Translate

luni, 23 august 2010

Sa ucizi o pasare cantatoare




Mi-e nespus de drag romanul lui Harper Lee, ar fi poate unul din putinele randuri pe care le-as scrie caligrafic in cartea vietii mele fara sa imi tremure degetele memoriei selective si sa ma chinuie articulatiile sufletului rapus de credinte oarbe desirate de logica sau absurdul fatalitatii. Ma gandesc de multe ori ca tot ce constiinta mea cuprinde in sensul iubirii se poate desira in insule de sine statatoare, ce pot subzista si functiona fracturate din armonia si esteticul intregului, fara ca taindu-le nervurile comunicationale sa imi provoace amputarea unei geometrii vitale si implicit o crevasa in anatomia substantei launtrice. Retezandu-le imbratisarile, fiecare din aceste piese se cauterizeaza coagulandu-se in jurul marginilor sterilizate chirurgical de lama fina a stiletului cu plasele de de fildes, dezvoltandu-si propriile vene si organe si gasindu-si hrana in auto-suficienta. Exista insa bucati ce nu pot fi desprinse si redate suveranitatii fara a nu lasa rarefieri hade ce desfigureaza platforma, caci orice incercare de a le nega interactiunea le-ar nimici subjugandu-le importanta in structura colosului de carne, sange si procese afective si volitionale. Exista oameni, cuvinte, imagini, arome si amintiri ce doar imi pavoazeaza incaperile sinelui spre a nu simti singuratate ori spre a-i sparge infinitatea si amorfismul. Sunt insa si astfel de decoratiuni inserate si nu aplicate in centura si pilonii de sustinere ai existentei: trunchiuri de copaci fara de care genunchii si palmele mele nu ar mai purta crucile-stindard ale copilului fericit si pierdut pentru totdeauna caci a invatat sa se ridice dupa ce s-a prabusit furat de scoarta amagitoare. Drumuri al caror capat m-a salvat sau poate m-a cufundat mai adanc in prapastia de revolta si spaima. Oameni pe care i-am lasat sa intre si sa ocupe un colt de suflet cu forma lor rotunda si mangaietoare ori dimpotriva neregulata si cu ascutimi cumplite, ca apoi sa plece sau sau sa ma faca sa-i expulzez cu furia si cruzimea unei fiare hamesite si schigiuite dupa ce a lasat instincul langa bucata de carne infipta in sulita otravita ce i-a strapuns traheea dreptatii. Clipe fara de care vesnicia mea nu are sens, caci fiecare din ele mi-a fost un totdeauna sau niciodata. Cuvinte pentru care am trait sau am murit de mii de ori, care mi-au zgaltait colbura ratiunii si mi-au ridicat tulpinile nebuniei dincolo de orice simtire. Tot astfel, randuri si povesti scrise spre a ma inalta din mlastina ignorantei si a-mi sadi bulbii deslusirilor, ori spre a ma tari pe stancile deznadejdii de a sti dintr-o data prea multe si a te dezbraca de mantia calda a nepasarii.
"Sa ucizi o pasare cantatoare" sunt eu, farama si intreg din mine, invelis si nucleu. Nu imi este adiacenta ci suprapusa. Port pe trup si suflet pecetile labilitatii imprejurimii si incercarea de a anihila prin intinare si mutilare tot ce e frumos si curat, si deci nesupus suprematiei si uniformitatii sale. Mi-au sfartecat razele si mi-au secat marea, apoi au incercat sa astearna pe tot ce mi-e sfant colbul cel mai sinistru: cel al negarii de sine. Sub platosa grea si murdara sub care mi-au varat mugurii albi, sangele imi pulseaza inca. Simt, si simt cu fiecare celula si fiecare atom. Si toata splendoarea vietii ce se zbate sa pulseze in vene mi-e martor si condamnare, caci cu mai multa determinare vor incerca sa o vlaguiasca pana la nefiinta amintindu-mi ca nu-s in genunchi, fiindca daca as fi fost si loviturile ar fi incetat. Si toata splendoarea vietii ce se zbate sa pulseze in vene mi-e martor si condamnare, caci cu mai multa determinare vor incerca sa o vlaguiasca pana la nefiinta amintindu-mi ca nu-s in genunchi, fiindca daca as fi fost si loviturile ar fi incetat.
Stii tu oare ca e cel dintai pacat si ca nu exista iertare?Atunci apasa....

