa nu uitam cazul Ralph Lauren - Filippa Hamilton,dupa ce ca tipa e slaba au photoshopat-o pana a devenit scheletica si a mai si concediat-o pe motiv ca deja e prea grasa pentru ideile si schitele lui(http://www.nydailynews.com/lifestyle/fashion/2009/10/14/2009-10-14_model_fired_for_being_too_fat.html).
    Cel putin Petra Nemcova e ajustata, am vazut poze cu ea in care bustul nu era deloc proeminent.Si daca nu ma insel si Alena Seredova, sotia portarului italian Gianluigi Buffon, a beneficiat de augmentare. Oricum partea buna e ca nu au exagerat cu dimensiunea, pe la noi se poarta sa iti pui cea mai mare marime care numai bine nu da pe un trup foarte subtire.

    RăspundețiȘtergere
  8. Mie mi se pare ca toate au cam aceleasi trasaturi. Poate e o caracteristica a cehoaicelor. Sincer, nu pot sa zic ca m-a dat pe spate vruna. Romancele sunt mult mai frumoase. :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Da, si mie imi place la nebunie sa descopar un oras! Sa calc pentru prima oara intr-un loc si sa-l descopar singura, la picior, fara ca cineva sa-mi spuna "hai pe strada aia" sau "hai dincolo" sau "iar intri in magazinul asta":)) La Londra am avut sansa asta pentru patru ani, timp in care al meu concubin muncea, iar eu am batut toate stradutele si bulevardele si m-am oprit fix unde am vrut si am zabovit analizand sapunuri si creme o ora fara ca el sa-mi faca semne disperate din fata magazinului :))
    Si prin tara noastra imi place sa ma plimb, numai ca aici oamenii sunt incarcati cu frustrari si suparari- si inteleg asta ca nivelul de trai este cel care este- si nu sunt atat de primitori si deschisi pentru dialog. Imi place in strainatate nu pentru ca ar fi locuri mai frumoase-desi sunt-, dar oamenii sunt altfel, te fac sa te simti respectat si in largul tau, nu incorsetat si nici inconjurat de priviri taioase si frunti incruntate.
    Si apropo de vreme, sa stii ca si eu am avut aceeasi impresie numai ca in cele doua saptamani de la inceputul lui octombrie, vremea a fost de sandale si rochite de vara. Vorbeam cu mama la telefon si imi spunea ca aici este frig de ingheata pietrele, iar eu eram in maiou pe strada. Si treaba cu smogul este o fantezie pentru ca este cel mai verde oras din Europa, au parcuri de zeci de hectare, extrem de bine intretinute - "plamanii orasului"-, iar aerul este foarte curat. Nu am simtit nici macar o secunda ca ma ineaca gazele de la masini -poate ca au si vehicule performante, habar nu am, pentru ca stateam in spatele autobuzului si nu am vazut norul negru pe care il plamadesc autobuzele noastre atunci cand pornesc din statie si chiar se respira fara probleme, chiar si in centrul centrului. Plus ca traficul nu este ca la noi, nu am vazut cozi la semafor si nici soferi nervosi cu psihicul cazut pe jos de atata stat in trafic.
    Chiar iti doresc sa ajungi macar pentru cateva zile acolo- desi sunt cam putine:)-, dar bineinteles dupa ce te intorci bronzata bine din Hawaii!

    RăspundețiȘtergere
  10. Anda, nici eu nu am o pasiune pentru ele, am gusturi un pic mai ciudate si ma atrag cu totul alte trasaturi. Asa ca nu le-am promovat drept singurele remarcabile sau superioare altora, ci pur si simplu am vrut sa scriu despre Cehia din alta perspectiva. Istoric nu avea rost sa ma complic caci e totusi un blog beauty&co, arhitectural si cultural nu as fi facut decat sa reproduc fragmente dintr-un atlas sau carte de specialitate. Nu am calatorit nici in tara decat insignifiant si rar si nu prea am ce experiente de gen sa impartasesc, daramite sa mai vorbesc despre destinatii externe.
    Asa ca mi s-a parut rezonabil sa vorbesc despre modelele lor, ma fascineaza oricum domeniul si am agsit prilejul sa grevez pe specificul unei tari.

    RăspundețiȘtergere
  11. @Ramona eu am fost away de blogroll ul meu in ultima vreme,de blog ul meu ,de viata virtuala sa zicem...
    Mersi ca mi-ai mentionat blogul!
    Cehoaicele sunt frumoase,unele prea frumoase dar sincer,stii ce au ele fata de romance in plus? Mai multa educatie sa zicem,faptul ca se ingrijesc si sunt relaxate,par ca nu au griji! Si noi suntem o natie de "frumosi" daca pot sa spun asa,deci la capitolul asta clar putem concura cu ele!

    RăspundețiȘtergere