Hair affair + FUDGE Head Bath Moisture Mask 2min

"Firul de par se formeaza la nivelul radacinii, ce este compusa din doua portiuni : bulbul pilos si papila foliculara sau dermica. El se naste dintr-un buzunar al epidermei, dintr-un ansamblu ce poarta numele de folicul pilar. Bulbul este structura de proliferare a foliculului pilos si de multiplicare celulara, care formeaza ulterior tulpina sau tija firului de par. Papila dermica este responsabila cu nutritia firului de par, caruia ii asigura printr-o densa retea vaculara elementele necesare dezvoltarii sale. Papila foliculara este structura ce regleaza ciclul de crestere al firelor de par, care este mai accelerat cu cat circulatia este mai intensa si vascularizatia mai bogata.
Un fir de par este format din: tija - partea libera si foliculul pilos, care se gaseste in derm - mai superficial sau mai profund, in functie de zona de implantare.
Tija firului de par este partea vizibila a acestei structuri, este constituita din celule epiteliale care se divid continuu si se diferentiaza.Aceste celule migreaza spre suprafata pielii in forma de coloane si se dispun in straturile tecii firului de par, care sunt - de la interior catre exterior - medulara, cortex si cuticula. Din momentul producerii acestor celule, ele mor si devin dure.
Foliculul pilos este teaca formata in jurul radacinii prin infundarea epidermului la nivelul porului. Foliculul pilos se termina cu bulbul - o umflatura - ce prezinta la baza o depresiune mica - papila, prin care ajung vasele de sange.

Fiecare fir de par are trei straturi: maduva interioara, care este prezenta doar la firele groase si lungi, cortexul, sau stratul mijlociu - ofera culoare si textura parului, si cuticula - stratul exterior, incolor, ce protejeaza cortexul. Cuticula are la randul sau 6 - 8 straturi si reprezinta cea mai mare parte din stralucirea parului sanatos. Culoarea parului este predeterminata genetic, la fel ca si culoarea pielii sau tipul de piele. Melanina este proteina din cortexul parului care imprima cat de inchisa sau deschisa este culoarea parului nostru. Eumelanina este cel mai raspandit tip de pigment, avand doua subvarietati : eumelanina neagra si eumelanina bruna, care dau parului culoarea neagra, bruna, galbena si gri. Un pigment mai rar intalnit este pheomelanina, responsabila pentru parul roscat. Parul uman se dezvolta si creste dupa niste tipare ciclice continue, compuse din perioade de crestere si perioade de pauza.
Cresterea parului este un ciclu compus din trei faze: Anagen - faza de crestere a parului Cresterea parului incepe cu activitatea din folicul si dureaza intre doi si opt ani fara intrerupere. Firul de par se keratinizeaza si se intinde in exteriorul folicului, spre piele. In acelasi timp, foliculul patrunde mai adanc in derma, pentru a fi hranit. In orice moment, aproximativ 85% din totalitatea firelor de par se afla in faza de crestere.
Catagen - faza de degradare a parului
Aceasta reprezinta o faza de tranzitie, ce dureaza una sau doua, pana la patru saptamani. In acest timp foliculul se micsoreaza pana ajunge la aproximativ 1/6 din lungimea sa normala, partea sa inferioara fiind distrusa. Pe masura ce foliculul se dezintegreaza, firul de par este impins spre exterior. Teleogen - faza de repaos a parului Aceasta faza dureaza intre doua si patru luni, perioada in care firul de par nu mai creste, insa ramane atasat de folicul, deasupra papilei. In mod normal, in fiecare zi, pierdem 50 - 100 de fire de par aflate in faza de teleogen si totodata pana la 10% din totalitatea foliculelor de par se afla in faza de repaos. La sfarsitul fazei de teleogen ciclul cresterii firului de par este complet, acesta cazand. Inca inainte de a cadea firul vechi de par, foliculul incepe un nou ciclu de crestere, bulbul nou impingandu-l pe cel vechi.
Cresterea parului este mai accelerata in perioada de vara, intre lunile martie si octombrie, insa durata acestei faze este conditionata de datele genetice ale fiecarei persoane, fiind insa mai indelungata la femei decat la barbati. In ceea ce priveste recordurile de lungime a parului, aceasta sansa o au doar persoanele la care faza de crestere este deosebit de lunga. Pe parcursul vietii insa, pe masura ce imbatranim, faza de anagen - cresterea parului - scade. In general, firul de par creste cu 1 cm pe luna, deci cu 12 cm pe an."

Firul de par se despica la extremitati atunci cand cuticulele din componenta lui se deterioreaza. Daca ai lasat ca acest lucru sa se intample, cel mai bine este ca imediat ce ai observat ca firele au inceput sa se despice sa le tunzi, pentru ca in caz contrar procesul degenerativ se va extinde spre crestet.
Nu mai poti suda firele despicate, insa poti imbunatati aspectul lor general si preveni degradarea celorlalte "luptand" atat din interior, prin alimentatie corespunzatoare si suplimente nutritive concepute in acest scop, cat si din exterior, evitand agresiunile mecanice mai ales asupra parului ud, temperaturile extreme, expunerea la soare sau clorul din piscine fara protectie, produse si instrumente de styling inadecvate ori folosite in exces, si utilizand masti si tratamente care sa hraneasca radacina si sa intareasca si "cosmetizeze" firul dandu-i luciu si suplete.
Nu cred ca mai are rost sa imi expun ritualul de ingrijire a podoabei capilare, am mentionat deja ca pe cat de neindemanatica sunt in aranjare pe atat de obsedata sunt de ingrijire. Imi creste greu si se deterioreaza foarte usor fiind rar si fin, asa incat evit orice interventie. Niciodata pheon, placa poate o data pe luna, nu pot sa sufar spuma sau fixativul caci arata bine doar in ziua respectiva si ar insemna sa il spal foarte des obligand glandele sebacee sa produca si mai mult sebum. Oricum nu stiu sa il coafez asa ca ma multumesc cu folosirea ocazionala a unor bigudiuri obisnuite, macar evit "prajirea" firelor cu ondulatorul. Imi place insa sa-mi prepar si aplic diverse tratamente home-made, mergand de la a dormi o noapte "imbalsamata" cu ulei de masline simplu pana la amestecuri rezultate din logica sau experientele altora (descrise pe larg aici).
Cum insa parul fin se incurca in doua secunde, nu ma pot lipsi nici de tratamentele din comert cu aplicare dupa spalare, caci altfel nu ma pot pieptana fara sa nu rup jumatate din el. Nu cred ca am avut vreodata asteptari miraculoase pentru ca nu ma bazez exclusiv pe acestea, rol de hranire dau celor dintai mentionate, asa ca ma multumesc sa-mi lase parul "cat mai " intreg, matasos si stralucitor. Poate daca as renunta la mastile facute in casa as realiza mai bine calitatile unui tratament cumparat.
In trecut am fost sfatuita de mai multe ori sa aplic balsamul pe lungime, masca/tratamentul la radacina. Numai ca nu am cum sa subscriu vreodata acestei indicatii intrucat radacinile mele sunt lipsite de volum si orice incercare a rezultat intr-un aspect si mai vlaguit, plus o ingrasare mai rapida. Prefer masca in locul balsamului pentru ca imi induce ideea de concentratie sporita - efect mai puternic. In principiu raman fidela celei cu placenta de la Kallos pentru ca m-a ajutat sa arat decent chiar si dupa decolorari, insa mai jonglez cu ceva nou aparut sau irezistibil recomandat pe forumuri sau bloguri. Ultima data am avut Avon Planet Spa, de care am fost multumita, cu rezerva ca parul nu ramanea asa silky si "alunecos" ca dupa kallos.
In prezent, prin generozitatea Emei care s-a gandit sa ne faca o surpriza pentru activitatea pe blog, rasfatul consta in masca hranitoare
Fudge Head Bath. Nu am avut niciodata produse profesionale pentru par, neintervenind asupra lui extrem am considerat ca ma pot descurca si fara investitii mai consistente. Nefiind preocupata de informatii in acest sens, singurele de care auzeam frecvent, gratie revistelor, erau L'Oreal, Wella, Tigi, Fekkai. Asa incat am aflat despre Fudge intaia oara aici.
Pentru ca am avut posibilitatea sa imi aleg premiul, consultandu-ma cu Ema, am optat pentru masca. Sampon nu voiam altceva decat Plafar sau dermatocosmetic, balsamul nu ma incanta cat ceva mai concentrat. Dilema a fost intre masca si super tratamentul pentru par deteriorat, si Ema nu doar ca mi-a sugerat varianta potrivita asteptarilor expuse dar mi-a si dat cateva sfaturi pentru o folosire adecvata.

"Ramona, iti recomand HEAD BATH MOISTURE MASK/Masca tratament 2 min cu urmatoarele mentiuni:
Se evita:
- folosirea zilnica (o data pe saptamana este suficient)
- folosirea unei cantitati mari de produs;
- nu se aplica pe scalp si nici nu se maseaza produsul la radacina firului (ca la o samponare);
Masca este pentru firul de par, nu pentru scalp!
Dupa samponare si clatire, se pune o cantitate rezonabila in palma (cat o jumatate de nuca sau o lingurita) de masca-crema si se aplica produsul de la radacina spre varfuri. Apoi foloseste un pieptene cu dintii RARI si te piepteni dinspre radacina spre varfuri. Se asteapta 2 minute si apoi se clateste bine. Nu-ti clati parul cu apa fierbinte si nici nu freca "cu furie" parul pentru a-l usca cu prosopul.
Scuze, poate am fost prea cicalitoare, dar doresc sa insist asupra modului corect de folosire. O cantitate foarte mare de produs intr-un timp scurt nu este recomandata (este ca si cum ai lua un tub de pastile intr-o zi)."

  • Descrierea oficiala suna asa : " Hidrateaza instant si reconditioneaza parul, o masca usoara ce imbunatateste stralucirea si conditia generala a parului fin spre normal. Lasa parul moale, matasos, radiind sanatate si vitalitate. Dedica numai 2 minute pentru a-ti salva parul de la factorii de stres ai vietii cotidiene, care lasa parul deteriorat si deshidratat. A fost special conceputa cu complexul Fudge constand in guarana, proteine de grau si protectori UV, care actioneaza pentru a proteja si hrani firul, prevenind ruperea. Se aplica pe parul curat si ud, se maseaza de la radacina spre varfuri, se lasa 2 minute si apoi se indeparteaza."

Dupa cum sugereaza si denumirea (fudge=fondanta,ciocolata de casa), mirosul este delicios, dulceag in sensul acela imbietor, fara insa a cadea in extrema. Spre exemplu nu am putut folosi Kallos cu lapte pentru ma mirosea puternic si gretos a caramele. Fudge este undeva la mijloc, un fel de dulce-discret daca pot spune asa. Nu imi dau seama exact in ce note sa o incadrez, dar sesizez vanilie "pudrata". Ma duce cu gandul la orez cu lapte, pudding. :) Si desi nu miroase toata baia cand o folosesti, parul pastreaza usor aroma caci am primit complimente in acest sens. La acest capitol o prefer detasat celei cu placenta care miroase un pic ciudat, sintetic. Textura iarasi este undeva la mijloc, eu zic ca are consistenta potrivita pentru ca nefiind foarte vascoasa nu ai nevoie de jumatate de cutie ca sa iti acoperi un par lung dar nici nu-i atat de fluida incat sa ti se scurga de pe parul ud inainte sa apuci sa o uniformizezi, asa cum patesc eu uneori. Avand in vedere pretul mai mult decat rezonabil, cu masca mea obisnuita nu aveam nici o remuscare sa bag mana in borcanel si sa iau cat pot cuprinde, risipa chiar nu ma descuraja. Ori cu Fudge as fi avut totusi strangere de inima daca se ducea mai repede decat tine o minune, nu mi-o pot cumpara mereu, asa incat ma bucur ca cel putin momentan imi pare spornica fiind suficienta o cantitate moderata. Parul ramane moale si matasos, desi nu in genul acela ce iti aluneca din elastic. Dar asta nu-i neaparat un minus, caci pentru un fir fin si subtire chiar e binevenita putina "prestanta" in locul obisnuitului aspect vlaguit.Nu am avut probleme la pieptanat, s-a descurcat usor, fara electrizare. Acum....eu nu o pot evalua prin prisma consumatorului cu probleme grave. Nu am parul aspru si ars, nu stiu daca reusea sa reconditioneze uimitor parul. S-a stabilit deja ca pentru varfuri despicate singura solutie este foarfeca, insa inclin sa cred ca retexturizarea s-ar manifesta si pe un par mai "ponosit". In plus, nici nu promite reconditionarea varfurilor despicate ci doar prevenirea lor si imbunatatirea aspectului general. Nu stiu cum e cu preventia, mi se pare un studiu mult prea complicat caci ar trebui sa nu mai folosesc nimic altceva, dar pot garanta textura matasoasa si luciul.
Imi place mult, drept urmare am si pus masca mea cu placenta la pastrare o vreme. Pretul nu il stiu, l-as putea cauta via google dar prefer sa ma bucur de premiu fara sa ma gandesc sa-l evaluez si financiar. Multumesc Ema, desi stiu ca gesturile tale sunt de suflet nu de dragul multumirilor.
  • "... nu implica nici o obligatie din partea ta. Nu te simti datoare, te rog frumos. "
Nu cred ca ar mai fi ceva de zis...